Smakosze.pl Przepisy Taką zapiekankę podam na obiad w Środę Popielcową. Robi się sama i nie ma w niej mięsa

Taką zapiekankę podam na obiad w Środę Popielcową. Robi się sama i nie ma w niej mięsa

13 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

W Środę Popielcową nie zjesz mięsa. Przygotuj bezmięsny obiad dla całej rodziny. Nikt nie będzie głodny, a wszyscy będą zadowoleni. W ogóle nie odczujesz braku mięsa.

Obiad na Środę Popielcową

Jak wiadomo za kilka dni, wielu z nas od Środy Popielcowej rozpocznie post. Według tradycji należy się w tym czasie powstrzymywać, między innymi, od jedzenia mięsa. Jest to zadanie trudne. Szczególnie w przypadku obiadów, które w większości składają się z mięsa.

Co roku, spotykam się z tym samym problemem. Co w Wielki post ugotować na obiad, aby cała rodzina była zadowolona. Z pomocą przyszedł ten przepis na makaronową zapiekankę. Nie zawiera mięsa, a w dodatki będzie smakował nawet najwybredniejszym smakoszom.

makaron świderki.jpg
Canva/@Marina Leonova
Na Walentynki przygotuje mężowi ten elegancki obiad. Smakuje wybitnie, a zrobienie zajmie dosłownie chwilkę

Jakie składniki będziesz potrzebować?

Dzięki potrzebnym składnikom zrobisz smaczną i niedrogą zapiekankę. W dodatku sprawiają, że przygotowanie dania nie będzie trwało wieki. Zrób ją ze składników, które znajdziesz poniżej. Tylko żadnego nie pomijaj, bo wszystkie razem tworzą ten smak.

Składniki:

  • 300 g makaronu typu świderki
  • 1 puszka krojonych pomidorów z puszki
  • 300 g pomidorów koktajlowych
  • 250 g sera cheddar w kostce
  • 250 g pieczarek
  • 30 ml oliwy
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • 5 g lubczyku
  • pieprz
  • sól

Przepis na zapiekankę

Zacznij od ugotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedź go i pozostaw do wystygnięcia . Paprykę i cukinię dokładnie umyj, a następnie pokrój w kostkę . Przełóż do miski.

Pomidory koktajlowe przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pieczarki pokrój w cienkie plastry. Wszystkie składniki przełóż do miski .

Do miski dodaj pomidory z puszki. Wlej oliwę. Dopraw ziołami prowansalskimi, lubczykiem oraz pieprzem i solą . Dodaj makaron. Całość dokładnie wymieszaj .

Do naczynia żaroodpornego przełóż wymieszane z makaronem warzywa . Na dużych oczkach tarki zetrzyj ser . Posyp nim po wierzchu zapiekanki. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Gotową zapiekankę krój na kawałki i podawaj swoim domownikom. Sprawdź, kiedy w 2024 roku wypada Wielkanoc oraz czego nigdy nie dodawać do kopytek .

cheddar.jpg
Canva/@HandmadePictures
Z cienko krojonych ziemniaków robię własne chipsy. Nawet z piekarnika są obłędnie chrupiące dzięki 1 sztuczce
Moja siostra na ostatki zawsze przynosi tę sałatkę. Wygląd i smak zniewala, w końcu mam na nią przepis
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy