Te placki smakują 100 razy lepiej od ziemniaczanych. Ważny jest 1 składnik
Smażone placki to jedna z najlepszych przekąsek w zabieganym dniu. Są szybkie w przygotowaniu i pożywne. Zazwyczaj sięgamy po przepis na placki ziemniaczane, jednak można zastąpić go jeszcze lepszym składnikiem.
Placki z kapusty kiszonej
Placki ziemniaczane mają wiele zalet. Ziemniaki są pożywne i doskonale sycące – w sam raz na większy apetyt. Jednak ten skrobiowy produkt to węglowodanowa bomba . Czy można znaleźć dla nich alternatywę?
Okazuje się, że to całkiem łatwe. Sięgnijmy więc po kapustę . Placki takie można przygotować z kiszonej albo, jak w tym wypadku, świeżej wersji. Warto skorzystać z tego przepisu zwłaszcza w okresie, kiedy łatwo kupić młodą kapustę.
Zdrowe placki nie-ziemniaczane
Kapusta jest bardzo ceniona przez dietetyków. Zawiera białko, a przede wszystkim jest niskokaloryczna . Pożywny posiłek otrzymujemy więc w nieco lżejszej wersji. Do placków można dodać odrobinę kurkumy , która jest tu nietypową przyprawą. Dodaje jednak nieco charakterystycznej, gorzkiej pikanterii. Placki są też dzięki niej przyjemnie rumiane.
Składniki
- 400 g białej kapusty
- 300 ml maślanki lub kefiru
- 2 jajka
- 50 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki kurkumy
- Sól, pieprz
Placki jak ziemniaczane
Kapustę drobno szatkujemy i mieszamy w misce z maślanką lub kefirem . Przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na kilkanaście minut.
Po upływie tego czasu dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę . Próbujemy na smak i ewentualnie przyprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy solidną porcję oleju do smażenia lub masła klarowanego. Smażymy podobnie jak placki ziemniaczane , nakładając łyżką porcję. Odwracamy, by były rumiane z obu stron. Usmażone zdejmujemy na ręcznik papierowy, by wypił nadmiar tłuszczu.
Wypróbuj też przepisy na domowe suszone pomidory i zupę kurkową .