Takie gołąbki robię co roku w Środę Popielcową. Nikt nie narzeka, że są bez mięsa
Sposób na obiad w Środę Popielcową? Zamienić zwykłe programowo „ubogie” danie w bezmięsne ubogie danie. Zróbmy to więc z gołąbkami.
Gołąbki na Środę Popielcową
Jest wiele sposobów na wegetariańskie dania . Czy wszystkie są postne? Zależy od definicji postu. W końcu nawet bez mięsa można sprawić sobie prawdziwą ucztę.
Dlatego ci, którym zależy na poście , mogą szukać dań prostych i niewyszukanych. O gołąbkach zaś powiedzieć można wiele dobrego, ale trzeba przy tym przyznać uczciwie: są codzienne i świetnie pasują właśnie na obiad, który nie ma rzucać na kolana przepychem. Rzecz w tym, by skutecznie pozbyć się z nich mięsa.

Bezmięsne gołąbki
Czym zastąpić mięso w gołąbkach? Można oczywiście szukać rozmaitych pomysłów, ale najważniejszy mamy tuż pod nosem. Są to pieczarki. Ich grzybowy posmak i sprężysta struktura stanowić będą bardzo dobry jarski farsz.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 główka kapusty włoskiej
- ¼ kg pieczarek
- 250 g ryżu
- 2 cebule
- 1 mały pęczek koperku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Sól, pieprz, masło klarowane do smażenia

Postny obiad
Ryż płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jeśli używamy ryżu w torebkach, najlepiej pozbyć się folii przed gotowaniem. Płukanie pomoże zaś pozbyć się niechcianych dodatków wynikających np. z warunków składowania.
Kapustę sparzamy w garnku lub w mikrofalówce . Rozdzielamy na liście i wykrawamy zgrubiałe części. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Koperek siekamy.
Cebulę wrzucamy na rozgrzane na patelni masło klarowane. Podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i zwiększamy ogień, by szybko wygotować z nich wodę . Następnie z powrotem go zmniejszamy i dusimy do miękkości.

Pod koniec smażenia farsz doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem. Zdejmujemy na miskę do lekkiego przestudzenia. Mieszamy z ryżem.
Gołąbki faszerujemy normalnie. Zewnętrznymi liśćmi kapusty wykładamy dno garnka. Układamy w nim gołąbki i zalewamy wodą lub bulionem (warzywnym, jeśli ma to być postny obiad).
Do garnka dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Dusimy wszystko pod przykryciem przez ok. 20 minut .
Wypróbuj też przepisy na kotlety z kalafiora i zupę fasolową .
