Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Miliony razy wygodniejszy sposób na mrożenie kopytek. Raz spróbujesz, od razu pokochasz
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 03.03.2025 13:21

Miliony razy wygodniejszy sposób na mrożenie kopytek. Raz spróbujesz, od razu pokochasz

Surowe kopytka naszykowane do ugotowania
Fot. Shutterstock/Fotokon

Kopytka to przysmak, który od wielu lat gości w polskich domach jako tradycyjna przekąska, która zdobyła sympatię wielu osób. Jest prosta, szybka i smaczna, a możliwych kolaboracji z innymi składnikami jest mnóstwo. Jednak bardzo często wychodzi ich duża ilość i wtedy trzeba je zamrozić, a my mamy do zaproponowania najlepszy sposób na to. 

Do czego pasują kopytka?

Kopytka do bardzo uniwersalna potrawa, którą można jeść bez niczego, jak i również z dodatkami. Bardzo popularne jest dodanie sosu mięsnego, ponieważ wspólnie z kopytkami tworzy się wtedy niepodważalnie smakowite danie, które z pewnością jest serwowane w wielu karczmach

Ponadto bardzo popularna jest wersja z boczkiem lub też między innymi z posypką wykonaną z zasmażanej bułki tartej i masła

Jednak zdarzają się sytuacje, że duża ilość zrobionych kopytek sprawia, że nie mamy co z nimi zrobić. Wtedy najwygodniej będzie zamrozić. Można to zrobić z zarówno surowymi, jak i lekko podgotowanymi. Poznajcie najlepszy na to sposób.

Pyszne kopytka z dodatkami
Fot. Shutterstock/rlat
Mało kto wie, co zrobić z olejem po smażeniu. Notorycznie popełniamy poważny błąd

Mrożenie surowych kopytek

Kopytka możemy zamrozić, jak są surowe oraz lekko podgotowane. Oba sposoby są jak najbardziej w porządku, dlatego też możemy dopasować metodę do naszych potrzeb, a także do tego, jakim czasem dysponujemy. Dzięki takiemu trikowi, w przyszłości będziemy mieć obiad, kolację lub przekąskę na wyciągnięcie ręki. 

Każdy, kto przygotowuje większą ilość kopytek, powinien znać najlepsze sposoby na ich mrożenie, aby najzwyczajniej w świecie się nie zmarnowały. W pierwszej kolejności z ciasta formujemy małe kuleczki, po czym układamy je na tacy posypanej mąką, jednocześnie dbając o to, aby nie stykały się ze sobą. W kolejnym kroku wkładamy je do zamrażarki na mniej więcej 2 godziny. Kiedy zrobią się odpowiednio twarde, wyjmujemy je, przekładamy do małych pojemniczków lub woreczków i ponownie wkładamy do zamrażarki. 

Tak zamrożone kopytka najlepiej spożyć w ciągu trzech miesięcy

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak mrozić podgotowane kopytka?

Mrożenie ugotowanych kopytek to troszkę bardziej wymagająca opcja. Dlaczego? Najlepsze efekty uzyskamy wtedy, kiedy będziemy je gotować przez 2 minuty od chwili, gdy znajdą się na powierzchni wody. Następnie należy je odcedzić i zanurzyć w bardzo zimnej wodzie. Po wyschnięciu i wystygnięciu możemy je obtoczyć w małej warstwie oleju, co pozwoli zapobiec sklejaniu się. I teraz proces wygląda podobnie jak w przypadku surowych klusek. Układamy je na tacy, mrozimy przez 2 godziny, po czym przekładamy do małych pojemniczków lub specjalnych woreczków. 

Smakowite ugotowane kopytka
Fot. Canva/Przemyslaw Muszynski

Mrożenie kopytek to świetny sposób na to, aby w przyszłości mieć obiad w mgnieniu oka. Dzięki tym prostym metodom będziemy mieć szybki posiłek na wyciągnięcie ręki oraz zadbamy o to, aby nie marnować jedzenia. 

Surowe kopytka przed ugotowaniem
Fot. Shutterstock/revenaif

Sprawdź przepis na zupę cebulową. Zobacz, jak zrobić pyszne smarowidło do chleba