Posiekaj i wrzuć do masy na mielone. Z tym dodatkiem kotlety są pyszne i soczyste
Jedną z niezwykłych zalet kotletów mielonych jest to, że można w urozmaicać je dodatkami do mięsnej masy. Niektóre dodają im smaku, inne zmiękczają mięso. Są też – jak w tym przypadku – składniki pełniące obie te funkcje.
Mielone z kapustą kiszoną
Kapusta kiszona to jeden z tych niezwykłych produktów o tysiącu zastosowań. Kotlety mielone znają ją dobrze jako sąsiadkę – jadamy ją przecież do obiadu w postaci surówki. W tym przepisie poznają się jednak jeszcze bliżej.
Dodatek kapusty kiszonej do kotletów zmienia ich smak na pełniejszy, a także dodaje im wartości odżywczych. Kapusta to przecież witaminy, błonnik i bakterie kwasu mlekowego, regulujące pracę układu pokarmowego. Ale dodatek taki rozluźnia dodatkowo mięso i sprawia, że staje się ono bardziej miękkie.
Nacinam parówki, układam tak na patelni i wbijam jajka. Moja rodzina uwielbia to śniadanie Co 2 dni zraszam tym rzeżuchę. Na Wielkanoc będzie wysoka i bujnaWzbogacamy kotlety mielone
Jeśli chcemy dodać kapustę kiszoną do mięsa mielonego, należy pamiętać o tym, by dokładnie ją poszatkować i dobrze odcisnąć. Same kotlety przyrządzamy poza tym według ulubionej receptury.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 1 jajko (dwa, jeśli są małe)
- 1 duża cebula
- 40 g bułki tartej (plus więcej bułki do panierowania)
- 400 g kapusty kiszonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego i ½ łyżeczki ostrej papryki
- Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
Kapusta kiszona w kotletach mielonych
Kapustę szatkujemy na mniejsze kawałki. Poszatkowaną, przekładamy do sitka, najlepiej wyłożonego tetrową ściereczką i dokładnie wyciskamy. Cebulę siekamy drobno nożem lub w blenderze.
Do mięsa mielonego wybijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy masę. Dodajemy kapustę kiszoną i cebulę, przyprawiamy i jeszcze raz mieszamy na jednolitą masę.
Z masy formujemy kotlety, dokładnie obtaczamy je w panierce i smażymy z obu stron na patelni, aż będą rumiane.
Wypróbuj też przepisy na ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym i biały barszcz na podrobach.