Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast kupować szynkę, robię ją sama w domu. Jest idealnie soczysta dzięki 1 czynności
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.06.2024 10:10

Zamiast kupować szynkę, robię ją sama w domu. Jest idealnie soczysta dzięki 1 czynności

domowa szynka
Fot. YouTube/ZPasjądoGotowania

Domowa szynka bije na głowę kupne produkty. Wychodzi soczysta i pełna smaku. To zasługa jednej czynności podczas przyrządzania domowej szynki. Poznaj przepis dzięki, któremu zjesz wyborną wędlinę. 

Domowa szynka idealnie soczysta

Jadasz wędliny? Ja często po nie sięgam. Dodaję do kanapek, ale też rozmaitych zapiekanek w kuchni. Jednak od pewnego czasu nie kupuję wędlin w sklepach. Wszystko za sprawą doskonałego przepisu, który poznałam. Dzięki tej recepturze robię domową szynkę.  Jest idealnie soczysta, pyszna i dosłownie rozpływa się w ustach.

 Swoją soczystość zawdzięcza pewnej czynności, którą wykonuję podczas przyrządzania. Mianowicie schładzam mięso po uzyskaniu odpowiedniej temperatury. Polecam każdemu przepis na domową szynkę. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Mikołaj Drożdżyński-Z pasją do gotowania. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

domowa szynka
Fot. YouTube/ZPasjądoGotowania
Ten leciutki sernik z truskawkami to sezonowy hit w moim domu. Goście nie chcą nic innego

Jak zrobić domową szynkę?

Składniki:

  • 5 kg szynki wieprzowej
  • majeranek
  • 120 g soli kłodawskiej
  • 3 litry letniej wody
  • łupiny z 1 kg cebuli
  • 7 liści laurowych
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula

Przygotowanie szynki zacznij od oczyszczenia mięsa i natarcia go majerankiem. Zrób solankę z 3 litrów letniej wody i 120 g soli. Wymieszaj i zanurz w niej mięso. Szynkę zostaw w solance 5 dni. Wówczas uzyskasz najlepszy smak.

Przydadzą się łupiny cebuli. Nadadzą one aromatu i koloru szynce. Wodę wlewamy do garnka, dokładamy łupiny, liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku. Dołóż też cebulę przekrojoną na pół. Sprawdź temperaturę wody, powinna mieć 85 stopni i do takiej wody włóż mięso. Gotuj na małym ogniu.

Najlepszy sposób na domową szynkę

Musimy szynki gotować tak długo, by uzyskały w środku temperaturę 75-76 stopni Celsjusza. Następnie mięso wyciągnij i schłodź. Wrzuć do miski z zimną wodą. Dzięki temu właśnie będzie idealnie soczysta, a nie sucha. 

Gotowanie zajmie 2 godziny. Warto potem użyć wody z lodem, by zatrzymać proces gotowania. Domowa szynka wyjdzie soczysta i pyszna. Do tego mają niesamowity zapach i od razu chce się je spróbować. Pisaliśmy o tym, jak prawidłowo myć truskawki. Radziliśmy, jak zrobić pyszny obiad z piersi kurczaka i szynki. 

domowa szynka
Fot. YouTube/ZPasjądoGotowania

Źródło: YouTube/ZPasjądoGotowania

Zdjęcia: screen YouTube/ZPasjądoGotowania