Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smażę rybę i zalewam banalnym sosem. Smakuje jak marzenie, podaję co piątek
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.02.2025 18:03

Smażę rybę i zalewam banalnym sosem. Smakuje jak marzenie, podaję co piątek

ryba
Fot. YouTube/Essen Rezepte

Jaki obiad sprawdzi się w piątek? Smażona ryba w pysznym sosie podbije podniebienie każdego smakosza. Takie danie przyrządzisz raz- dwa i równie błyskawicznie zniknie z talerzy.

Ryba poleca się na obiad w piątek

Jeśli zastanawiasz się, jaki obiad podać w piątek, poznaj ten przepis. Często z niego korzystam i każdemu polecam. Dzięki tej recepturze przyrządzam smażoną rybę, którą potem duszę w znakomitym sosie. Warto tu użyć łososia, ale sprawdzi się też dorsz lub mintaj.

Sos śmietanowy z dodatkiem szpinaku, parmezanu i pomidorków koktajlowych, wzbogaca smak smażonej ryby. Wychodzi ona niezwykle delikatna i dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Essen Rezepte. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

ryba
Fot. YouTube/Essen Rezepte
Nigdy nie wrzucaj go do rosołu, to najgorsze mięso. Może być zaatakowane przez pasożyty

Jak przyrządzić rybę w sosie śmietanowym?

Składniki:

  • 2 filety z łososia
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • szpinak
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • 30 g parmezanu
  • bazylia
  • natka pietruszki

Reszta tekstu pod filmem.

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia ryby na kawałki i oprószenia jej solą oraz pieprzem. Podsmaż ją na oliwie z oliwek na złoty kolor. Rybę przełóż na talerz. Następnie na maśle podsmaż posiekany czosnek. Pomidorki pokrój na pół i przełóż na patelnię z czosnkiem.

Dopraw sola i pieprzem. Dołóż czosnek i smaż z warzywami, aż straci objętość. Wlej śmietankę, dodaj starty parmezan, bazylię i natkę pietruszki. Składniki wymieszaj i po 3 minutach dołóż do sosu usmażoną rybę. Wymieszaj ją z sosem i po chwili podawaj.

Ryba, że palce lizać

Ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i parmezanem nie ma sobie równych. Danie wychodzi bardzo smaczne, aromatyczne i delikatne. Łosoś w takim wydaniu będzie smakował podczas piątkowego obiadu.

Równie dobrze można użyć innej morskiej lub słodkowodnej ryby. Dorsz, mintaj, sandacz lub pstrąg w takim wybornym sosie też zachwycą. Ten prosty przepis jest tego gwarantem. Pisaliśmy o tym, jak przy użyciu torebki herbaty odświeżyć obuwie. Polecaliśmy przepis na deser z mleka skondensowanego i kawy

ryba
Fot. YouTube/Essen Rezepte