Wiele osób zimą popełnia ten błąd. Chodzi o ogórki kiszone
Ogórki kiszone to prawdziwy skarb kuchni polskiej. Przepyszne i zdrowe są idealnym dodatkiem do obiadów. Czy mogą się popsuć? Co oznacza gazowanie i biały nalot na ogórkach? Rozwiewamy wszystkie wątpliwości.
Ogórki kiszone to samo zdrowie
Polska to prawdziwe królestwo kiszonek. Rozkoszujemy się kiszoną kapustą i cudownymi ogórkami, które przy okazji dbają o nasze zdrowie. W czasie procesu fermentacji powstają bakterie, które zbawiennie wpływają na nasz układ trawienny.
Probiotyki z ogórków kiszonych cudownie działają również na naszą odporność. Jednak czasem na dnie słoika pojawia się biały nalot, a ogórki dziwnie gazują. Czy nadal nadają się do jedzenia? Sporo osób w takim momencie decyduje się wyrzucić kiszonki. Sprawdziliśmy, czy na pewno nie nadają się do spożycia.
Co oznacza gazowanie ogórków i biały nalot?
Rozkoszujemy się kiszonkami, ale często nie wiem, jak właściwie zachodzi cały proces. Kiszenie polega na fermentacji mlekowej, w czasie której powstaje kwas mlekowy. To właśnie on zatrzymuje proces gnicia. Czym jest biały nalot na ogórkach? To właśnie tak cenne bakterie probiotyczne.
Poza nalotem niepokój wzbudzając też gazujące ogórki. Czy można je jeść? To również zasługa procesu fermentacji i zupełnie normalne zjawisko. Wielu z nas takie kiszonki wyrzuca do kosza, a to duży błąd. Takie ogórki spokojnie możemy jeść i cieszyć się ich cudownymi właściwościami. Jednak to nie oznacza, że ogórki kiszone nie mogą się popsuć. Podpowiem, których ogórków zdecydowanie nie warto jeść.
Jak rozpoznać zepsute ogórki kiszone?
Najprostszy sposób na rozpoznanie zepsutych ogórków kiszonych to powąchanie zawartości słoika. Jeśli z ogórkami coś jest nie tak, aromat jest ostry, bardzo intensywny i nieprzyjemny. Szybko rozniesie się po kuchni.
Kolejną oznaką będzie pleśń. W czasie procesu fermentacji ogórki przestają się psuć. Jedna jeśli popełniliśmy błąd, warzywa mogą zacząć pleśnieć w słoiku. Jeśli zauważysz na ogórkach zieloną pleśń, pod żadnym pozorem ich nie jedz.