Na moich sztućcach nie ma żadnych zacieków. Sposób zdradziła mi wiekowa kucharka
Jak dbać o sztućce, na których widoczne są zacieki? Warto sięgnąć po sprawdzony i skuteczny sposób. Dzięki niemu problem zniknie, jak ręką odjął. Sztućce będą lśniły, jak nigdy przedtem.
Sztućce, czyli problem z zaciekami
Ze sztućców korzystamy codziennie w kuchni i podczas posiłków. Dlatego tak nam zależy, by były czyste i lśniące. Zacieki potrafią odebrać przyjemność z jedzenia najlepszego nawet posiłku. Jednak są one powszechnym problemem. Sztućce z zaciekami nie wyglądają estetycznie.
Brudne sztućce trafiają przeważnie do zmywarki lub do zlewu. Zacieki na sztućcach pochodzą zwykle z osadu z wody. Nie ma tu znaczenia, czy sztućce są myte w zmywarce, czy w sposób ręczny. Zacieki dość trudno usunąć, szczególnie po pewnym czasie. Jak więc dbać o sztućce?
Sypię odrobinę do kawy, waga błyskawicznie leci w dół. Dodatkowo smakuje wybornieSposób na sztućce z zaciekami
Sztućce zaciekami nie będą już dla nas żadnym problemem. Wszystko dzięki wilgotnej szmatce, w którą musimy się uzbroić w kuchni. Stanie się ona naszym sposobem na rozprawienie się z zaciekami na sztućcach. Przy wyjmowaniu jeszcze wilgotnych i ciepłych sztućców ze zmywarki, trzeba od razu przetrzeć je tą wilgotną szmatką.
Powinna być wykonana z bawełny. Bierzemy każdy nóż, widelec, czy łyżkę i dokładnie wycieramy z wody i ewentualnego osadu z mycia. Dzięki temu od razu sztućce staną się lśniące i nie będą miały zacieków. Istotne jest, by ściereczka nie była mokra, a jedynie delikatnie zwilżona. Tak samo postępujemy ze sztućcami umytymi ręcznie.
Jak dbać o sztućce?
Warto używać delikatnych gąbek do mycia naczyń. Ostre mogą porysować i zniszczyć powierzchnię. W zarysowaniach będzie się też zbierał brud i osad. Jeśli myjemy sztućce w zmywarce, trzeba pamiętać, by nie myć razem sztućców, wyrobów ze srebra i ze zwykłej stali. Musimy też unikać agresywnych środków czyszczących.
Wystarczy delikatny płyn do mycia naczyń. Do mycia należy przystąpić od razu po zjedzonym posiłku. Wówczas sztućce nie będą narażone na soli, kwasów i składników potraw. Widelce, noże i łyżki zawsze odkładajmy w tą samą stronę do przegródek w szufladzie w kuchni. Pisaliśmy, co zdaniem dietetyka jest lepsze-masło czy margaryna. Informowaliśmy o Tomaszu Strzelczyku, który ugotował kapuśniak z przepisu Karola Okrasy.
Źródło: mojegotowanie.pl