Smakosze.pl Przepisy Taką zupę szczawiową robiła moja babcia. Dorzucała składnik, który zaskoczy każdego
Fot. YouTube/kobietazzachodu8037

Taką zupę szczawiową robiła moja babcia. Dorzucała składnik, który zaskoczy każdego

16 czerwca 2024

Zupa szczawiowa to smak mojego dzieciństwa. Babcia gotowała ją najlepiej i dodawała do zupy składnik, który gwarantował ten niezapomniany smak. Polecam każdemu przepis na zupę szczawiową jak za dawnych lat.

Zupa szczawiowa z wyjątkowym dodatkiem

Lubisz zupę szczawiową? Ja ją uwielbiam i często sięgam po recepturę mojej babci . Seniorka gotowała ją już, gdy byłam dzieckiem i ten smak właśnie z dzieciństwem mi się kojarzy. Kwaskowata zupa o intensywnym kolorze swój smak zawdzięczała też pewnemu dodatkowi.

Babcia oprócz szczawiu do garnka dorzucała pokrzywę. Dzięki niej zupa miała to coś. Ugotuj to danie na obiad i ciesz się wyjątkowym smakiem . Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kobieta z zachodu. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

pokrzywa.jpg
Fot. Canva/Qwart
Zamiast kupować szynkę, robię ją sama w domu. Jest idealnie soczysta dzięki 1 czynności

Jak ugotować zupę szczawiową z pokrzywą?

Składniki:

  • pęczek szczawiu
  • pęczek pokrzyw
  • 1 marchewka
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 żeberko wędzone
  • 1 pietruszka
  • 6 ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • lubczyk
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 1 szklanka słodkiej śmietany

Przygotowanie zupy zacznij od wlania zimnej wody do garnka, włóż mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Dołóż też pokrojone warzywa (oprócz ziemniaków) i wstaw do gotowania.

Zajmij się szczawiem, wytnij łodygi i drobno pokrój listki. Podobnie zrób z pokrzywą. Użyj młodej rośliny, bo starsza jest gorzka i nie nadaje się do zupy .

Gdy mięso będzie już miękkie, to dołóż ziemniaki pokrojone w drobną kostkę . Dopiero potem dodaj szczaw z pokrzywą. Ważne, by nie dodać najpierw szczawiu, bo wytworzy on kwas i przez to ziemniaki będą się długo gotować.

Zupa szczawiowa na rodzinny obiad

Dosyp sól, pieprz i dopiero teraz dołóż iście szczawiu i pokrzywę oraz lubczyk. Zupę zabiel słodką śmietaną, która zneutralizuje kwasowość zupy . Na sam koniec dodaj natkę pietruszki i koperek . Wszystko wymieszaj i zostaw na 10 minut, by smaki się połączyły.

Po tym czasie zupę od razu podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Zupę można zrobić też na białej kiełbasie . Polecam każdemu przepis na tę pyszną i szybką w przygotowaniu zupę. Pisaliśmy o  tym, jak przyrządzić roladki najlepsze na mecz Biało-Czerwonych. Podawaliśmy przepis na ciasto bez pieczenia z przepisu Heni Foks.

zupa szczawiowa.jpg
Fot. Canva/peredniankina

Źródło: YouTube/kobietazzachodu8037

Zdjęcia: screen YouTube/kobietazzachodu8037

Ten leciutki sernik z truskawkami to sezonowy hit w moim domu. Goście nie chcą nic innego
Strzelczyk bierze jajecznicę, boczek i zawija w ciasto francuskie. To genialne niedzielne śniadanie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy