Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co zrobić, aby sernik nie opadał? Oto najlepszy patent, zasługuje na medal
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 05.03.2025 10:21

Co zrobić, aby sernik nie opadał? Oto najlepszy patent, zasługuje na medal

Pyszny świeżo upieczony sernik
Fot. Shutterstock/Angelika Heine

Już niedługo Święta Wielkanocne, a to oznacza, że przy zasiądziemy razem z rodziną przy stole wypełnionym różnymi przysmakami. Jajka faszerowane, wędliny, żurek oraz słodkie wypieki będą tylko czekać, aby je skosztować. Jednym z ciast pewnie będzie sernik, dlatego przedstawiamy Wam genialny przepis na ten deser. 

Sernik królem ciast

Sernik, to tak popularne ciasto w Polsce, że nie przygotowuje się go tylko na Święta, ale niektórzy robią to po prostu na co dzień. Jest idealnym towarzyszem dla kawy, herbaty lub podwieczorkowej szklanki mleka. Oprócz niego bardzo powszechna jest również szarlotka, która jest dla niektórych ulubionym ciastem. Mazurek czy makowiec to także popularne wypieki. Każdy przygotowuje to co lubi. 

Duża ilość ciast
Fot. Canva/wideonet

Przepis, który chcemy Wam zaproponować, jest bardzo szybki do zrealizowania, a sernik wychodzi niesamowicie kremowy i puszysty. Sprawdźcie, jak go przygotować

Pyszny sernik podany na małym talerzu
Fot. Canva/Lesyy
Każda babcia zna przepis na tę zupę fasolową. Garnek znika w kilka minut

Przepis na sernik bez opadania

Sernik bez opadania to fantastyczna opcja na słodką przekąskę, która będzie smaczna, a do tego prosta w przygotowaniu. Do przyrządzenia takiego ciasta będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 50 g herbatników kakaowych
  • 30 g roztopionego masła
  • 200 g sera twarogowego zmielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 1/2 szklanki cukru / 110 g
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 średnie jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 50 g czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować sernik bez pękania?

Sernik, na który przepis chcemy Wam zaproponować, jest szybki i prosty w przygotowaniu, a także gwarantuje niesamowity smak i słodkość. 

W pierwszej kolejności mielimy herbatniki na drobny proszek, używając na przykład blendera lub wałka. Następnie wlewamy do nich roztopione masło i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy konsystencję przypominającą mokry piasek. Gotową mieszaninę wysypujemy na dno tortownicy, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie mocno ugniatamy, aby stworzyć zbity spód.

Następnie bierzemy się za naszą masę serową. Najpierw miksujemy ze sobą ser twarogowy, mascarpone, kwaśną śmietanę oraz cukier. W międzyczasie starannie dodajemy jajka i miksujemy, ale tylko do połączenia się ich z innymi składnikami. Wsypujemy mąkę i ponownie całość miksujemy. Tak przygotowaną masę serową przekładamy na zrobiony wcześnie spód umieszczony w tortownicy. 

Kiedy już to zrobimy, tortownicę umieszczamy w szczelnym naczyniu żaroodpornym, które z kolei stawiamy na blasze. Na nią wlewamy wrzącą wodę tak, aby sięgała 1-2 cm. Sernik pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez kolejne 45 minut. Ważne jest, aby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika. 

Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na mniej więcej 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy go, całkowicie studzimy, po czym wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Polewę robimy w następujący sposób. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy mleko lub śmietankę i rozpuszczamy. Możemy to zrobić w kąpieli wodnej. Po chwilowym przestygnięciu polewamy sernik naszą polewą. 

Pyszny sernik z polewą
Fot. Canva/Ahanov Michael

Sprawdź przepis na placki wiedeńskie. Zobacz, jakie warzywo zasypuje polski rynek.