Taką sałatkę podam na Wszystkich Świętych. Jest smaczniejsza niż jarzynowa
Dzień Wszystkich Świętych zbliża się wielkimi krokami, więc to dobry czas, aby poznać nieskomplikowany przepis na danie, które zachwyci całą rodzinę. Przygotowana z niego sałatka sprawdzi się doskonale na poczęstunek po powrocie z cmentarzy. Przygotuj się na wiele dokładek. Przepis pochodzi z kanału Obżarciuch na You Tube.
Doskonała sałatka na Wszystkich Świętych
Uroczystość Wszystkich Świętych to nie tylko wizyty na cmentarzach, ale też czas na spotkania z rodziną i wspominanie bliskich, którzy już odeszli. Właśnie na taką okazję sprawdzi się sałatka, na który przepis poznasz w dalszej części tekstu. Choć nieco przypomina tradycyjną jarzynową, jest zdecydowanie smaczniejsza.
Jej przygotowanie jest łatwe i zajmuje tylko chwilę, więc na pewno zdążysz ją przygotować. To, co sprawia, że warto podać ją w ten dzień to nie tylko smak, ale też fakt, że sałatka jest wyjątkowo sycąca. Czytaj dalej, a poznasz niezbędne składniki oraz przepis.
W Biedronce chyba powariowali. Ceny tych produktów poszły w dółZ czego składa się sałatka?
Sałatka na Wszystkich Świętych składa się tylko z kilku składników. Wśród nich znalazły się warzywa, ale też pierś z kurczaka. Nie ma ich wiele, więc przygotowana sałatka nie będzie kosztowała wiele i na je przygotowanie nie poświecisz wiele czasu. Na ten wyjątkowy dzień będzie idealna. Zerknij na listę poniżej i zobacz, co będzie ci potrzebne. Zdjęcia ilustrujące przygotowanie dania pochodzą z kanału Obżarciuch, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 1 czerwona cebula
- 150 g żółtego sera w kostce
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka curry
- ½ łyżeczki soli
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 6 łyżek majonezu
- 50 g łuskanego słonecznika
Sałatka na Wszystkich Świętych - przepis
Umytego i oczyszczonego z białych błon kurczaka pokrój w małą kostkę. Umieść go w misce i przypraw curry oraz solą. Dokładnie obtocz mięso w przyprawach. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kurczaka. Kiedy zarumieni się z każdej strony, zdejmij patelnię z ognia. Na suchej patelni upraż nasiona słonecznika.
Cebulę obierz, a następnie drobno posiekaj w kostkę. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Z kolei jajka zetrzyj na małych oczkach tarki. Na spód dużej miski wsyp właśnie jajka i równomiernie je rozłóż. Dodaj odrobinę majonezu i rozsmaruj go. Na tej warstwie rozłóż kurczaka, a następnie rozsyp cebulę.
Ułóż kolejną warstwę majonezu i rozsyp na niej słonecznik. Równomiernie rozłóż starty ser, a na nim rozsmaruj majonez i ułóż przekrojone na pół pomidory koktajlowe. Gotową sałatkę przechowuj w lodówce, a potem podawaj gościom.