Ostatnio ciągle piekę to ciasto, cała rodzina mnie o nie prosi. Na szczęście robię je w chwilę
Ciasto kakaowe jest idealnym pomysłem na deser do popołudniowej herbaty. W moim domu znika tak szybko, że piekę je coraz częściej. Na szczęście słodycz nie rujnuje portfela i nie wymaga wiele pracy.
Proste ciasto z dodatkiem kakao i kremu
Wypieki, których przygotowanie polega na połączeniu składników, należą do moich ulubionych. Nawet krem w deserze z kakao jest banalny. Polecam spróbować, bo przyjemność z jedzenia jest ogromna.
Składniki na ciasto:
- 225 g mąki pszennej
- 165 g cukru
- 1 duże jajko lub 3 łyżki aquafaby
- 20 g kakao
- 125 ml oleju rzepakowego
- 125 ml mleka lub napoju sojowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 750 ml mleka lub napoju sojowego
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 130 g kaszy manny
- 100 g masła lub margaryny
- 220 g cukru
- szczypta cynamonu
- esencja waniliowa
- kakao do posypania
Proste ciasto z niedrogim domowym kremem zrobicie niemalże ekspresowo. Zerknijcie na instrukcję dostępną w dalszej części artykułu i przekonajcie się sami. Warto spróbować.
Zetrzyj ziemniaki, pokrój cebulę i połóż na nich schab. Mąż i dzieci uwielbiają, gdy robię to na obiadJak zrobić ciasto kakaowe? Przepis jest banalny
Zaczynam od przesiania mąki pszennej, soli i proszku do pieczenia do większej miski. Dodaję cukier oraz kakao, a następnie wlewam olej i mleko lub roślinny odpowiednik. Wbijam jajko i miksuję składniki na gładką, dość zwartą masę.
Przenoszę ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temperaturze 170 stopni Celsjusza około 30 minut. Patyczek zanurzony w cieście powinien być suchy po wyjęciu — wtedy można zacząć studzić wypiek.
Ciasto po wyjęciu z pieca pokrywamy kremem. Zarówno wypiek, jak i masa mogą być ciepłe. Sporządzamy ją z ugotowanej na mleku z masłem kaszy manny, a smaku nadajemy, wsypując cukier oraz cynamon i wlewając trochę waniliowej esencji.
Na koniec mieszamy zawartość garnka z orzechami włoskimi. Wierzch ciasta z kremem oprószamy jeszcze porcją kakao. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Jak podawać ciasto kakaowe?
Deser najlepiej smakuje po wyjęciu z lodówki — jest wtedy zwarty i łatwiej go też pokroić. Możecie położyć na talerzyku także kleksy bitej śmietany lub gałkę ulubionych lodów np. domowych o smaku śmietankowym.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na szybkie ciasta. Polecamy prosty PRL-owski klasyk, czyli zebrę. Być może skusi was też pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami — jesienią smakuje znakomicie.