Smakosze.pl Przepisy Takie gołąbki robię co roku w Środę Popielcową. Nikt nie narzeka, że są bez mięsa
Fot. Canva

Takie gołąbki robię co roku w Środę Popielcową. Nikt nie narzeka, że są bez mięsa

5 marca 2025

Sposób na obiad w Środę Popielcową? Zamienić zwykłe programowo „ubogie” danie w bezmięsne ubogie danie. Zróbmy to więc z gołąbkami.

Gołąbki na Środę Popielcową

Jest wiele sposobów na wegetariańskie dania . Czy wszystkie są postne? Zależy od definicji postu. W końcu nawet bez mięsa można sprawić sobie prawdziwą ucztę.

Dlatego ci, którym zależy na poście , mogą szukać dań prostych i niewyszukanych. O gołąbkach zaś powiedzieć można wiele dobrego, ale trzeba przy tym przyznać uczciwie: są codzienne i świetnie pasują właśnie na obiad, który nie ma rzucać na kolana przepychem. Rzecz w tym, by skutecznie pozbyć się z nich mięsa.

gołąbki w naczyniu
Fot. Canva
Polacy włączą TVN o 20:50. Wszyscy na to czekali

Bezmięsne gołąbki

Czym zastąpić mięso w gołąbkach? Można oczywiście szukać rozmaitych pomysłów, ale najważniejszy mamy tuż pod nosem. Są to pieczarki. Ich grzybowy posmak i sprężysta struktura stanowić będą bardzo dobry jarski farsz.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • ¼ kg pieczarek
  • 250 g ryżu
  • 2 cebule
  • 1 mały pęczek koperku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Sól, pieprz, masło klarowane do smażenia
kapusta
Fot. Canva

Postny obiad

Ryż płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jeśli używamy ryżu w torebkach, najlepiej pozbyć się folii przed gotowaniem. Płukanie pomoże zaś pozbyć się niechcianych dodatków wynikających np. z warunków składowania.

Kapustę sparzamy w garnku lub w mikrofalówce . Rozdzielamy na liście i wykrawamy zgrubiałe części. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Koperek siekamy.

Cebulę wrzucamy na rozgrzane na patelni masło klarowane. Podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i zwiększamy ogień, by szybko wygotować z nich wodę . Następnie z powrotem go zmniejszamy i dusimy do miękkości.

pieczarki
Fot. Canva

Pod koniec smażenia farsz doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem. Zdejmujemy na miskę do lekkiego przestudzenia. Mieszamy z ryżem.

Gołąbki faszerujemy normalnie. Zewnętrznymi liśćmi kapusty wykładamy dno garnka. Układamy w nim gołąbki i zalewamy wodą lub bulionem (warzywnym, jeśli ma to być postny obiad).

Do garnka dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Dusimy wszystko pod przykryciem przez ok. 20 minut .

Wypróbuj też przepisy na kotlety z kalafiora i zupę fasolową .

gołąbki na talerzu
Fot. Canva
Dzisiaj Środa Popielcowa, zaczyna się post. Kto jest z niego zwolniony? Kościół mówi o 4 rodzajach osób
Te naleśniki robię bez grama mąki. Wychodzą idealne w smaku
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy