Tę sycącą sałatkę z 3 składników robię w kilka minut. Wracam do niej co i raz, nigdy się nie nudzi
Ta sałatka na bazie trzech składników jest świetnym samodzielnym daniem. Podana chociażby do pieczywa będzie doskonałą przekąską lub sycącą kolacją. Z powodzeniem zabierzesz ją także w ramach posiłku poza domem. Chcesz wiedzieć jak ją przyrządzić? Szczegóły znajdziesz poniżej.
Kapusta pekińska w sałatce
Ten przepis ma naprawdę wiele zalet. Jest prosty i niezwykle tani. Sałatkę z kapusty pekińskiej da się niezwykle szybko przyrządzić. Nie ma w niej też składnika, którego zdobycie byłoby problematyczne. Przeciwnie – większość z nich zapewne mamy już w lodówce albo spiżarni.
Taka sałatka zmienia oblicze znanych nam dobrze surówek z kapusty pekińskiej. Ta uniwersalna odmiana kapusty jest doskonale znana ze świeżych, lekkich sałatek. W tej wersji zaś stanowi konkretny i sycący posiłek. Zrobisz ją raz dwa.
Nikt mi nie wierzy, że robię to ciasto sam. Smakuje jak z cukierni i prawie nie wymaga pieczeniaSałatka z kapusty pekińskiej – składniki
Warto pamiętać, że kiełbasa użyta do tej sałatki nie może być zbyt podsuszana. W przeciwnym razie kontrast twardych kawałków mięsa z zupełnie miękkimi liśćmi sałaty będzie zbyt wyraźny. Podobną sałatkę można znaleźć na youtube'owym kanale Smaczne dania, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu.
Składniki
- 1 mała główka kapusty pekińskiej
- 250 g kiełbasy
- Słoik lub większa puszka groszku konserwowego
- 2 łyżki majonezu
- Łyżeczka musztardy francuskiej
- Łyżeczka nasion gorczycy
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie sałatki
Kapustę przekrawamy wzdłuż na ćwiartki i kroimy w paski o szerokości 4-5 mm. Kiełbasę kroimy w grubsze plastry – ok. 2-3 mm – a następnie plastry kroimy tak, by uzyskać słupki o przekroju 3x3 mm. Oba składniki wrzucamy do miski, dodając odcedzony groszek konserwowy.
Mieszamy majonez z musztardą i ziarnami gorczycy, przyprawiamy je solą i pieprzem. Sos dodajemy do miski z sałatką i dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Na deser po takim obiedzie polecamy napoleonkę w 15 minut. Sprawdź też w naszym quizie, czy jesteś mistrzem w znajomości zup.