Jesienią zawsze dodaję to do rosołu. Ten dodatek świetnie podkręca smak i wzmacnia odporność
Rosół potrafi dobrze rozgrzać. Odpowiednie dodatki sprawią, że zupa pozwoli nam zadbać o zdrowie w sezonie jesienno-zimowym. Jeden z nich naprawdę lubię, bo przyjemnie podkręca smak dania.
Pyszny rosół idealny na jesień
Niewielki kawałek korzenia kojarzonego z kuchnią bardziej orientalną, czyli imbiru, może poprawić walory odżywcze rosołu. Talerz ciepłej zupy rozgrzeje nas jeszcze bardziej, a jednocześnie dostarczymy sobie substancji, które pomagają zwalczyć przeziębienie i budować odporność. Jesienią będzie jak znalazł.
Składniki:
- 3 litry zimnej wody
- 3-4 kurze łapki
- 4-5 skrzydełek z kurczaka
- 1 szyja indycza
- kawałek żeberka wołowego
- 2-3 średnie marchewki
- 2-3 niewielkie pietruszki
- 1 mały seler
- 1 drobny por (cały)
- 1 spora cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 3 ziarna ziela anielskiego
- pół łyżeczki kurkumy w proszku
- sól i pieprz w ilości do smaku
- natka pietruszki
Lista składników krótka nie jest, ale rosół będzie esencjonalny i aromatyczny. Zrobienie niewiele różni się od przyrządzania klasycznej wersji dania. Przekonajcie się sami, sprawdzając dostępną w dalszej części artykułu instrukcję.
Przepis na te kluski mam po ukochanej cioci. Są banalne w przygotowaniu i pasują do wszystkiegoJak przygotować dobry rosół? Imbir doda mu wartości
Zaczynam od umieszczenia mięsa w dużym garnku i zalania go wodą. Doprowadzam do wrzenia i zmniejszam ogień na minimalny. Gotuję, zbierając szumy.
Po około 3 godzinach wrzucam przyprawy w kawałku, obrany imbir i zmiażdżone ząbki czosnku. Dodaję też obrane jarzyny, opłukanego pora oraz opaloną w płomieniu palnika cebulę. Gotuję bez przykrycia jeszcze przez godzinę.
Na koniec doprawiam rosół kurkumą, solą i pieprzem. Na ostatni kwadrans gotowania można też dodać kilka gałązek natki pietruszki. Nie jest to jednak konieczne — zielenina może zostać dodana również na talerzach.
Jak podawać rosół z imbirem?
Idealnym dodatkiem do rozgrzewającego rosołu jest makaron krajanka oraz plastry marchewki pozostałej z gotowania zupy. Nie zapomnijcie o wsypaniu świeżej natki pietruszki, która obfituje w żelazo i ma odświeżający charakter.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na rosół. Sprawdźcie koniecznie odsłonę bezmięsną, której smaku dodają proste, aromatyczne dodatki. Być może skusi was też wersja z jabłkiem od Ewy Wachowicz.