Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Wrzuciłem do garnka z ogórkową i zepsułem całe danie. Zupa nie nadawała się do jedzenia
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 19.02.2025 13:32

Wrzuciłem do garnka z ogórkową i zepsułem całe danie. Zupa nie nadawała się do jedzenia

zupa ogórkowa
Fot. Shutterstock/gkrphoto

Choć w gotowaniu zupy ogórkowej nie ma żadnej większej filozofii, łatwo popełnić błąd, który zepsuje smak dania. Niestety, przekonałem się o tym na własnej skórze, a właściwie to na podniebieniu. Dlatego naucz się na moich błędach i dowiedz się, czego podczas gotowania ogórkowej nie robić, a obiad będzie należał do udanych. 

Zupa ogórkowa, która nie wyszła

Pewnego dnia wpadłem na genialny, jak mi się wtedy wydawało, pomysł i na obiad ugotowałem zupę ogórkową. W tej historii nie byłoby nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że jeden błąd zniszczył całe danie. Przy konsumpcji okazało się, że pomimo dosyć długiego gotowania, ziemniaki są tak twarde, tak jakby wciąż były surowe.

W tym momencie nastąpiło olśnienie i już wiedziałem, co zrobiłem nie tak.  Wcale nie chodziło o nieodpowiedni typ ziemniaków lub zbyt krótki czas gotowania.

ziemniaki.jpg
Fot. Canva/Aflo Images
Weź cebulę i połóż na nakrętce. Ten patent zasługuje na złoty medal

Najgorszy błąd podczas gotowania zupy ogórkowej

Okazuje się, że winą za twarde ziemniaki należy obarczyć… ogórki kiszone. Ta informacja może dziwić, bo warzywo jest przecież nieodłącznym składnikiem dania. Jednak mówiąc ściślej, chodzi o zawarty w ogórkach kwas. To właśnie on sprawia, że ziemniaki pomimo gotowania są twarde. Czy można temu w jakiś sposób zapobiec?

Dalsza część tekstu pod filmem.

Okazuje się, że rozwiązaniem problemu jest kolejność dodawania tych składników do wywaru. Najpierw należy włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Dopiero po ich ugotowaniu można dodać starte ogórki kiszone. Dzięki temu ziemniaki nie będą twarde, a klasyczna ogórkowa wyjdzie lepsza niż kiedykolwiek. 

ogórki.jpg
Fot. Canva

Nie tylko ogórki kiszone, ale i woda

Gotując zupę ogórkową na obiad, warto pamiętać także o innych zasadach. Jedna z nich mówi o tym, żeby nie dodawać tylko i wyłącznie ogórków, ale i wodę ze słoika, które naszpikowana jest sokiem warzywa wydzielanym podczas kiszenia. Dzięki temu zupa nabierze odpowiedniego smaku i będzie jeszcze kwaśniejsza, czyli taka jak powinna.

Warto pamiętać również o tym, że ogórkowa wyjdzie idealna, jeżeli będzie ugotowana na mięsnym wywarze. Do tego doskonale sprawdzą się nie tylko żeberka wieprzowe, ale i cielęce. Smaczną alternatywą są również ogony lub skrzydełka z kurczaka, lub indyka. Wybór należy do ciebie, ale pamiętaj, że od tego składnika zależy, jak będzie smakowała zupa.

Na koniec warto przyprawić zupę świeżym koperkiem. Dzięki temu dodatkowi polewka zyska przede wszystkim na aromacie, który przyciągnie domowników z najodleglejszych krańców domu. Stosuj podane wskazówki, a za każdym razem ugotujesz doskonałą zupę ogórkową, której nikt się nie oprze.

Sprawdź, co oznaczają gazujące ogórki kiszone oraz czy można jeść wędlinę, na której pojawił się tęczowy, metaliczny nalot.

zupa ogórkowa.jpg
Fot. Canva