Smakosze.pl Porady Tego pierwiastka w diecie nie ma prawie żaden Polak. To wcale nie witamina D ani żelazo
Fot. Canva/Yuliya Furman

Tego pierwiastka w diecie nie ma prawie żaden Polak. To wcale nie witamina D ani żelazo

14 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Już nie tylko witamina D oraz żelazo. Według dietetyczki Polakom brakuje innego, cennego dla organizmu pierwiastka. Niedobór tego składnika nie jest zauważalny od razu. Mimo to do swojej diety warto dodać produkty, które go zawierają.

Zbilansowana dieta to nie wszystko

Wydawać by się mogło, że zbilansowana i dopasowana do naszych potrzeb dieta jest wystarczająca, i dostarcza nam wszystkiego, czego potrzebujemy. Innego zdania jest jednak dietetyczka, która w mediach społecznościowych funkcjonuje pod nazwą – niekoniecznie_dietetycznie . Ekspertka udostępniła na Instagramie krótki film, w którym zwraca uwagę, że w diecie Polaków brakuje cennego pierwiastka, jakim jest wapń.

Ponadto dietetyczka powołuje się na badania przeprowadzone w latach 2017-2020, z których wynika, że tego składnika brakuje w diecie aż 80 proc. Polaków. Brak tego składnika dotyczy każdego niezależnie od płci i wieku.

produkty mleczne.jpg
Fot. Canva/margouillatphotos
Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Smakuje jak marzenie, lepiej zrób od razu dwie blaszki

Dlaczego wapń jest aż tak cenny?

Wapń jest pierwiastkiem niezbędnym do poprawnego funkcjonowania organizmu. Pełni rolę budulcową oraz regulacyjną, dlatego jest składnikiem kości, zębów oraz chrząstek. Układ kostny jest także magazynem pierwiastka, skąd trafia do układu krążenia.

Jako składnik krwi odpowiada za jej poprawne ciśnienie oraz za jej prawidłowe krzepnięcie. Zastosowanie pierwiastka jest naprawdę szerokie, więc nie może zabraknąć go w diecie każdego z nas. W jakim produkcie znajduje się go najwięcej?

Dieta bogata w wapń

Aby dostarczyć organizmowi wapń, do diety należy dodać produkty powstałe z mleka. To właśnie w nich znajduje się największe stężenie tego pierwiastka. Dlatego warto spożywać ser edamski, jogurt naturalny oraz czyste mleko.

Wapń znajduje się także w produktach roślinnych. Są to między innymi: orzechy laskowe, biała fasola, płatki owsiane oraz ryż brązowy. Świetnym źródłem wapnia są także sardynki w pomidorach.

Sprawdź także, dlaczego Magda Gessler jest w żałobie oraz dowiedz się, czego nie robić z ogórkami kiszonymi zimą .

Bosacka wzięła pasztet, powąchała i zamarła. „Ja bym tego nawet kotu nie poddała”
Jakubiak przerwał milczenie w sprawie swojej choroby. „Cierpienie jest cały czas, nie da się go uniknąć"
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy