Smakosze.pl Przepisy Takie pączki smażę przez cały karnawał. Nie dodaję dżemu, znam lepsze nadzienie
Canva/@Dar1930

Takie pączki smażę przez cały karnawał. Nie dodaję dżemu, znam lepsze nadzienie

1 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Pączki to nie tylko dobry przysmak na tłusty czwartek. Z tym prostym przepisem możesz smażyć je przez cały karnawał, a nawet rok. Zrób je, bo naprawdę mają niesamowity smak.

Pączki nie tylko z marmoladą

Kiedy myślisz o pączkach, pewnie zawsze wyobrażasz je sobie ze słodkim nadzieniem. Nie zawsze tak jednak było. Pierwsze pączki były wypchane słoniną, a często posypywanie je skwarkami. Było bardzo tłusto i słono.

Na szczęście dzisiaj możemy cieszyć się ich słodkim smakiem. W cukierniach oprócz pączków z nadzieniem owocowym pojawiają się też te z budyniem, czy nawet czekoladą. W tym przepisie nadzienie też będzie zaskoczeniem i na pewno nie będzie owocowe.

słone pączki.jpg
Canva/@Mike Cassidy
Dowiedziałem się od pracownika piekarni jak mrozić chleb. Aż 4 zasady są kluczowe

Jak nie nadzienie owocowe to co?

Pączki nie tylko z dżemem są dobre, dlatego bądź spokojna i nie martw się, że te nie będą smakować. Te będą z kajmakiem. Są rewelacyjne i jak na pączki przystało, są bardzo słodkie. Czyli idealnie wpisują się w czas karnawału i nadchodzącego tłustego czwartku. Sprawdź, czy masz potrzebne składniki i zaczynamy.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • 250 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 30 ml wódki
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • cukier puder

Przepis na pączki bez dżemu

Zacznij od podgrzania mleka. Musi być ciepłe, ale nie gorące . Następnie przelej do miski. Wsyp cukier i dodaj drożdże. Wymieszaj i odstaw na około 25 minut .

Do miski wsyp mąkę. Wbij żółtka oraz wlej roztopione masło . Całość dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć na gładkie ciasto. Miskę przykryj ścierką i odstaw na godzinę .

Po tym czasie odrywaj kawałki ciasta i twórz z niego kulki o średnicy 5 centymetrów. Rozpłaszcz je, nałóż łyżkę masy kajmakowej, a następnie zlep krawędzie ciasta.

W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej sporą ilość oleju . Układaj na nim przyszłe pączki. Smaż do momentu, kiedy nabiorą złotej przyrumienionej barwy . Odsącz z nadmiaru tłuszczu. A kiedy ostygną posyp cukrem pudrem. Najsłodsze pączki gotowe. Sprawdź, jak zrobić proste ciasto z galaretki oraz co możesz zyskać robiąc zakupy w Lidlu .

kajmak.jpg
Canva/@Azurita
Ulep kotlety i wetknij w nie po takiej kostce. Mielone będą jeszcze smaczniejsze i cudownie soczyste
Wygląda jak chleb, ale to coś o wiele lepszego. Już dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy