Smakosze.pl Przepisy Takie kotlety podaję niemal co piątek. Nie uwierzysz, z czego są zrobione
Fot. YouTube/Hausgemachte Rezepte

Takie kotlety podaję niemal co piątek. Nie uwierzysz, z czego są zrobione

1 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Dziś chcę się z tobą podzielić moim sprawdzonym przepisem na obiad na piątek. Przygotowane z niego kotlety warzywne wcale nie odbiegają smakiem od tych w mięsnej wersji. Mało tego, według niektórych są jeszcze lepsze. Zrób i przekonaj się sama.

Doskonały obiad na piątek

Wielu Polaków, w piątek pości i nie spożywa mięsa. To także okazja, aby na obiad przygotować coś innego i niestandardowego. Właśnie takie jest danie z przepisu, który znajdziesz w dalszej części artykułu.

Przygotowane z niego kotlety warzywne smakują naprawdę dobrze i szybko zyskają zwolenników w twojej rodzinie. Ten obiad na piątek będziesz przygotowywać co tydzień. Czytaj dalej, a poznasz niezbędne składniki oraz sam przepis .

kapusta.jpg
Fot. YouTube/Hausgemachte Rezepte
Wsyp do miski soczewicę i zmiksuj ją z bananem. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia

Obiad na piątek z kilku składników

Głównym składnikiem kotletów warzywnych jest kapusta. To tanie warzywo jest świetne, jeśli chodzi o obiad na piątek. Sprawdź poniższą listę, a dowiesz się, co będzie ci potrzebne do przygotowania wyśmienitych kotletów bez mięsa. Zdjęcia ilustrujące przygotowania obiadu, pochodzą z kanału Hausgemachte Rezepte , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • olej
  • mielona słodka papryka
  • pieprz
  • sól

Przepis na obiad na piątek

Do miski wbij jajka. Wsyp pieprz, sól oraz mieloną paprykę. Wymieszaj składniki, aby połączyły się w jednolitą masę.

Kapustę umyj, a następnie drobno ją posiekaj. Przełóż ją na patelnię, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.

Kapustę odcedź i pozostaw do wystygnięcia. Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Oba składniki podsmaż na rozgrzanym oleju.

Do miski z jajkami przełóż kapustę oraz cebulę. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj składniki na jednolitą masę ciasta.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Nakładaj na nią odrobinę ciasta i formuj z niej cienkie kotlety. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Gotowe podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź także nowy przepis na racuchy oraz poznaj smaczne danie na kolację .

smażenie.jpg
Fot. YouTube/Hausgemachte Rezepte
Pokazała w sieci swój sposób na racuchy z jabłkami. Internauci kompletnie zwariowali na ich punkcie
Nigdy nie wyrzucaj tej części z butelki oleju. Ma funkcję, o której większość nie wie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy