Biorę ziemniaki, mąkę, jajka i mieszam. Po 5 minutach wstawiam do pieca mój ulubiony przysmak
Zaledwie kilka składników wystarczy, by przygotować pyszne danie. Potem już tylko do pieca i gotowe. Doskonale sprawdzi się na obiad lub jako przekąska na imprezę z przyjaciółmi.
Najszybszy sposób na włoską focaccię
Pierwsej focaccii spróbowałem we Włoszech. To było genialne odkrycie. Choć przypominała pizzę, była lżejsza, ale miała więcej smaku. Udało mi się wówczas zdobyć przepis, dzięki czemu bardzo często robiłem ją sam w domu.
Podczas kolejnej wizyty w kraju, który słynie z makaronu, wina i pizzy, spróbowałem focaccii z ziemniakami. Znane mi już danie, poznałem na nowo. Było jeszcze smaczniejsze i puszyste, niż jej klasyczny odpowiednik. Oczywiście, poprosiłem o przepis. Znajdziesz go poniżej. Najlepsze w tym daniu jest jednak to, że coś tak pysznego powstaje tak szybko.
Weź szparagi, owiń szynką i zawiń w ciasto francuskie. Takie roladki mogłabym jeść non stopKilka tanich produktów
Jak wspomniałem, składników nie ma zbyt wiele, w dodatku są bardzo tanie. Są przy tym tak powszechne, że możesz mieć je w swojej kuchni. Zatem zerknij na poniższą listę i sprawdź, co będzie ci potrzebne. Przygotuj produkty i zaczynamy przyrządzenie najpyszniejszej focaccii.
Składniki:
- 125 ml oliwy
- 350 ml wody
- 10 g soli
- 220 g mąki
- łyżeczka g suchych drożdży
- 4 ziemniaki
- świeży rozmaryn
- cukier
Przepis na ziemniaczaną focaccię
Do dużej miski wlej oliwę i wodę. Wsyp sól i szczyptę cukru. Wymieszaj składniki. Następnie partiami wsypuj mąkę, jednocześnie energicznie mieszając. Kiedy składniki połączą się w jednolite i gładkie ciasto, wsyp suche drożdże. Ponownie wymieszaj.
Obrane i umyte ziemniaki pokrój w cieniutkie plastry. Możesz wykorzystać do tego mandolinę lub zrobić to za pomocą noża. Połowę plastrów ziemniaków przełóż do miski z ciastem. Wymieszaj składniki.
Masę ciasta z dodatkiem plastrów przełóż do okrągłej foremki lub naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż pozostałe plastry ziemniaków. Wierzch posyp świeżym rozmarynem i skrop odrobiną oliwy. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Gotową focaccię posyp grubą solą, krój na kawałki i gotowe. Sprawdź, z jakiej oferty klienci Biedronki będą mogli, skorzystać tylko dzisiaj oraz poznaj niezwykły patent na śniadanie.