Moja siostra na ostatki zawsze przynosi tę sałatkę. Wygląd i smak zniewala, w końcu mam na nią przepis
Oto prosta, niezwykle efektowna sałatka z efektownymi „ślimaczkami”. Jej niecodzienna dekoracja wywołuje takie wrażenie, że wszyscy proszą o przepis. Można się zdziwić, jak łatwa jest w przygotowaniu. Sprawdzi się na co dzień i od święta.
Sałatka z kurczakiem
Jeśli prawdą jest, że jemy nie tylko ustami, lecz także oczami, to ta sałatka syci podwójnie. Jest pożywna, bo chude mięso z piersi kurczaka występuje w niej razem z warzywami. Wygląda też zachwycająco dzięki niecodziennemu zastosowaniu prostych i szybkich naleśników jako składnika.
Całość jest niezwykle lekka i wręcz orzeźwiająca w smaku, a przygotowanie zajmuje tylko chwilkę. Przed podaniem warto potrzymać ją chwilę w lodówce, by ogórek i sałata zachowały chrupkość.
Moje dzieci już nie mogły patrzeć na pomidorową. Teraz na rosole robię im inną zupę i ciągle proszą o dokładkiKurczak, ogórek, omlet
Za lekkość tej sałatki odpowiada dodatkowo mała ilość sosu jogurtowo-majonezowego i sok z cytryny. Na kanale kulinarnym Smaczne Dania, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje, można znaleźć podobną sałatkę w wersji z samym majonezem. Która bardziej ci pasuje?
Składniki
- 1 duży filet z kurczaka
- 1 długi ogórek
- 1 torebka mieszanki sałatkowej
- 3 jajka
- 100 gr skyru lub gęstego jogurtu
- 50 gr majonezu
- 1 pęczek dymki
- Nasiona sezamu
- Cytryna do pokropienia
- Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, tłuszcz do smażenia
Przygotowujemy sałatkę
Kurczaka marynujemy w ulubionych przyprawach i smażymy, aż będzie złocisty i miękki. Po przestudzeniu kroimy go w dość drobną kostkę.
Ogórka myjemy i – najlepiej bez obierania – kroimy w plastry o grubości 5-8 mm. Następnie kroimy go w poprzek w słupki.
Jajka wybijamy do miski, dodajemy sól i pieprz i rozmącamy dokładnie. Wylewamy po trochu na gorącą patelnię, robiąc trzy jajeczne naleśniki. Zwijamy je w rulony i po przestudzeniu kroimy go na 10-milimetrowe plasterki.
Opłukaną sałatę wykładamy na głęboki talerz i skrapiamy sokiem z cytryny. Polewamy ją trochę mieszanką jogurtu i majonezu, np. z rękawa cukierniczego lub butelki dozującej. Układamy na niej warstwę kurczaka i znów trochę polewamy sosem. Na kolejną warstwę układamy ogórek. Polewamy sosem, a na wierzchu układamy „ślimaczki” z naleśników jajecznych i posypujemy szczypiorkiem.
Wypróbuj też przepisy na schabowe w nietypowej panierce i popcorn z kurczaka.