Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na ciasto podpatrzyłem w internecie. Jest totalnym hitem
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 01.02.2024 17:30

Ten przepis na ciasto podpatrzyłem w internecie. Jest totalnym hitem

piankowe ciasto
Fot: canva/Luca_83

Do tego niezwykłego ciasta z Internetu nie potrzebujesz piekarnika, tylko galaretki. Będzie bardzo smacznie. Domownicy będą w szoku, co nowego upichciłaś. 

Ciasto bez pieczenia

Uwierzyłabyś, że tego ciasta nie musisz piec? Ja też nie, ale odkąd znalazłem ten przepis w Internecie, robię je bardzo często. Przypomina mi czasy dzieciństwa, kiedy lokalna cukiernia sprzedawała je na kawałki. Było wtedy fantastycznym deserem. 

Jest pyszne, a dodatkowo bardzo lekkie. Wszystko dzięki galaretce i piance śmietankowej. Dzięki tym składnikom jego przygotowanie będzie bardzo tanie. 

 

Najlepsze gospodynie zawsze dodają to do rosołu. Ten składnik jest gwarancją klarowności

Niewiele potrzebujesz, aby zjeść pyszne ciasto

Ciasto jest niezwykle smaczne, a w dodatku świetnie wygląda. Wszystko za sprawą tych kilku składników, które nie kosztują wiele, ale dają spore efekty. Sprawdź, czego potrzebujesz i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale RITA creative.

Składniki:

  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 2 opakowania śmietanki śnieżka
  • 0,5 l mleka
  • 400 ml wody
  • 1 opakowanie herbatników

Przepis na ciasto

Zacznij od wyłożenia spodu blaszki herbatnikami. Następnie rozróba miskach galaretki według instrukcji na opakowaniu. Do osobnej miski wlej 250 mililitrów mleka i wsyp śmietankę śnieżka. Wymieszaj mikserem do zagęszczenia. 

Do gotowej śmietanki wlej galaretkę malinową i wymieszaj. Gotową masę przelej do foremki. Równomiernie rozprowadź po herbatnikach. Odstaw do lodówki na około 1,5 godziny, aby masa stężała

Do miski wlej pozostałe mleko, wsyp drugie opakowanie śmietanki śnieżka. Wymieszaj, a następnie wlej ją na poprzednią warstwę. Odstaw na 1,5 godziny, aby stężała. Po tym czasie wlej ostatnią warstwę z agrestowej galaretki. Odstaw na minimum 4 godziny, aby wszystkie warstwy stężały. Po tym czasie krój na kawałki i gotowe. Sprawdź, co możesz kupić taniej w Lidlu oraz jak zrobić mięciutką polędwicę.