Smakosze.pl Przepisy Taką pastę jajeczną robię na Wielkanoc. Sekretem jej smaku jest ten składnik
Fot. Canva

Taką pastę jajeczną robię na Wielkanoc. Sekretem jej smaku jest ten składnik

15 marca 2025

Ten przepis to – nomen omen – jajko Kolumba. Kiedy przyjrzymy się składnikom tej pasty, pomyślimy, że to najbardziej oczywiste zestawienie na świecie. Tymczasem w naszych książkach kucharskich nie zajmuje ono poczesnego miejsca.

Niezwykła pasta jajeczna

Pasta jajeczna jest genialnym pomysłem na zwykłe weekendowe śniadanie . Są także domy, w których nie ma bez niej wielkanocnego posiłku . Pasta jest wygodna i łatwa do przygotowania, zwłaszcza przy dużej liczbie osób do ugoszczenia.

Jednak pasta paście nierówna, a niektóre przepisy potrafią doskonale podkręcić to dobrze nam znane danie. W tym wypadku za doskonały efekt odpowiada codzienny produkt: ogórki kiszone . Ich kwasowość przełamuje delikatność pasty. A z majonezem komponują się idealnie – to w końcu podstawa sosu tatarskiego.

kanapki z pastą jajeczną

W tych sklepach zrobisz zakupy w niedzielę 16 marca. Lista nie jest krótka

Pasta jajeczna z ogórkami

Osoby zwracające uwagę na ilość tłuszczu w diecie mogą chcieć zastąpić majonez jogurtem. To radykalnie ogranicza ilość tego niepożądanego składnika. Pasta będzie wtedy nieco inna, bardziej świeża w smaku , ale równie pyszna.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 ogórki kiszone
  • 80 g żółtego sera
  • 3 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • Sól, pieprz

miseczka pasty jajecznej

Pasta z jajek na Wielkanoc

Jajka gotujemy na twardo , przelewamy zimną wodą i odstawiamy do przestudzenia. Obieramy je ze skorupki i rozgniatamy widelcem. Można też zetrzeć je na tarce.

Ogórki kiszone obieramy, zwłaszcza jeśli skóra jest gruba i twarda. Przecinamy wzdłuż na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Resztę kroimy w drobniutką kostkę.

Ser ścieramy na tarce o drobnych okach. Mieszamy go w misce z jakami i ogórkami.

rozdrabnianie jajek

W osobnej miseczce łączymy majonez lub jogurt ze śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do smaku odrobinę soku spod ogórków kiszonych. Dobrze wymieszany sos dodajemy do miski i wszystko łączymy.

Szczypiorek siekamy drobno. Połowę dodajemy do pasty jajecznej, przyprawiamy do smaku i jeszcze raz mieszamy. Drugą połową szczypiorku posypujemy pastę przed podaniem na wielkanocny stół.

Wypróbuj też przepisy na prostą babkę wielkanocną i mazurka z 1908 roku .

pasta z jajkiem i ogórkiem

Sos tatarski siostry Anastazji to mistrzostwo świata. 1 składnik zaskoczy każdego
Co roku na Wielkanoc podaję ćwikłę z chrzanem z przepisu mojej babci. Wszyscy błagają o dokładki
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy