Smakosze.pl Przepisy Te naleśniki są tak pyszne, że nie potrzeba do nich żadnych dodatków. Zamiast mleka używam innego nabiału
Canva/Natalia Van Doninck

Te naleśniki są tak pyszne, że nie potrzeba do nich żadnych dodatków. Zamiast mleka używam innego nabiału

4 stycznia 2024

Jeśli do naleśników zawsze dolewacie mleka, to pora, by wypróbować mój przepis. Mleko w nim zostało zastąpione przez inny, bardzo wartościowy produkt. Efekt zachwyca, bo naleśniki wychodzą pyszne i kremowe.

Naleśniki bez mleka smakują każdemu

Naleśniki są daniem, za którym przepada wielu smakoszy. Cieniutkie, delikatne i po prostu pyszne, sprawiają, że chętnie po nie sięgamy . Smakują na śniadanie, obiad, a nawet na kolację. Dają wiele kulinarnych możliwości, bo możemy jeść je z rozmaitymi dodatkami. Przyjęło się, że do zrobienia ciasta naleśnikowego musimy użyć mleka.

Jednak wiele osób nie może albo nie chce korzystać z tego produktu. Mleko śmiało można zastąpić czymś. W moim przepisie zamiast mleka używam śmietany . Dzięki niej naleśniki są kremowe, a oprócz tego nie łamią się i nie kruszą. Są tak smaczne, że nie trzeba stosować do nich żadnych dodatków.

naleśniki
Canva/Woldee
Kładę ogórki kiszone na kotlety i posypuję je serem. Taki obiad podaje co niedzielę

Jak zrobić naleśniki ze śmietaną?

Składniki:

  • 150 g śmietany 18%
  • 1 szklanka wody
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru

Do miski wbij jajka, zmiksuj je z cukrem i po kolei dodawaj śmietanę oraz wodę. Składniki miksuj i dodaj mąkę, olej i dalej miksuj. Powinno powstać dość lejące ciasto, które jest gładkie i nie ma grudek.

Naleśniki smaż na odrobinie oleju lub bez oleju, jeśli masz patelnię teflonową. Powinny mieć złoty kolor. Naleśniki po usmażeniu od razu można podawać . Są tak cieniutkie i smaczne, że nie wymagają innych dodatków.

Naleśniki pyszne i delikatne podaj na obiad

Naleśniki bez mleka, za to z dodatkiem śmietany wyjdą niezwykle delikatne i kremowe. Będą też elastyczne i nie musisz się martwić, że będą się łamać . Oprócz tego są tak pyszne, że nie wymagają już żadnych dodatków . Będą smakować nie tylko dorosłym, ale też dzieciom.

Ich smak pamięta się długo. Często robię naleśniki według tego przepisu i bardzo je sobie chwalę. Wypróbuj mój patent w kuchni i zrób znakomite naleśniki na obiad. Gwarantuję, że będą się cieszyć dużym powodzeniem . Pisaliśmy o bakteriach Salmonelli w lubianym produkcie. Informowaliśmy o konsekwencjach, jakie czekają klientkę, która talerzem rzuciła w obsługę restauracji.

naleśniki
Canva/DAPA Images

Źródło: florina.pl

Bosacka zerknęła na skład popularnych parówek i zaczeła bić na alarm. Ma do wszystkich ważne pytanie
Biorę gotowe ciasto, smażę jabłka i zawijam. Ten pyszny deser podam po rodzinnym obiedzie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy