Takie nadziewane muszelki podam na andrzejki. Wyglądają bajecznie, przygotowanie to pestka
Jeśli szukasz przepisu na efektowne danie, to poznaj recepturę na wyśmienite muszelki z ciasta francuskiego. Wypełnione sałatką z tuńczykiem i jajkiem wyglądają obłędnie i tak samo smakują. Zrobisz je w prosty sposób dzięki tej recepturze.
Pyszności z ciasta francuskiego na Wszystkich Świętych
Zawsze o tej porze zastanawiałam się , co podać na andrzejki . Teraz już nie mam dylematów za to pewność, co do pysznego dania. Wszystko dlatego, że podam muszelki z ciasta francuskiego. Efektowna potrawa pełna jest smacznej sałatki z tuńczykiem i jajkiem .
Z przygotowaniem dania poradzi sobie każdy. Wystarczy najpierw uformować muszle z ciasta francuskiego i upiec je w piekarniku. Potem trzeba przyrządzić sałatkę z tuńczykiem i jajkiem. Należy nadziać muszelki sałatką i dołożyć opcjonalnie jajko przepiórcze do dekoracji, lub zastąpić je kawałkiem jaja kurzego. Będzie niemal jak perła w tym okazałym daniu. Przepis możesz zobaczyć na kanale YouTube Nat Ura. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić muszelki nadziane sałatką z tuńczykiem i jajkiem?
Składniki:
- ciasto francuskie
- opcjonalnie jajka przepiórcze
- 1 puszka tuńczyka
- 1 jajko na twardo
- ½ papryki czerwonej
- ½ pęczka szczypiorku
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki majonezu
- papryka ostra
- sól
- pieprz
Przygotowanie dania zacznij od rozwinięcia ciasta francuskiego i wykrojenia z niego foremką muszli . Na każdej zrób wykałaczką po 4 wgłębienia i posmaruj rozmąconym jajkiem. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz ok. 20 minut.
Teraz przygotuj sałatkę, którą wypełnisz muszelki. Tuńczyka odsącz z sosu i przełóż do miski. Dołóż posiekane jajko, szczypiorek i czerwoną paprykę . Składniki wymieszaj. Dodaj musztardę, majonez, sól, pieprz i ostrą paprykę. Ponownie dokładnie wymieszaj.
Nadziewane muszelki, czyli pysznie i pięknie
Teraz wystudzone muszelki przekrój, ale nie do końca. Wnętrze każdej z nich nadziej sałatką z tuńczykiem i jajkiem . Opcjonalnie do środka muszelek możesz włożyć po jednym jajku przepiórczym. Będą stanowiły kulinarną perłę w muszelce.
Danie prezentuje się ciekawie. Cieszy oko i aż prosi się, by go spróbować. Muszelki wypełnione apetyczną sałatką mają wyborny smak. Delikatne ciasto i wyrazista pasta świetnie do siebie pasują. Spodobają się rodzinie i będą każdemu smakować. Pisaliśmy o tym, jak ugotować rozgrzewającą zupę z dyni. Radziliśmy, jak przygotować kapustę z grochem bez namaczania.