Te pyszne kuleczki zrobisz bez pieczenia. Na jednej porcji na pewno się nie skończy
Przygotowanie zachwycającego deseru wcale nie musi być trudne. Poznaj łatwy przepis i dowiedz się, jak wykorzystać resztki ciast. Przygotowane z niego pyszności zachwycą całą rodzinę.
Sposób na szybki deser bez pieczenia
Jeżeli nie masz pomysłu na deser , który trafi w gusta wielu osób, koniecznie zrób ten z poniższego przepisu. Przygotowane według niego bajaderki zachwycą każdego, kto się na nie skusi. Deser nie tylko doskonale smakuje, ale też jest ławy i szybki w przygotowaniu. Wystarczy zebrać potrzebne składniki, a po kilkunastu minutach kulki w polewie czekoladowej będą gotowe.
Jeżeli chodzi o potrzebne produkty oraz szczegóły dotyczące przygotowania to poznasz je w dalszej części tekstu. Trzymaj się wskazówek, a w nieskomplikowany sposób wyczarujesz pyszności. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału W Mojej Pysznej Kuchni na YouTube.

Szybki deser bez pieczenia z kilku składników
Ogromną zaletą tego deseru jest nie tylko krótki czas przygotowania, ale też to, że powstaje z dosłownie kilku składników. Można zaryzykować nawet stwierdzenie, że powstaje z resztek i będzie ono żadnym nadużyciem. Bajaderki można przygotować z resztek ciasta, a nawet herbatników. Wybór zależy od twoich preferencji i od tego, co akurat masz pod ręką. Niezbędne będą także dodatki, które nadadzą tej słodkiej przekąski smaku. Są to dżem, kakao, cukier , orzechy oraz inne składniki z poniższej listy.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 500 g resztek ciasta, herbatników oraz herbatników
- 150 g dżemu o dowolnym smaku
- 1 łyżka rumu
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- ⅓ szklanki mleka
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 200 g czekolady mlecznej
- 50 g masła
- ½ szklanki wiórków kokosowych

Przepis na bajaderki
Do miski przełóż resztki ciasta, biszkopty oraz herbatniki. Następnie rozdrobnij je, aby powstała sypka i drobna masa. Do garnka wlej mleko i wsyp kakao. Wymieszaj składniki, a potem podgrzej je, aby połączyły się w gęsty krem. Do miski przełóż dżem, posiekane orzechy, a także wlej rum oraz gęsty krem. Wymieszaj składniki, aby połączyły się w jednolite ciasto .
Uformuj z niego kulki o średnicy około 4-5 centymetrów. W garnku rozpuść masło oraz czekoladę i połącz składniki. Kulki obtocz w rozpuszczonej czekoladzie, a następnie w cukrze lub wiórkach kokosowych. Bajaderki pozostaw do całkowitego zastygnięcia czekolady i dopiero wtedy podawaj je na deser.
Sprawdź także, jak mrozić kopytka oraz dowiedz się, co zrobić z przepalonym olejem po smażeniu .
