Smakosze.pl Przepisy Taki sernik robi moja babcia. Nigdy nie jadłem lepszego ciasta
YouTube/@Smakuj z Maszą

Taki sernik robi moja babcia. Nigdy nie jadłem lepszego ciasta

19 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jak sernik to tylko ten z przepisu mojej babci. Wychodzi idealny za każdym razem. Zrób i przekonaj się sama. Przepis idealny na deser.

Najlepszy sernik babci

Nie od dziś wiadomo, że babcie nie tylko świetnie gotują, ale też pieką. Moja potwierdza tę regułę. Sernik, który przygotowała na deser po obiedzie, był lepszy niż cukierni.

Ciasto było odpowiednio wyrośnięte i delikatne. Było po prostu idealne. Jeżeli chcesz mieć takie samo zrób je z przepisu poniżej. Babcia gwarantuje, że z jej przepisem na pewno ci wyjdzie.

zagniatanie ciasta.jpg
YouTube/@Smakuj z Maszą
Mieszam paprykę z cebulą i zalewam je tym sosem. Prosta surówka smakuje lepiej, niż w restauracji

Ser i co jeszcze?

Oprócz sera przygotuj składniki z listy poniżej. Nie pomiń żadnego z nich. Szczególnie tych, które wchodzą w skład masy serowej. To właśnie dzięki nim ciasto wyrasta i jest idealne. Podobny przepis znajdziesz na kanale Smakuj z Naszą, skąd pochodzą zdjęcia zawarte w tym artykule.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki krupczatki
  • 300 g cukru
  • 11 jajek
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 400 g masła
  • 20 g cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu
  • 1 kg mielonego sera

Przepis na sernik babci

Zacznij od przesiania mąki. Następnie wsyp ją do miski i dodaj pokrojone w małą kostkę 200 gramów masła . Całość wymieszaj, aby masło dokładnie się połączyło. Wsyp 100 g cukru i dodaj 4 żółtka . Zagnieć na gładkie i jednolite ciasto. Gotowe zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 1,5 godziny .

W tym czasie przygotuj masę serową. Do miski wlej 11 białek, dodaj szczyptę soli i ubij na gęstą piankę. Wykorzystaj do tego mikser. W drugiej misce ubij 7 żółtek z cukrem waniliowym. Dodaj 200 gramów masła i wsyp budyń. Ubijaj do momentu połączenia się składników. Następnie partiami dodawaj ser, cały czas mieszając . Dodaj piankę z białek i wymieszaj.

Ciasto wyciągnij z lodówki i zetrzyj na dużych oczkach tarki . Wiórki wsyp do formy do pieczenia. Rozłóż je równomiernie i delikatnie ugnieć. Podpiecz przez 15 minut w temperaturze 160 stopni .

Na upieczony spod rozłóż serową masę. Rozprowadź ją równomiernie. Piecz w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 50 minut . Gotowe ciasto pozostaw do wystygnięcia i krój na kawałki. Babcia miała rację, że z jej przepisem ci się uda.

rozkładanie amsy serowej.jpg
YouTube/@Smakuj z Maszą

Wymieszaj jogurt z solą i wstaw do lodówki. Następnego dnia przetrzesz oczy ze zdumienia
Kroję drobniutko kapustę i mieszam ją z jajkami. Moja rodzina mogłaby jeść taką kolację codziennie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy