Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ostatnio ciągle piekę to ciasto, cała rodzina mnie o nie prosi. Na szczęście robię je w chwilę

Ostatnio ciągle piekę to ciasto, cała rodzina mnie o nie prosi. Na szczęście robię je w chwilę

Ciasto kakaowe
Screen z filmu na kanale YouTube Henia Foks

Ciasto kakaowe jest idealnym pomysłem na deser do popołudniowej herbaty. W moim domu znika tak szybko, że piekę je coraz częściej. Na szczęście słodycz nie rujnuje portfela i nie wymaga wiele pracy.
 

Proste ciasto z dodatkiem kakao i kremu

Wypieki, których przygotowanie polega na połączeniu składników, należą do moich ulubionych. Nawet krem w deserze z kakao jest banalny. Polecam spróbować, bo przyjemność z jedzenia jest ogromna.

Składniki na ciasto:

  • 225 g mąki pszennej
  • 165 g cukru
  • 1 duże jajko lub 3 łyżki aquafaby
  • 20 g kakao
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 125 ml mleka lub napoju sojowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 750 ml mleka lub napoju sojowego
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 130 g kaszy manny
  • 100 g masła lub margaryny
  • 220 g cukru
  • szczypta cynamonu
  • esencja waniliowa
  • kakao do posypania

Proste ciasto z niedrogim domowym kremem zrobicie niemalże ekspresowo. Zerknijcie na instrukcję dostępną w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami. Warto spróbować.

Mieszanie składników na ciasto.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Henia Foks
Zetrzyj ziemniaki, pokrój cebulę i połóż na nich schab. Mąż i dzieci uwielbiają, gdy robię to na obiad

Jak zrobić ciasto kakaowe? Przepis jest banalny

Zaczynam od przesiania mąki pszennej, soli i proszku do pieczenia do większej miski. Dodaję cukier oraz kakao, a następnie wlewam olej i mleko lub roślinny odpowiednik. Wbijam jajko i miksuję składniki na gładką, dość zwartą masę.

Przenoszę ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 170 stopni Celsjusza około 30 minut. Patyczek zanurzony w cieście powinien być suchy po wyjęciu — wtedy można zacząć studzić wypiek.

Ciasto po wyjęciu z pieca pokrywamy kremem. Zarówno wypiek, jak i masa mogą być ciepłe. Sporządzamy ją z ugotowanej na mleku z masłem kaszy manny, a smaku nadajemy, wsypując cukier oraz cynamon i wlewając trochę waniliowej esencji.

Na koniec mieszamy zawartość garnka z orzechami włoskimi. Wierzch ciasta z kremem oprószamy jeszcze porcją kakao. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.

Jak podawać ciasto kakaowe?

Deser najlepiej smakuje po wyjęciu z lodówki — jest wtedy zwarty i łatwiej go też pokroić. Możecie położyć na talerzyku także kleksy bitej śmietany lub gałkę ulubionych lodów np. domowych o smaku śmietankowym.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na szybkie ciasta. Polecamy prosty PRL-owski klasyk, czyli zebrę. Być może skusi was też pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami — jesienią smakuje znakomicie.

Nakładanie kremu na ciasto kakaowe.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Henia Foks