Takie ciasto podam w tym roku na ostatki. Smakuje lepiej niż z cukierni
Oto proste ciasto inspirowane klasycznym deserem – szyszkami ryżowymi. W tym wydaniu jego prostota znika na rzecz zwiększonej liczby dodatków. Zmieniają one prostą przekąskę w deser w dosłownym znaczeniu tego wyrazu. Przepis pochodzi z kanału Obżarciuch na You Tube.
Ciasto z szyszką ryżową
Niektórzy kojarzą szyszki ryżowe jako kultowy klasyk PRL-u . Inni nawet dzisiaj chętnie raczą się tym przysmakiem, rzadziej przygotowywanym w domu, ale powszechnym w kurortach w okresie urlopowym. Wszystkim jednak ślinka cieknie na samą myśl.
Nie ma się co dziwić. Ryż preparowany sklejony masą kajmakową to przepis genialny w swojej prostocie. Można za to wzbogacić go o inne składniki, w których towarzystwie błyszczy. Smaki, a także faktury w tymprostym cieście bez pieczenia doskonale się uzupełniają, dając nowatorski, ale nostalgiczny deser.
![ryż preparowany w karmelu](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto2_2e48ca21a6.jpg)
Ciasto ryżowy król
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Obżarciuch. Takie ciasto nazwane tam jest „ryżowy król”. Nie jest to może sernik królewski , ale może zakrólować na niejednym stole w ostatki.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 120 ml mleka
- ½ szklanki cukru
- 500 g kajmaku
- 1 kostka (200 g) masła
- 2 szklanki ryżu preparowanego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki kakao
- 1 paczka herbatników kakaowych
- 1 szklanka kwasowego dżemu
![miksowane masło](https://images.iberion.media/images/origin/ciassto5_f700347e0c.jpg)
Ciasto pod ryż preparowany
Do rondelka nalewamy mleko. Zagotowujemy mleko z cukrem waniliowym. Odstawiamy do przestudzenia.
W misce mikserem rozcieramy masło. Małymi porcjami dodajemy na zmianę mleko i mleko w proszku. Miksujemy po każdej porcji.
W osobnej misce ubijamy białka jajek z cukrem na sztywną pianę . Dodajemy po żółtku i miksujemy. Do jajek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wyrabiamy drewnianą łyżką na gładkie, rzadkie ciasto.
![miksowanie masy](https://images.iberion.media/images/origin/miksowanie_masy_0988d9765c.jpg)
Masę biszkoptową przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wypiekamy przez ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy do przestudzenia.
Ostudzone ciasto smarujemy powidłami lub dżemem. Wyrównujemy warstwę i wylewamy kolejną – mleczną. Na wierzch układamy herbatniki.
Do miski wykładamy masę kajmakową. Dodajemy ryż preparowany i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasto , wyrównujemy i odstawiamy na noc do lodówki .
Wypróbuj też przepisy na racuchy z serkiem wiejskim i zupę ziemniaczaną .
![dmuchany ryż](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto2_56bffe04be.jpg)