Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Posiekaj i wrzuć do masy na mielone. Z tym dodatkiem kotlety są pyszne i soczyste
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.03.2024 09:03

Posiekaj i wrzuć do masy na mielone. Z tym dodatkiem kotlety są pyszne i soczyste

wyrabianie mięsa mielonego
fot. Canva / Aleksei Isachenko photos

Jedną z niezwykłych zalet kotletów mielonych jest to, że można w urozmaicać je dodatkami do mięsnej masy. Niektóre dodają im smaku, inne zmiękczają mięso. Są też – jak w tym przypadku – składniki pełniące obie te funkcje.

Mielone z kapustą kiszoną

Kapusta kiszona to jeden z tych niezwykłych produktów o tysiącu zastosowań. Kotlety mielone znają ją dobrze jako sąsiadkę – jadamy ją przecież do obiadu w postaci surówki. W tym przepisie poznają się jednak jeszcze bliżej.

Dodatek kapusty kiszonej do kotletów zmienia ich smak na pełniejszy, a także dodaje im wartości odżywczych. Kapusta to przecież witaminy, błonnik i bakterie kwasu mlekowego, regulujące pracę układu pokarmowego. Ale dodatek taki rozluźnia dodatkowo mięso i sprawia, że staje się ono bardziej miękkie.

kotlet mielony i ziemniaki
fot. Canva
Nacinam parówki, układam tak na patelni i wbijam jajka. Moja rodzina uwielbia to śniadanie Co 2 dni zraszam tym rzeżuchę. Na Wielkanoc będzie wysoka i bujna

Wzbogacamy kotlety mielone

Jeśli chcemy dodać kapustę kiszoną do mięsa mielonego, należy pamiętać o tym, by dokładnie ją poszatkować i dobrze odcisnąć. Same kotlety przyrządzamy poza tym według ulubionej receptury.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko (dwa, jeśli są małe)
  • 1 duża cebula
  • 40 g bułki tartej (plus więcej bułki do panierowania)
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego i ½ łyżeczki ostrej papryki
  • Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Kapusta kiszona w kotletach mielonych

Kapustę szatkujemy na mniejsze kawałki. Poszatkowaną, przekładamy do sitka, najlepiej wyłożonego tetrową ściereczką i dokładnie wyciskamy. Cebulę siekamy drobno nożem lub w blenderze.

Do mięsa mielonego wybijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy masę. Dodajemy kapustę kiszoną i cebulę, przyprawiamy i jeszcze raz mieszamy na jednolitą masę.

Z masy formujemy kotlety, dokładnie obtaczamy je w panierce i smażymy z obu stron na patelni, aż będą rumiane.

Wypróbuj też przepisy na ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym i biały barszcz na podrobach.

kotlety mielone na talerzu
fot. Canva