Smakosze.pl Przepisy Te pyszne przekąski z ciasta francuskiego zabiorę na majówkę. To wymarzone danie na piknik, a robię je błyskawicznie
Fot. Canva/valentynsemenov

Te pyszne przekąski z ciasta francuskiego zabiorę na majówkę. To wymarzone danie na piknik, a robię je błyskawicznie

26 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie znam szybszego i smaczniejszego sposobu na piknikową przekąskę, niż ta z tego przepisu. Zrobisz ją z kilku tanich składników, a rodzina będzie zachwycona ich prostotą oraz smakiem. To, czy im smakuje, poznasz po tym, jak szybko znikają.

Idealne przekąski na piknik

Majówka sprzyja nie tylko grillowaniu, ale też wszelkiego rodzaju wędrówkom, podczas których można urządzić piknik. Wtedy niezastąpione okażą się różnorakie przekąski. Na takie sytuacje mam jeden sprawdzony przepis, który uwielbia cała rodzina i znajomi.

Wystarczy, że masz ciasto francuskie i kilka składników, które przedstawię ci poniżej, a zrobisz smaczne i przede wszystkim – szybkie danie. Sprawdzi się zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przekonasz się o tym sama, robiąc je z poniższego przepisu.

ciasto francuskie.jpg
Fot. YouTube/Kulinarne przygody
Biedronka właśnie potwierdziła. Tylko dziś od 20:00 do 23:30 produkty tańsze nawet o 40%

Proste i tanie składniki

To proste danie piknikowe składa się z ciasta francuskiego oraz… parówek. Brzmi banalnie, ale uwierz, że ta przekąska podczas majówkowej wycieczki sprawdzi się doskonale. Przygotujesz ją w łatwy i szybki sposób, a rodzina będzie zachwycona smakiem. Nie zwlekaj, tylko zapoznaj się z listą potrzebnych produktów, a ja w dalszej części zdradzę ci przepis.

Składniki:

  • 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
  • 6 parówek
  • 1 jajko

Przepis na przekąski z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie rozwiń. Następnie pokrój je w taki sposób jak na zdjęciu umieszczonym powyżej. Każdy z wyciętych prostokątów ma mieć około 8 centymetrów szerokości i 6 centymetrów długości.

Każdą z parówek potnij na 3 równe części. Umieść je na prostokątach, a następnie każdą z nich zawiń. Dociśnij w miejscu łączenia, aby ciasto nie odwinęło się podczas pieczenia. Wierch zawiniątek delikatnie natnij w poprzek.

Do miski wbij jajko i roztrzep je. Następnie za pomocą odpowiedniego pędzelka posmaruj wierzch ciasta. Parówki w cieście piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Po tym czasie możesz podawać je na ciepło lub przestudzone. W każdym przypadku smakują doskonale. Sprawdź przepis na focaccię z ziemniaków oraz poznaj sposób na roladki ze szparagami .

parówki w cieście 2.jpg
Fot. Canva/wideonet
Cook Story by Samsung w nowej odsłonie – teraz jeszcze bardziej smart
Ubij schab, posmaruj tą mieszanką i usmaż. Przy tych kotletach zwykłe schabowe mogą się schować
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy