Taką roladę podam w tym roku na Wielkanoc. Nikt nie zgadnie w co zawijam farsz
Uwielbiam pyszne i jednocześnie efektowne dania. Taka właśnie jest wytrawna rolada, którą ostatnio odkryłem. Aromatyczny mięsny farsz zawinięty jest w zaskakujący składnik. Czytaj dalej, bo za chwilkę zdradzę wszystkie szczegóły.
Rolada to przepis na łatwy obiad
Niedawno moja znajoma przygotowała na obiad pyszną roladę. To właśnie od niej znam ten przepis. Mięsny farsz zachwycił smakiem, ale jeszcze bardziej zdziwiło mnie, w co jest zawinięty. Ten składnik jest tani i używa się go prawie do każdego obiadu.
Moja znajoma była tak dobra, że zgodziła się, abym i tobie zdradził przepis na to pyszne danie. Ty i twoja rodzina będziecie zachwyceni. Pamiętaj, aby dokładnie trzymać się przepisu, który znajdziesz poniżej.
Wszystkie składniki masz w lodówce
Oprócz tego, że ten obiad przygotowuje się bardzo szybko, to wszystkie potrzebne składniki powinnaś mieć w lodówce. Sprawdź, czy masz wszystkie składniki z listy poniżej i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Enfes Yemek Tarifleri, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 200 g żółtego sera w kostce
- 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 2 czerwone papryki
- 4 ząbki czosnku
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 150 ml passaty pomidorowej
- oliwa
- kminek
- tymianek
- pieprz
- sól
- szczypior
Przepis na roladę
Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach tarki . Posyp nim papier do pieczenia. Ziemniaki obierz, umyj, a następnie pokrój w cienkie plastry. Ułóż je tak jak na zdjęciu poniżej . Skrop je oliwą, następnie dopraw pieprzem oraz solą.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż mięso. Cebulę oraz papryki pokrój w małą kostkę i wsyp na patelnię . Kiedy warzywa zmiękną, dodaj passatę oraz przecier pomidorowy. Dopraw kminkiem, tymiankiem, pieprzem oraz solą . Całość dokładnie wymieszaj.
Ułożone ziemniaki posyp serem, a następnie ułóż na nim mięso. Roladę zacznij zawijać od strony krótszego boku. Wierzch rolady posyp serem oraz posiekanym szczypiorkiem .
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Gotową roladę krój na kawałki i podawaj rodzinie. Będą zachwyceni. Sprawdź, co jest najlepszym dodatkiem do mielonych oraz poznaj sekret idealnego farszu do pierogów .