Smakosze.pl Przepisy Taką roladę podam w tym roku na Wielkanoc. Nikt nie zgadnie w co zawijam farsz
Fot. YouTube/Enfes Yemek Tarifleri

Taką roladę podam w tym roku na Wielkanoc. Nikt nie zgadnie w co zawijam farsz

13 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Uwielbiam pyszne i jednocześnie efektowne dania. Taka właśnie jest wytrawna rolada, którą ostatnio odkryłem. Aromatyczny mięsny farsz zawinięty jest w zaskakujący składnik. Czytaj dalej, bo za chwilkę zdradzę wszystkie szczegóły.

Rolada to przepis na łatwy obiad

Niedawno moja znajoma przygotowała na obiad pyszną roladę. To właśnie od niej znam ten przepis. Mięsny farsz zachwycił smakiem, ale jeszcze bardziej zdziwiło mnie, w co jest zawinięty. Ten składnik jest tani i używa się go prawie do każdego obiadu.

Moja znajoma była tak dobra, że zgodziła się, abym i tobie zdradził przepis na to pyszne danie. Ty i twoja rodzina będziecie zachwyceni. Pamiętaj, aby dokładnie trzymać się przepisu, który znajdziesz poniżej.

ziemnaiki.jpg
Fot. Canva/Marco Antonio Victorino
Weź tabletkę do zmywarki i włóż ją do piekarnika. Ten patent zasługuje na medal

Wszystkie składniki masz w lodówce

Oprócz tego, że ten obiad przygotowuje się bardzo szybko, to wszystkie potrzebne składniki powinnaś mieć w lodówce. Sprawdź, czy masz wszystkie składniki z listy poniżej i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Enfes Yemek Tarifleri, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 200 g żółtego sera w kostce
  • 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • oliwa
  • kminek
  • tymianek
  • pieprz
  • sól
  • szczypior

Przepis na roladę

Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki . Posyp nim papier do pieczenia. Ziemniaki obierz, umyj, a następnie pokrój w cienkie plastry. Ułóż je tak jak na zdjęciu poniżej . Skrop je oliwą, następnie dopraw pieprzem oraz solą.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż mięso. Cebulę oraz papryki pokrój w małą kostkę i wsyp na patelnię . Kiedy warzywa zmiękną, dodaj passatę oraz przecier pomidorowy. Dopraw kminkiem, tymiankiem, pieprzem oraz solą . Całość dokładnie wymieszaj.

Ułożone ziemniaki posyp serem, a następnie ułóż na nim mięso. Roladę zacznij zawijać od strony krótszego boku. Wierzch rolady posyp serem oraz posiekanym szczypiorkiem .

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Gotową roladę krój na kawałki i podawaj rodzinie. Będą zachwyceni. Sprawdź, co jest najlepszym dodatkiem do mielonych oraz poznaj sekret idealnego farszu do pierogów .

ziemniaki.jpg
Fot. YouTube/Enfes Yemek Tarifleri
Wlej do kawy sok z tego warzywa. Korzyści wręcz nie mieszczą się w głowie
Znamy trendy kulinarne na 2024. Aż 60% Polaków deklaruje poważne zmiany, nie wszystkim się to spodoba
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy