Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Nigdy nie jadłam tak dobrych kotletów
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.03.2024 17:23

Zetrzyj na tarce i dodaj do masy na mielone. Nigdy nie jadłam tak dobrych kotletów

kotlety mielone
Fot. Canva/CCat82

Kotlety mielone to już kulinarny klasyk, który często robię na obiad. Ostatnio do mięsa dodaję składnik, który podkręca smak tego lubianego dania. Trudno uwierzyć, co kryje się w kotletach mielonych. Dzięki temu są pyszne jak nigdy dotąd.

Kotlety mielone z zaskakującym składnikiem

Lubisz mielone? Ja za nimi przepadam i często robię je na obiad. Są nie tylko smaczne, ale też proste w przygotowaniu. Raz- dwa i znakomity obiad jest gotowy. Jednak ostatnio nieco zmodyfikowałam dobrze znany mi przepis. 

Do masy na mielone dodaję ogórki kiszone, które ścieram na tarce. Efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Soczyste i pyszne danie wkrótce ląduje na moim stole. Kotlety nigdy nie były tak smaczne, dlatego każdemu polecam mój przepis. 

ogórki kiszone
Fot. Canva/robert6666
Biedronka idzie na całość, do końca marca aż 360 produktów taniej. W sklepie szukaj tego oznaczenia Zrób przed sadzeniem. Czosnek będzie gigantyczny

Jak zrobić kotlety mielone z ogórkami kiszonymi?

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów mielonych zacznij od posiekania cebuli i starcia ogórków kiszonych na tarce o dużych oczkach. Odsącz je z soku i wraz z natką pietruszki i cebulą do daj do miski z mięsem mielonym. Wbij jajko, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj składniki.

Z masy mięsnej formuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. W trakcie smażenia podlej je wodą i duś pod przykryciem. Podaj z ziemniakami, kaszą i buraczkami. 

Mielone pyszne jak nigdy

Patent z dodaniem startych ogórków kiszonych polecam każdemu smakoszowi. Danie wychodzi soczyste i ma ciekawy smak. Mała zmiana w przepisie, a efekt odczuwalny i znakomity. Teraz tylko w ten sposób przyrządzam to danie obiadowe.

Rodzina się nim zajada, a mielone szybko znikają z talerzy. Dzięki tej recepturze powstaje obiad, że palce lizać. Jeśli lubisz mielone, zasmakują ci też w tej wersji. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto, które wygląda jak milion  dolarów. Radziliśmy, jak przygotować surówkę z zapomnianego warzywa. 

kotlety mielone
Fot. Canva/oksanashufrych