Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nacinam parówki, układam tak na patelni i wbijam jajka. Moja rodzina uwielbia to śniadanie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 27.03.2024 08:31

Nacinam parówki, układam tak na patelni i wbijam jajka. Moja rodzina uwielbia to śniadanie

serduszka z parówek
fot. youtube.com/KostlicheHauzrezepte

Jajko i jakaś kiełbaska to podstawa pożywnego śniadania. Ale powiedzcie to dzieciom-niejadkom, które najchętniej do deseru po obiedzie przetrwałyby na słodkich płatkach z mlekiem. Może ta nietypowa potrawa przekona je, że warto zacząć dzień od pożywnego posiłku.

Jajka-serduszka na śniadanie

Czasem zmiany w wysłużonym przepisie nie oznaczają wymieniania składników. Wystarczy zmienić formę podawania dania. To jeden z takich przypadków: serwujemy na śniadanie jajka sadzone i parówki – niby zwykłe, a jednak tak niezwykłe.

Takie śniadaniowe serduszka są miłosnym wyznaniem. Przede wszystkim jednak mają udowodnioną doświadczalnie skuteczność w przekonywaniu do śniadań młodych niejadków. Jeśli taki fantazyjny posiłek ozdobimy jakimś warzywem, zgotowujemy naszym pociechom doskonały rozpęd na dzień.

serwowanie jajek i parówek na śniadanie
fot. youtube.com/KostlicheHauzrezepte
To co wkładasz do święconki ma ogromne znaczenie. Mało kto wie, co symbolizują te produkty

Śniadanie dla dzieci z jajkami

Warto pamiętać, że takie śniadanie można dowolnie doprawiać, np. podsmażoną osobno na patelni cebulką, szczypiorkiem, ziołami czy warzywami. Ilustracje zaczerpnęliśmy z kanału Köstliche Hausrezepte, gdzie jajka występują wyłącznie posypane natką pietruszki.

Składniki

  • 4 parówki o wysokiej zawartości mięsa
  • 4 jajka
  • Sól, olej do smażenia, ew. przyprawy

Śniadanie z sercem

Parówki wyjmujemy z folii i nacinamy wzdłuż, zostawiając jedynie ok. 1 cm z jednej strony. Przecięte połówki odchylamy od siebie i łączymy z drugiej strony tak, by utworzyły kształt serca. Wykałaczką mocujemy końcówki.

Wybieramy patelnię o płaskim dnie i delikatnie smarujemy ją oliwą. Parówkowe serduszka układamy na patelni i lekko dociskamy. Pomoże to uchronić się przed rozlewaniem się jajka. Do środka każdej parówki wybijamy po jednym jajku.

Posolone jajko smażymy pod przykryciem według uznania (tym jest zdrowsze, im mniej ścięte). Jeśli dodajemy inne składniki, jak warzywa czy zioła, robimy to właśnie teraz. Kiedy jajko będzie odpowiednio usmażone, zdejmujemy je z patelni i układamy na talerzu. Delikatnie wyjmujemy wykałaczkę, by nie zepsuć konstrukcji.

Wypróbuj też przepisy na jajeczne kurczaczki wielkanocne i babkę piaskową.

serce z parówek
fot. youtube.com/KostlicheHauzrezepte