Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jesienią zawsze dodaję to do rosołu. Ten dodatek świetnie podkręca smak i wzmacnia odporność

Jesienią zawsze dodaję to do rosołu. Ten dodatek świetnie podkręca smak i wzmacnia odporność

Rosół z imbirem
Screen z filmu na kanale YouTube Becia gotuje

Rosół potrafi dobrze rozgrzać. Odpowiednie dodatki sprawią, że zupa pozwoli nam zadbać o zdrowie w sezonie jesienno-zimowym. Jeden z nich naprawdę lubię, bo przyjemnie podkręca smak dania.
 

Pyszny rosół idealny na jesień

Niewielki kawałek korzenia kojarzonego z kuchnią bardziej orientalną, czyli imbiru, może poprawić walory odżywcze rosołu. Talerz ciepłej zupy rozgrzeje nas jeszcze bardziej, a jednocześnie dostarczymy sobie substancji, które pomagają zwalczyć przeziębienie i budować odporność. Jesienią będzie jak znalazł.

Składniki:

  • 3 litry zimnej wody
  • 3-4 kurze łapki
  • 4-5 skrzydełek z kurczaka
  • 1 szyja indycza
  • kawałek żeberka wołowego
  • 2-3 średnie marchewki
  • 2-3 niewielkie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 drobny por (cały)
  • 1 spora cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 3 ziarna ziela anielskiego
  • pół łyżeczki kurkumy w proszku
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • natka pietruszki

Lista składników krótka nie jest, ale rosół będzie esencjonalny i aromatyczny. Zrobienie niewiele różni się od przyrządzania klasycznej wersji dania. Przekonajcie się sami, sprawdzając dostępną w dalszej części artykułu instrukcję.

Opalona cebula nadaje rosołowi koloru.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Becia gotuje
Przepis na te kluski mam po ukochanej cioci. Są banalne w przygotowaniu i pasują do wszystkiego

Jak przygotować dobry rosół? Imbir doda mu wartości

Zaczynam od umieszczenia mięsa w dużym garnku i zalania go wodą. Doprowadzam do wrzenia i zmniejszam ogień na minimalny. Gotuję, zbierając szumy.

Po około 3 godzinach wrzucam przyprawy w kawałku, obrany imbir i zmiażdżone ząbki czosnku. Dodaję też obrane jarzyny, opłukanego pora oraz opaloną w płomieniu palnika cebulę. Gotuję bez przykrycia jeszcze przez godzinę.

Na koniec doprawiam rosół kurkumą, solą i pieprzem. Na ostatni kwadrans gotowania można też dodać kilka gałązek natki pietruszki. Nie jest to jednak konieczne — zielenina może zostać dodana również na talerzach.

Jak podawać rosół z imbirem?

Idealnym dodatkiem do rozgrzewającego rosołu jest makaron krajanka oraz plastry marchewki pozostałej z gotowania zupy. Nie zapomnijcie o wsypaniu świeżej natki pietruszki, która obfituje w żelazo i ma odświeżający charakter.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na rosół. Sprawdźcie koniecznie odsłonę bezmięsną, której smaku dodają proste, aromatyczne dodatki. Być może skusi was też wersja z jabłkiem od Ewy Wachowicz.

Rozgrzewający rosół z imbirem.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Becia gotuje