Tani i pyszny sos pomidorowy z 3 składników. Ideał na ekspresowy obiad
Sos pomidorowy jest częstym uzupełnieniem wielu pysznych dań. Warto przygotować go samodzielnie, zamiast sięgać po gotowe, często solidnie posłodzone, produkty dostępne w sklepach. Przyrządzenie jest naprawdę proste i wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Raz spróbujecie, a już zawsze będziecie tak robić.
Sos pomidorowy pasuje między innymi do gołąbków czy frytek . Wykorzystując pomidory z puszki i cebulę przygotujecie go sprawnie. Inspirowana dokonaniami włoskiej legendy kuchni, Marceli Hazan, receptura z pewnością przypadnie wam do gustu. Wystarczy wrzucić składniki do garnka i dopilnować, by się nie przypaliły. Spróbujecie?
Przepis na wyśmienity sos pomidorowy
Składniki:
-
2 puszki całych pomidorów bez skórki
-
1 większa cebula
-
6 łyżek masła
Przygotowanie:
Cebulę obieramy z zewnętrznej łupiny i przecinamy na pół. Przenosimy ją do garnka i dodajemy pomidory z puszki oraz masło.
Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu przez 45 minut. Na koniec usuwamy cebulę. Podajemy z ulubionym makaronem i zieleniną. Smacznego.
Wskazówki:
-
Sos możemy przygotować w większej ilości i zapasteryzować . Taki zapas może nas uratować, gdy naprawdę nie będzie nam się chciało gotować.
-
Pomidorowy specjał warto doprawić suszonymi przyprawami wedle uznania. W tym artykule zdradzaliśmy, co dobrze komponuje się z czerwonym owocem.
-
Nic nie stoi na przeszkodzie, by sos zmieszać z bulionem i przygotować zupę. Dodajcie do niej aromatyczną czerwoną soczewicę, tak jak w tym przepisie , a będzie wyśmienita.
-
Jeżeli wyjątkowo wam się spieszy, wykorzystajcie pomidory krojone, a cebulę posiekajcie. Na koniec masę trzeba będzie zblendować, lecz sos wyjdzie równie smaczny.
Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jabłka w szlafrokach to hit każdego rodzinnego spotkania. Wystarczy kilka tanich składników
-
Jak zrobić ucieraną babkę wielkanocną? Sekret tkwi w 1 detalu
-
Pieczarki w chrupiącej serowej panierce. Prosty i niedrogi smakołyk
Źródło: ofeminin