Smakosze.pl Porady Tak schabowe robią w barach mlecznych. Kotlet na cały talerz, wystarczy że to zrobisz
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUHA

Tak schabowe robią w barach mlecznych. Kotlet na cały talerz, wystarczy że to zrobisz

22 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Tęsknisz za smakiem kotletów jak za dawnych lat? Wypróbuj ten przepis i przyrządź doskonałe kotlety schabowe. Zachwycą nie tylko smakiem, ale i rozmiarem. Przyrządzisz je za pomocą jednej metody.

Kotlety schabowe jak dawniej

Kotlety schabowe są ulubionym daniem każdego z nas. Pomimo tak dużej popularności nie każdy wie, jak przygotować je, aby były smaczne za każdym razem. Wielu tęskni również za smakiem, który pamiętają z dzieciństwa i młodości.

Na szczęście istnieje sposób, który sprawi, że obie te grupy będą zachwycone. Tradycyjne danie wystarczy przygotować sposobem, który stosują w barach mlecznych. Gwarantuje on nie tylko smak, ale też to, że kotlet będzie olbrzymi. O tym, jak to zrobić dowiesz się z dalszej części artykułu.

schab.jpg
Fot. Canva/kazoka30
Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błąd

Koniecznie musisz pokroić mięso w ten sposób

Wielu zastanawia się, jak to robią, że w barach mlecznych kotlety schabowe zajmują cały talerz. Sekret tkwi w krojeniu mięsa. Okazuje się, że nie wystarczy pokroić schabu na grube kotlety i cienko je rozbić.

Profesjonaliści najpierw wykonują cięcie na grubość około 1 centymetra, ale nie docinają do końca tylko do połowy. Następnie wykonują kolejne cięcie, po kolejnym centymetrze i wtedy docinają kotleta do końca. Tak przygotowane mięso rozkładają i rozbijają go na cienkiego, olbrzymiego kotleta.

Nie zapomnij także o tym

Aby kotlety schabowe były smaczne, należy pamiętać jeszcze o jednym. Okazuje się, że oprócz odpowiedniego nacięcia, przyprawienia i panierowania należy zwracać szczególną uwagę na mięso. To od niego zależy cały smak. Dlatego zawsze kupuj schab w kawałku, a dodatkowo zwracaj uwagę na to, aby tłuszcz był równomiernie rozłożony . W żadnym wypadku mięso nie powinno być całkowicie nim obrośnięte. Stosując wszystkie zasady, będziesz mieć pewność, że przygotujesz doskonałe kotlety na obiad dla całej rodziny. Sprawdź także, jak zrobić obiad w 15 minut oraz dowiedz się, jakiej ryby należy unikać .

kotlet.jpg
Fot. Canva/gbh07
Zalej skorupki octem. Ekspresowo rozwiążesz problem w domu
Zapomnij o czyszczeniu zmywarki octem i sodą. Jest lepszy sposób
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy