Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokazała w sieci swój sposób na racuchy z jabłkami. Internauci kompletnie zwariowali na ich punkcie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 31.10.2024 18:35

Pokazała w sieci swój sposób na racuchy z jabłkami. Internauci kompletnie zwariowali na ich punkcie

racuchy z jabłkami
Fot. Canva

Racuchy z jabłkami są nie lada rarytasem. Jednak receptura na to danie od Beaty Śniechowskiej zrobiła wrażenie na internautach, którzy nie kryją zachwytu. Dzięki przepisowi racuchy z jabłkami wychodzą, że palce lizać. 

Racuchy z jabłkami, czyli smakołyk z Instagrama

Racuchy z jabłkami to jedno z najbardziej ulubionych dań. Potrawa kusi nie tylko pysznym smakiem, ale też apetycznym aromatem. Puszyste racuchy z jabłkami są przyrządzane w różny sposób. Beata Śniechowska podzieliła się przepisem na Instagramie. 

Racuchy robi na maślance z karmelizowanymi jabłkami. Danie smaży na klarowanym maśle. Racuchy wychodzą niesamowicie puszyste i delikatne. Przepis można zobaczyć na Instagramie Beaty Śniechowskiej. Stamtąd pochodzi film i zdjęcia użyte w artykule. 

racuchy z jabłkami
Fot. IG/beatasniechowska
Nigdy nie wyrzucaj tej części z butelki oleju. Ma funkcję, o której większość nie wie

Jak zrobić racuchy z jabłkami?

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 250 g maślanki lub zsiadłego mleka
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • masło klarowane do smażenia

Owoce:

  • 400 g kwaśnych jabłek ( antonówki, szara reneta)
  • 40 g masła
  • 30 g cukru
  • cynamon do smaku

Dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • jogurt grecki lub kwaśna śmietana

Przygotowanie dania zacznij od podsmażenia pokrojonych jabłek na maśle klarowanym. Gdy zaczną skwierczeć, dodaj cukier i po chwili cynamon. Krótko przesmaż, by zmiękły, ale się nie rozpadły. 

W misce połącz maślankę z jajkiem, mąką, sodą i solą. Składniki wymieszaj. Na koniec dodaj 70% ostudzonych jabłek. Na patelni rozgrzej masło, nałóż porcję ciasta i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Dodatkowo można obtoczyć racuchy w mieszance cukru z cynamonem. 

Racuchy z jabłkiem, które pokochali internauci

Racuchy z jabłkami można podawać z kwaśną śmietaną, jogurtem i resztą karmelizowanych jabłek. Smakują wyśmienicie i wychodzą niezwykle puszyste. Pyszne i mięciutkie ciasto doskonale łączy się ze słodko-kwaśnymi jabłkami.

Przepis jest prosty i skorzystało już z niego wielu internautów. Ci chwalą sobie recepturę na racuchy z jabłkami. Piszą:

 

Najlepsze, zawsze je robię

Najlepsze! Robiłam już kilka razy

Pyszne! Znamy i robimy regularnie

To jest to!

Minimum raz w tygodniu robię, najlepszy przepis i moje dzieciaki uwielbiają tą wersję racuchów!