Smakosze.pl Przepisy Taką zupę grzybową mógłbym jeść non stop. W życiu nie próbowałem lepszej
fot. Anna Zyśk

Taką zupę grzybową mógłbym jeść non stop. W życiu nie próbowałem lepszej

11 października 2024

Wielu z nas zupa grzybowa kojarzy się tylko ze świętami, kiedy zajadamy się tym przysmakiem. Jednak z tym prostym przepisem możemy cieszyć się nią nawet codziennie. W kilka minut wyczarujemy codzienną zupę o mocnym grzybowym aromacie. Wszystko dzięki niezawodnej recepturze, którą znajdziesz poniżej.

Zupa grzybowa na co dzień

Przygotowanie takiej zupy nie wymaga wcale wysiłku. Wystarczy podsmażyć kilka prostych, codziennych składników i dodać garść świeżych grzybów. To doskonały przepis na posiłek. Sprawdzi się idealnie zwłaszcza, gdy wracasz z lasu z koszykiem pełnym grzybów.

Jak przygotować taką prostą zupę pokazuje nam Ania Zyśk, prowadząca na Instagramie kanał jedz.pysznie . Jej zupa grzybowa, zabielona śmietaną, jest dodatkowo przyprawiona sosem sojowym. Dzięki temu łączy się w niej niezwykła kombinacja smaków umami.

Na 1.11 podaję sałatkę jarzynową z tym składnikiem. Rodzina na nią czeka

Zupa ze świeżych grzybów

Do zupy najlepiej użyć typowych leśnych grzybów – borowików czy podgrzybków. Pamiętajmy, by przygotowując zupę z własnych zbiorów, dokładnie oglądać grzyby. W razie wątpliwości co do ich gatunku, warto skontaktować się z ekspertem w powiatowym Sanepidzie. Po weryfikacji pora zacząć gotowanie.

Składniki

  • garść świeżych grzybów
  • 1 l bulionu
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 marchewka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz, sos sojowy

Gotujemy zupę grzybową

Krok 1 . Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy zaczyna robić się szklista, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie oczyszczone i pokrojone grzyby. Smażymy przez chwilę.

krok1.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2 . Dodajemy ziele, liść laurowy, zalewamy bulionem i dodajemy startą na tarce marchewkę. Gotujemy ok. 10 minut.

krok2.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Śmietanę w osobnej miseczce zalewamy łyżką gorącego bulionu. Mieszamy do połączenia się składników. Zahartowaną śmietanę wlewamy do garnka z zupą.

krok3.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4 . Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy jeszcze przez chwilę i podajemy.

krok4.jpg
Fot. Anna Zyśk
Napakowana białkiem i praktycznie bez kalorii. Teraz tą rybę kupisz w Dino
Pierwsza taka sytuacja w Kuchennych Rewolucjach. Ten odcinek przejdzie do historii
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy