Taką zapiekankę robię na obiad w piątek. Smakuje lepiej niż mięso
Obiad to zawsze posiłek, na który trzeba poświęcić troszkę czasu, a raczej na jego przygotowanie. Chyba że znajdziemy przepis, który gwarantuje szybkie gotowanie. Pomysłów na obiadowe dania jest mnóstwo. Świetnym wyborem jest zapiekanka, która nada się na każdą okazję, również na kolację.
Zapiekanka, czyli przysmak na obiad lub kolację
Przygotowanie obiadu to dla niektórych osób wyzwanie. Szczególnie jeśli trzeba ugotować posiłek dla całej rodziny. Wtedy trzeba znaleźć odpowiedni przepis , który zagwarantuje przede wszystkim niesamowity smak, ale również szybkie przyrządzenie i proste wykonanie.
Pomysłów na zapiekanki jest mnóstwo. Mogą być mięsne, ziemniaczane, warzywne. Ważne jest eksperymentowanie w kuchni , ponieważ dzięki temu powstają nowe dania i przekąski.

Zapiekanka, którą chcemy Wam dzisiaj zaproponować to posiłek bez mięsa , ale z pewnością jest równie smaczny. Szczególnie że zawiera składnik uwielbiany przez wiele osób.
Zapiekanka kalafiorowa na obiad
Taki obiad bez mięsa to świetna propozycja na rodzinny spotkanie . Do przygotowania takiej zapiekanki będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1,5 kg kalafiora
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki mleka
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki
- 1 cebula
- 150 g pieczarek
- 2 zielone papryki
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 1 duży pomidor lub 10-12 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 200 g sera cheddar
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować pyszną zapiekankę kalafiorową?
Taka zapiekanka kalafiorowa to świetny pomysł na obiad na piątek .
W pierwszej kolejności kroimy kalafiora na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Dodajemy łyżeczkę soli i 3 łyżki mleka . Całość zalewamy wodą, tak aby przykryła kalafior. Gotujemy przez 10 minut. Po upływie tego czasu pozbywamy się pozostałej wody.
Odsączony kalafior przekładamy do miski. Dodajemy trzy jajka i blendujemy na gładką masę . Kiedy taką uzyskamy, wsypujemy 4 łyżki i dokładnie mieszamy.

Cebule kroimy w kostkę, pieczarki w cienkie plasterki, paprykę zieloną, paprykę czerwoną i pomidorki koktajlowe na malutkie kawałeczki , natomiast marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i po chwili wrzucamy pokrojona cebulę. Następnie dokładamy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy i przesmażamy . W kolejnym kroku na patelnię wrzucamy starta marchewkę, a także pokrojoną paprykę zieloną, paprykę czerwoną i pomidorki koktajlowe. Całość mieszamy i kontynuujemy smażenie.
W międzyczasie ścieramy ser cheddar na tarce o dużych oczkach .
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Wylewamy wcześniej zrobioną masę kalafiorową i starannie rozprowadzamy . Następnie wykładamy przesmażone warzywa i również rozprowadzamy. Całość posypujemy startym serem cheddar.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut .
Tak przygotowaną zapiekankę podajemy na ciepło . Sprawdź przepis na pyszny mazurek na Wielkanoc . Zobacz, jaka ryba wspiera kości i serce .
