Takie cuda zrobisz ze zwykłych ziemniaków. Te ptaszki robią furorę na rodzinnych spotkaniach
Kiedy mówimy, że można bawić się jedzeniem, właśnie takie zabawy mamy na myśli. Ta ciekawa przekąska na pewno przyciągnie uwagę gości i domowników. Nawet tych z nich, którzy na co dzień do jedzenia się nie palą.
Ptaszki z ziemniaków
Trzeba, choć z żalem, przyznać, że ziemniaki rzadko kiedy należą do najbardziej ekscytujących elementów niedzielnego obiadu. Czy da się to zmienić? Ależ jak najbardziej. A z pomocą przychodzą porady takie jak ta.
Podane w ten niezwykły sposób puree ziemniaczane dodaje do posiłku odrobinę dodatkowej radości . I to nie tylko w czasie jedzenia, ale już na etapie przygotowywania. Takie gotowanie ziemniaków to czynność, do której z powodzeniem można zachęcić także dzieci.
Ziemniaczane zwierzątka
Ilustracje do tego przepisu na nie-takie-brzydkie kaczątka zaczerpnęliśmy z kanału Heart of Creativity, gdzie serwowane są one na osobnym talerzu z dodatkowymi warzywnymi dekoracjami. Podpowiadamy przepisy na te ogórkowe i cebulowe rozetki, ale pamiętajmy, że nasze kaczuszki mogą występować w dowolnym zwierzyńcu .
Składniki:
- 1 kg ziemniaków typu C
- 1 marchewka
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 czerwona cebula
- Kilka ziaren pieprzu
- Sól, 2 łyżki oliwy
Puree ziemniaczane inaczej
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ostudzeniu dokładnie ubijamy je na puree, dodając soli i oliwy. Ciasto ma łatwo dawać się formować.
Z ziemniaków ugniatamy kulki , po tyle samo większych – wielkości piłeczki do pingponga – i mniejszych o mniej więcej połowę. Większe spłaszczamy, by nadać im nieco podłużny kształt. Mniejsze kuleczki doklejamy do większych, by nasze ptaszki dostały korpusy i główki.
Ogórki myjemy, a marchewki obieramy. Część marchewki kroimy w kawałki o kształcie i wielkości zapałki . Jeden plasterek marchewki tniemy na trójkąty. Zapałczane marchewki będą ogonkami naszych kaczuszek, a trójkąciki to ich dzióbki. Oczy kurczaczkom robimy z ziarenek pieprzu .
Z krojonych wzdłuż plasterków marchewki i odkrawanych skórek ogórka wycinamy podłużne listki. Mogą one dekorować talerz, ale można również przyczepiać je jako skrzydełka ptaszków. Cebulę obieramy i przekrawamy z grubości, nacinając ją nożem w zygzak. Tak przeciętą, dzielmy na warstwy i układamy je z powrotem, ale przesunięte względem siebie. Tak stworzą estetyczną rozetkę. Z pozostałej części ogórka i marchewki wycinamy podobne dekoracyjne kształty . Wszystko razem układamy na talerzu.
Wypróbuj też przepisy na jajeczno-parówkowe serduszka i ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym .