Smakosze.pl Przepisy Takie drożdżowe racuchy robiła moja ukochana ciocia. Ich sekret tkwi w nietypowym dodatku do ciasta
YouTube/@SprintCooking

Takie drożdżowe racuchy robiła moja ukochana ciocia. Ich sekret tkwi w nietypowym dodatku do ciasta

8 października 2023

Racuchy mogą być pyszną propozycją na obiad, ale pasują też na śniadanie. Są słodkie, puszyste i rozpływają się w ustach. Racuchy robię tak, jak moja ciocia. Dodaję do nich pewien składnik, który sprawia, że ciasto jest idealne.

Racuchy, czyli pyszne danie

Racuchy z jabłkami to jeden ze smaków, który kojarzy mi się z jesienią. To danie, za którym przepadają nie tylko dzieci, ale też dorośli. Racuchy można zrobić na obiad, ale będą też smaczną propozycją na śniadanie. Co zrobić, by ciasto było wyjątkowo puszyste?

Korzystam z receptury mojej babci na racuchy z jabłkami. To danie w wykonaniu cioci zawsze wychodziło przepysznie, a ciasto było bardzo puszyste. Jego sekret tkwi w dodatku, który należy dodać. Chodzi o budyń, który sprawia, że racuchy nie opadają, a ich smak zachwyca. Polecam przepis na doskonałe racuchy budyniowe z jabłkami.

racuchy
YouTube/@SprintCooking
Przepis na dżem z dyni mam po swojej babci. Zawsze dodawała specjalny składnik, smak jest nie do podrobienia

Jak zrobić racuchy budyniowe z jabłkami?

Składniki:

  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 opakowanie drożdży
  • 1 budyń
  • 1 jabłko
  • olej

Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy ½ łyżki cukru, drożdże i wszystko mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Następnie do drożdży dodajemy kefir, wbijamy jajko i dodajemy cukier. Wszystko dokładnie mieszamy.

Teraz wsypujemy budyń i mieszamy. Do miski stopniowo przesiewamy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy. Łyżkę moczymy w szklance z wodą, by ciasto przy nakładaniu nie przywierało do łyżki.

Racuchy budyniowe z jabłkami, czyli delikatność i puszystość

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy ciasto. Racuchy smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Możemy po zdjęciu z patelni posypać cukrem pudrem. Będą też smakowały z konfiturą lub powidłami.

Racuchy z jabłkami dzięki dodaniu budyniu są wyjątkowo puszyste i delikatne. To danie rozpływa się w ustach i szybko znika z talerzy. Dokładki są tu koniecznością. Pisaliśmy o pysznych racuchach z dodatkiem zsiadłego mleka. Polecaliśmy przepis na racuchy ze śliwkami.

racuchy
YouTube/@SprintCooking

Źródło: YouTube/@SprintCooking

Ostatnio ciągle piekę to ciasto, cała rodzina mnie o nie prosi. Na szczęście robię je w chwilę
Jesienią zawsze dodaję to do rosołu. Ten dodatek świetnie podkręca smak i wzmacnia odporność
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy