Pokazała w sieci swój sposób na racuchy z jabłkami. Internauci kompletnie zwariowali na ich punkcie
Racuchy z jabłkami są nie lada rarytasem. Jednak receptura na to danie od Beaty Śniechowskiej zrobiła wrażenie na internautach, którzy nie kryją zachwytu. Dzięki przepisowi racuchy z jabłkami wychodzą, że palce lizać.
Racuchy z jabłkami, czyli smakołyk z Instagrama
Racuchy z jabłkami to jedno z najbardziej ulubionych dań. Potrawa kusi nie tylko pysznym smakiem, ale też apetycznym aromatem. Puszyste racuchy z jabłkami są przyrządzane w różny sposób. Beata Śniechowska podzieliła się przepisem na Instagramie.
Racuchy robi na maślance z karmelizowanymi jabłkami. Danie smaży na klarowanym maśle. Racuchy wychodzą niesamowicie puszyste i delikatne. Przepis można zobaczyć na Instagramie Beaty Śniechowskiej. Stamtąd pochodzi film i zdjęcia użyte w artykule.
Nigdy nie wyrzucaj tej części z butelki oleju. Ma funkcję, o której większość nie wieJak zrobić racuchy z jabłkami?
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 250 g maślanki lub zsiadłego mleka
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli morskiej
- masło klarowane do smażenia
Owoce:
- 400 g kwaśnych jabłek ( antonówki, szara reneta)
- 40 g masła
- 30 g cukru
- cynamon do smaku
Dodatkowo:
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- jogurt grecki lub kwaśna śmietana
Przygotowanie dania zacznij od podsmażenia pokrojonych jabłek na maśle klarowanym. Gdy zaczną skwierczeć, dodaj cukier i po chwili cynamon. Krótko przesmaż, by zmiękły, ale się nie rozpadły.
W misce połącz maślankę z jajkiem, mąką, sodą i solą. Składniki wymieszaj. Na koniec dodaj 70% ostudzonych jabłek. Na patelni rozgrzej masło, nałóż porcję ciasta i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Dodatkowo można obtoczyć racuchy w mieszance cukru z cynamonem.
Racuchy z jabłkiem, które pokochali internauci
Racuchy z jabłkami można podawać z kwaśną śmietaną, jogurtem i resztą karmelizowanych jabłek. Smakują wyśmienicie i wychodzą niezwykle puszyste. Pyszne i mięciutkie ciasto doskonale łączy się ze słodko-kwaśnymi jabłkami.
Przepis jest prosty i skorzystało już z niego wielu internautów. Ci chwalą sobie recepturę na racuchy z jabłkami. Piszą:
Najlepsze, zawsze je robię
Najlepsze! Robiłam już kilka razy
Pyszne! Znamy i robimy regularnie
To jest to!
Minimum raz w tygodniu robię, najlepszy przepis i moje dzieciaki uwielbiają tą wersję racuchów!