Taką zupę grzybową mógłbym jeść non stop. W życiu nie próbowałem lepszej
Wielu z nas zupa grzybowa kojarzy się tylko ze świętami, kiedy zajadamy się tym przysmakiem. Jednak z tym prostym przepisem możemy cieszyć się nią nawet codziennie. W kilka minut wyczarujemy codzienną zupę o mocnym grzybowym aromacie. Wszystko dzięki niezawodnej recepturze, którą znajdziesz poniżej.
Zupa grzybowa na co dzień
Przygotowanie takiej zupy nie wymaga wcale wysiłku. Wystarczy podsmażyć kilka prostych, codziennych składników i dodać garść świeżych grzybów. To doskonały przepis na posiłek. Sprawdzi się idealnie zwłaszcza, gdy wracasz z lasu z koszykiem pełnym grzybów.
Jak przygotować taką prostą zupę pokazuje nam Ania Zyśk, prowadząca na Instagramie kanał jedz.pysznie . Jej zupa grzybowa, zabielona śmietaną, jest dodatkowo przyprawiona sosem sojowym. Dzięki temu łączy się w niej niezwykła kombinacja smaków umami.
Zupa ze świeżych grzybów
Do zupy najlepiej użyć typowych leśnych grzybów – borowików czy podgrzybków. Pamiętajmy, by przygotowując zupę z własnych zbiorów, dokładnie oglądać grzyby. W razie wątpliwości co do ich gatunku, warto skontaktować się z ekspertem w powiatowym Sanepidzie. Po weryfikacji pora zacząć gotowanie.
Składniki
- garść świeżych grzybów
- 1 l bulionu
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 marchewka
- 100 ml śmietany kremówki
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz, sos sojowy
Gotujemy zupę grzybową
Krok 1 . Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy zaczyna robić się szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie oczyszczone i pokrojone grzyby. Smażymy przez chwilę.
Krok 2 . Dodajemy ziele, liść laurowy, zalewamy bulionem i dodajemy startą na tarce marchewkę. Gotujemy ok. 10 minut.
Krok 3. Śmietanę w osobnej miseczce zalewamy łyżką gorącego bulionu. Mieszamy do połączenia się składników. Zahartowaną śmietanę wlewamy do garnka z zupą.
Krok 4 . Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze przez chwilę i podajemy.