Tę zapiekankę ziemniaczaną robię z 3 składników. Żeby wyszła, jak trzeba, pamiętam o 1 zasadzie
Ten przepis na kugel – zapiekankę ziemniaczaną – pochodzi z kuchni żydowskiej. Występuje on zarówno w wariancie słodkim, jak i pikantnym. W naszym przepisie jest on świetnym tanim obiadem lub lunchem do pracy. Pamiętaj o jednym szczególe, jest w tym przepisie najważniejszy.
Kugel, czyli zapiekanka ziemniaczana
Kugel to jedna z inspiracji, które kuchnia Polski wschodniej wyniosła z obecnej tam tradycyjnie żydowskiej kultury. Inspirowali się nim także Litwini, którzy znają podobne przepisy na tani obiad. Pod różnymi nazwami podobne danie występuje na choćby Kurpiach. Danie ma mnóstwo wariantów, także mięsne .
Ziemniaki użyte w tym przepisie można czymś zastąpić. Używany jest np. makaron. Od takiego dania znów blisko więc do znanych nam dobrze zapiekanek makaronowych. Wersje kugla na słodko przygotowywane są na bazie twarogu . Jest też wersja pokrewna z piernikiem – kugel z cukrem i pieprzem.
Zapiekanka ziemniaczana inaczej
W naszym dzisiejszym przepisie kugel jest jednak szybkim daniem bezmięsnym. Z tą recepturą wychodzi za każdym razem. Pamiętaj, że składników nie trzeba trzymać się kurczowo – wszelkie eksperymenty są tu zalecane. Ważne jednak, by pamiętać o jednej ważnej zasadzie – odpowiednim starciu ziemniaków .
Składniki
- 1 kg surowych ziemniaków
- Duża cebula
- 2 jajka
- 60 g mąki pszennej
- Sól, pieprz
- Ostra papryka i majeranek do smaku
- 50 ml oleju
Kugel na tani obiad
Ziemniaki obieramy i dzielimy na dwie połowy. Jedną ścieramy na tarce o grubych okach, a drugą – na tej o cienkich . Na tej drugiej ścieramy także cebulę. Dodajemy jajka, mąkę, przyprawy i olej i wyrabiamy na gładką masę.
Masę na kugel nakładamy do formy wysmarowanej olejem. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni . Podajemy niezwłocznie. Część kugla, która nie zostanie zjedzona, świetnie nadaje się do odgrzewania w mikrofalówce.
Wypróbuj też przepis na szybkie placki ziemniaczane . Sprawdź też swoje umiejętności w rozpoznawaniu zup na podstawie zdjęcia .