Taką pastę jajeczną robię na Wielkanoc. Sekretem jej smaku jest ten składnik
Ten przepis to – nomen omen – jajko Kolumba. Kiedy przyjrzymy się składnikom tej pasty, pomyślimy, że to najbardziej oczywiste zestawienie na świecie. Tymczasem w naszych książkach kucharskich nie zajmuje ono poczesnego miejsca.
Niezwykła pasta jajeczna
Pasta jajeczna jest genialnym pomysłem na zwykłe weekendowe śniadanie . Są także domy, w których nie ma bez niej wielkanocnego posiłku . Pasta jest wygodna i łatwa do przygotowania, zwłaszcza przy dużej liczbie osób do ugoszczenia.
Jednak pasta paście nierówna, a niektóre przepisy potrafią doskonale podkręcić to dobrze nam znane danie. W tym wypadku za doskonały efekt odpowiada codzienny produkt: ogórki kiszone . Ich kwasowość przełamuje delikatność pasty. A z majonezem komponują się idealnie – to w końcu podstawa sosu tatarskiego.
Pasta jajeczna z ogórkami
Osoby zwracające uwagę na ilość tłuszczu w diecie mogą chcieć zastąpić majonez jogurtem. To radykalnie ogranicza ilość tego niepożądanego składnika. Pasta będzie wtedy nieco inna, bardziej świeża w smaku , ale równie pyszna.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 4 jajka
- 2 ogórki kiszone
- 80 g żółtego sera
- 3 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 mały pęczek szczypiorku
- Sól, pieprz
Pasta z jajek na Wielkanoc
Jajka gotujemy na twardo , przelewamy zimną wodą i odstawiamy do przestudzenia. Obieramy je ze skorupki i rozgniatamy widelcem. Można też zetrzeć je na tarce.
Ogórki kiszone obieramy, zwłaszcza jeśli skóra jest gruba i twarda. Przecinamy wzdłuż na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Resztę kroimy w drobniutką kostkę.
Ser ścieramy na tarce o drobnych okach. Mieszamy go w misce z jakami i ogórkami.
W osobnej miseczce łączymy majonez lub jogurt ze śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do smaku odrobinę soku spod ogórków kiszonych. Dobrze wymieszany sos dodajemy do miski i wszystko łączymy.
Szczypiorek siekamy drobno. Połowę dodajemy do pasty jajecznej, przyprawiamy do smaku i jeszcze raz mieszamy. Drugą połową szczypiorku posypujemy pastę przed podaniem na wielkanocny stół.
Wypróbuj też przepisy na prostą babkę wielkanocną i mazurka z 1908 roku .