Smakosze.pl Przepisy Te placki smakują 100 razy lepiej od ziemniaczanych. Ważny jest 1 składnik
Fot. Canva/JackF, Getty Images

Te placki smakują 100 razy lepiej od ziemniaczanych. Ważny jest 1 składnik

12 lipca 2024

Smażone placki to jedna z najlepszych przekąsek w zabieganym dniu. Są szybkie w przygotowaniu i pożywne. Zazwyczaj sięgamy po przepis na placki ziemniaczane, jednak można zastąpić go jeszcze lepszym składnikiem.

Placki z kapusty kiszonej

Placki ziemniaczane mają wiele zalet. Ziemniaki są pożywne i doskonale sycące – w sam raz na większy apetyt. Jednak ten skrobiowy produkt to węglowodanowa bomba . Czy można znaleźć dla nich alternatywę?

Okazuje się, że to całkiem łatwe. Sięgnijmy więc po kapustę . Placki takie można przygotować z kiszonej albo, jak w tym wypadku, świeżej wersji. Warto skorzystać z tego przepisu zwłaszcza w okresie, kiedy łatwo kupić młodą kapustę.

stosik placków
fot. Canva
Drobno pokrój i dodaj do mięsa. To najlepsze mielone, jakie kiedykolwiek jadłam

Zdrowe placki nie-ziemniaczane

Kapusta jest bardzo ceniona przez dietetyków. Zawiera białko, a przede wszystkim jest niskokaloryczna . Pożywny posiłek otrzymujemy więc w nieco lżejszej wersji. Do placków można dodać odrobinę kurkumy , która jest tu nietypową przyprawą. Dodaje jednak nieco charakterystycznej, gorzkiej pikanterii. Placki są też dzięki niej przyjemnie rumiane.

Składniki

  • 400 g białej kapusty
  • 300 ml maślanki lub kefiru
  • 2 jajka
  • 50 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • Sól, pieprz

Placki jak ziemniaczane

Kapustę drobno szatkujemy i mieszamy w misce z maślanką lub kefirem . Przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na kilkanaście minut.

Po upływie tego czasu dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę . Próbujemy na smak i ewentualnie przyprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy solidną porcję oleju do smażenia lub masła klarowanego. Smażymy podobnie jak placki ziemniaczane , nakładając łyżką porcję. Odwracamy, by były rumiane z obu stron. Usmażone zdejmujemy na ręcznik papierowy, by wypił nadmiar tłuszczu.

Wypróbuj też przepisy na domowe suszone pomidory i zupę kurkową .

placki z kapusty
fot. Canva
Okradali szpitalną stołówkę z jedzenia. Do akcji musiała wkroczyć policja
W Biedronce kompletnie powariowali. Każdy może dostać 35 zł, trzeba się śpieszyć
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy