Smakosze.pl Przepisy Tani i pyszny sos pomidorowy z 3 składników. Ideał na ekspresowy obiad
canva/EcoPim-Studio

Tani i pyszny sos pomidorowy z 3 składników. Ideał na ekspresowy obiad

6 kwietnia 2022

Sos pomidorowy jest częstym uzupełnieniem wielu pysznych dań. Warto przygotować go samodzielnie, zamiast sięgać po gotowe, często solidnie posłodzone, produkty dostępne w sklepach. Przyrządzenie jest naprawdę proste i wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Raz spróbujecie, a już zawsze będziecie tak robić.

Sos pomidorowy pasuje między innymi do gołąbków czy frytek . Wykorzystując pomidory z puszki i cebulę przygotujecie go sprawnie. Inspirowana dokonaniami włoskiej legendy kuchni, Marceli Hazan, receptura z pewnością przypadnie wam do gustu. Wystarczy wrzucić składniki do garnka i dopilnować, by się nie przypaliły. Spróbujecie?

Przepis na wyśmienity sos pomidorowy

Składniki:

  • 2 puszki całych pomidorów bez skórki

  • 1 większa cebula

  • 6 łyżek masła

Przygotowanie:

Cebulę obieramy z zewnętrznej łupiny i przecinamy na pół. Przenosimy ją do garnka i dodajemy pomidory z puszki oraz masło.

Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 45 minut. Na koniec usuwamy cebulę. Podajemy z ulubionym makaronem i zieleniną. Smacznego.

Wskazówki:

  • Sos możemy przygotować w większej ilości i zapasteryzować . Taki zapas może nas uratować, gdy naprawdę nie będzie nam się chciało gotować.

  • Pomidorowy specjał warto doprawić suszonymi przyprawami wedle uznania. W tym artykule zdradzaliśmy, co dobrze komponuje się z czerwonym owocem.

  • Nic nie stoi na przeszkodzie, by sos zmieszać z bulionem i przygotować zupę. Dodajcie do niej aromatyczną czerwoną soczewicę, tak jak w tym przepisie , a będzie wyśmienita.

  • Jeżeli wyjątkowo wam się spieszy, wykorzystajcie pomidory krojone, a cebulę posiekajcie. Na koniec masę trzeba będzie zblendować, lecz sos wyjdzie równie smaczny.

Sos pomidorowy jest smaczny i uniwersalny
Sos pomidorowy jest smaczny i uniwersalny

Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy