Smakosze.pl Przepisy Takie ciasto podam w tym roku na ostatki. Smakuje lepiej niż z cukierni
Fot. youtube.com/obzarciuch

Takie ciasto podam w tym roku na ostatki. Smakuje lepiej niż z cukierni

12 lutego 2025

Oto proste ciasto inspirowane klasycznym deserem – szyszkami ryżowymi. W tym wydaniu jego prostota znika na rzecz zwiększonej liczby dodatków. Zmieniają one prostą przekąskę w deser w dosłownym znaczeniu tego wyrazu. Przepis pochodzi z kanału Obżarciuch na You Tube.

Ciasto z szyszką ryżową

Niektórzy kojarzą szyszki ryżowe jako kultowy klasyk PRL-u . Inni nawet dzisiaj chętnie raczą się tym przysmakiem, rzadziej przygotowywanym w domu, ale powszechnym w kurortach w okresie urlopowym. Wszystkim jednak ślinka cieknie na samą myśl.

Nie ma się co dziwić. Ryż preparowany sklejony masą kajmakową to przepis genialny w swojej prostocie. Można za to wzbogacić go o inne składniki, w których towarzystwie błyszczy. Smaki, a także faktury w tymprostym cieście bez pieczenia doskonale się uzupełniają, dając nowatorski, ale nostalgiczny deser.

ryż preparowany w karmelu
Fot. Canva
Rośnie u nas i jest bardzo zdrowy, a Polacy go nie znają. Korzyści z jego jedzenia są nieocenione

Ciasto ryżowy król

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Obżarciuch. Takie ciasto nazwane tam jest „ryżowy król”. Nie jest to może sernik królewski , ale może zakrólować na niejednym stole w ostatki.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 120 ml mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 500 g kajmaku
  • 1 kostka (200 g) masła
  • 2 szklanki ryżu preparowanego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao
  • 1 paczka herbatników kakaowych
  • 1 szklanka kwasowego dżemu
miksowane masło
Fot. youtube.com/obzarciuch

Ciasto pod ryż preparowany

Do rondelka nalewamy mleko. Zagotowujemy mleko z cukrem waniliowym. Odstawiamy do przestudzenia.

W misce mikserem rozcieramy masło. Małymi porcjami dodajemy na zmianę mleko i mleko w proszku. Miksujemy po każdej porcji.

W osobnej misce ubijamy białka jajek z cukrem na sztywną pianę . Dodajemy po żółtku i miksujemy. Do jajek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wyrabiamy drewnianą łyżką na gładkie, rzadkie ciasto.

miksowanie masy
Fot. youtube.com/obzarciuch

Masę biszkoptową przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wypiekamy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy do przestudzenia.

Ostudzone ciasto smarujemy powidłami lub dżemem. Wyrównujemy warstwę i wylewamy kolejną – mleczną. Na wierzch układamy herbatniki.

Do miski wykładamy masę kajmakową. Dodajemy ryż preparowany i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasto , wyrównujemy i odstawiamy na noc do lodówki .

Wypróbuj też przepisy na racuchy z serkiem wiejskim i zupę ziemniaczaną .

dmuchany ryż
Fot. Canva
Rozgniatam widelcem i dodaję do masy na kotlety. Wychodzą cudownie soczyste
Poszedł do modnej knajpy i zamówił schabowego. To, co znalazł pod mięsem wprawiło go w osłupienie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy