Tej piersi z kurczaka nie trzeba piec. Jest pyszna i soczysta
Oto łatwy przepis na kurczaka w prostej marynacie pieczonego w cebuli. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a podane z ulubionymi dodatkami mięciutkie mięso to doskonały obiad na co dzień i od święta.
Kurczak w papilotach
Do upieczenia tego kurczaka nie trzeba nawet piekarnika . Smażymy go na patelni, ale bez tłuszczu, dzięki zawinięciu go jak pieróg w papier do pieczenia. Towarzystwo cebuli nadaje mu zaś soczystości i słodko-pikantnego smaku.
Pierś kurczaka, przynajmniej w wariancie ekologicznym to jedno z najzdrowszych mięs . Jest bogata w białko i chuda. Jest też niezwykle łagodna w smaku , dlatego warto pamiętać o marynacie z ulubionych ziół i przypraw.
Kurczak pieczony na patelni
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Panna Lesia. W roli marynaty występuje tam mieszanka papryki, suszonego czosnku i sproszkowanej cebuli. Cebula taka jest w polskich sklepach znacznie rzadsza niż jej granulowany wariant, ale w jej miejsce można użyć dowolnych ulubionych przypraw .
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 30 ml oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- Sól i pieprz do smaku
Domowy obiad z miękkiego kurczaka
Do małego słoiczka wlewamy oliwę. Dodajemy paprykę, czosnek, sól i pieprz. Słoiczek zakręcamy i energicznie wstrząsamy, by całość wymieszała się w jednolitą masę.
Kurczaka oczyszczamy i smarujemy dokładnie marynatą. Odstawiamy na kilkanaście minut. Cebulę kroimy w grube plastry.
Odcinamy dwa kwadratowe arkusze papieru do pieczenia. Na połowie każdego arkusza układamy warstwę plastrów cebuli. Posypujemy tymiankiem, układamy na cebuli kurczaka i przykrywamy kolejną warstwą plastrów.
Papier składamy na pół i zawijamy jak pieróg starannie i szczelnie zawijając brzegi. Na małym ogniu rozgrzewamy suchą patelnię i układamy oba papiloty. Patelnię przykrywamy i pieczemy kurczaka przez 20 minut . Następnie obracamy i pieczemy kolejne 15 minut. Gotowy kurczak będzie ładnie przyrumieniony i miękki po naciśnięciu.
Wypróbuj też przepisy na bigos z młodej kapusty i wiejską zupę szczawiową .