Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ubij schab, posmaruj tą mieszanką i usmaż. Przy tych kotletach zwykłe schabowe mogą się schować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 26.04.2024 15:37

Ubij schab, posmaruj tą mieszanką i usmaż. Przy tych kotletach zwykłe schabowe mogą się schować

kotlety
Fot. Canva/Africa images

Jeśli znudziły ci się kotlety schabowe, sięgnij po przepis na schab po kowalsku. Wystarczy, że mięso posmarujesz tą mieszanką i usmażysz. Soczystymi kotletami będzie zajadać się cała rodzina. 

Schab po kowalsku lepszy od schabowych

Kotlety schabowe często goszczą na stołach Polaków. Taki obiad jest nie tylko smaczny, ale też szybki w przygotowaniu. Jednak wszystko, co dobre, kiedyś może się znudzić. Dlatego, jeśli szukasz pomysłu na posiłek dla całej rodziny, zerknij na ten przepis. 

Receptura pozwala przygotować schab po kowalsku. Mięso wychodzi wyjątkowo soczyste i rozpływa się w ustach. Takie danie nasyci niejednego głodomora. Mieszanka musztardy, oleju, miodu, a do tego jeszcze kilku innych składników, sprawi, że obiad wyjdzie po prostu znakomity. 

kotlety
Fot. Canva/LauriPatterson
Ciasto z rabarbarem robię tylko z przepisu siostry Anastazji. Smakuje lepiej niż z cukierni

Jak zrobić schab po kowalsku?

Składniki:

  • ½ kg schabu
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 1 cebula
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 100 g sera żółtego

Schab pokrój na plasterki i delikatnie rozbij tłuczkiem. Mięso oprósz solą, pieprzem i zajmij się przygotowaniem mieszanki. Do miseczki włóż musztardę, olej, miód, oregano, sól i pieprz. Składniki dokładnie wymieszaj. Taką mieszanką posmaruj schab i wstaw na godzinę do lodówki. 

Mięso panieruj w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, a  następnie przygotuj farsz. Cebulę i pieczarki posiekaj. Podsmaż na patelni, dopraw solą i pieprzem. Zetrzyj ser żółty, a do pieczarek i cebuli dodaj keczup i majonez. Składniki wymieszaj. 

Schab po kowalsku poleca się na obiad

Teraz usmażone kotlety ułóż na blasze. Na każdym połóż porcję farszu i posyp startym serem. Danie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po upływie tego czasu od razu podawaj. Takie kotlety będą smakowały z ziemniakami i ulubionymi surówkami.

Danie jest smaczną alternatywą dla kotletów schabowych. Dlatego śmiało sięgnij po ten przepis. Dzięki niemu poznasz potrawę, która zasmakuje i nasyci całą rodzinę. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić młodą kapustę z przepisu Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy też znakomity sposób na zupę z botwiny. 

kotlety
Fot. Canva/bhofack2