Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tę sycącą sałatkę z 3 składników robię w kilka minut. Wracam do niej co i raz, nigdy się nie nudzi
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.01.2024 18:24

Tę sycącą sałatkę z 3 składników robię w kilka minut. Wracam do niej co i raz, nigdy się nie nudzi

sałatka
youtube.com/@smacznedania

Ta sałatka na bazie trzech składników jest świetnym samodzielnym daniem. Podana chociażby do pieczywa będzie doskonałą przekąską lub sycącą kolacją. Z powodzeniem zabierzesz ją także w ramach posiłku poza domem. Chcesz wiedzieć jak ją przyrządzić? Szczegóły znajdziesz poniżej.

Kapusta pekińska w sałatce

Ten przepis ma naprawdę wiele zalet. Jest prosty i niezwykle tani. Sałatkę z kapusty pekińskiej da się niezwykle szybko przyrządzić. Nie ma w niej też składnika, którego zdobycie byłoby problematyczne. Przeciwnie – większość z nich zapewne mamy już w lodówce albo spiżarni.

Taka sałatka zmienia oblicze znanych nam dobrze surówek z kapusty pekińskiej. Ta uniwersalna odmiana kapusty jest doskonale znana ze świeżych, lekkich sałatek. W tej wersji zaś stanowi konkretny i sycący posiłek. Zrobisz ją raz dwa.

krojenie kiełbasy w słupki
youtube.com/@smacznedania
Nikt mi nie wierzy, że robię to ciasto sam. Smakuje jak z cukierni i prawie nie wymaga pieczenia

Sałatka z kapusty pekińskiej – składniki

Warto pamiętać, że kiełbasa użyta do tej sałatki nie może być zbyt podsuszana. W przeciwnym razie kontrast twardych kawałków mięsa z zupełnie miękkimi liśćmi sałaty będzie zbyt wyraźny. Podobną sałatkę można znaleźć na youtube'owym kanale Smaczne dania, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu.

Składniki

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • 250 g kiełbasy
  • Słoik lub większa puszka groszku konserwowego
  • 2 łyżki majonezu
  • Łyżeczka musztardy francuskiej
  • Łyżeczka nasion gorczycy
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie sałatki

Kapustę przekrawamy wzdłuż na ćwiartki i kroimy w paski o szerokości 4-5 mm. Kiełbasę kroimy w grubsze plastry – ok. 2-3 mm – a następnie plastry kroimy tak, by uzyskać słupki o przekroju 3x3 mm. Oba składniki wrzucamy do miski, dodając odcedzony groszek konserwowy.

Mieszamy majonez z musztardą i ziarnami gorczycy, przyprawiamy je solą i pieprzem. Sos dodajemy do miski z sałatką i dokładnie mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Na deser po takim obiedzie polecamy napoleonkę w 15 minut. Sprawdź też w naszym quizie, czy jesteś mistrzem w znajomości zup.

krojenie kiełbasy w słupki
youtube.com/@smacznedania