Smakosze.pl Przepisy Tej piersi z kurczaka nie trzeba piec. Jest pyszna i soczysta
fot. youtube.com/pannalesia2336

Tej piersi z kurczaka nie trzeba piec. Jest pyszna i soczysta

2 czerwca 2024

Oto łatwy przepis na kurczaka w prostej marynacie pieczonego w cebuli. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a podane z ulubionymi dodatkami mięciutkie mięso to doskonały obiad na co dzień i od święta.

Kurczak w papilotach

Do upieczenia tego kurczaka nie trzeba nawet piekarnika . Smażymy go na patelni, ale bez tłuszczu, dzięki zawinięciu go jak pieróg w papier do pieczenia. Towarzystwo cebuli nadaje mu zaś soczystości i słodko-pikantnego smaku.

Pierś kurczaka, przynajmniej w wariancie ekologicznym to jedno z najzdrowszych mięs . Jest bogata w białko i chuda. Jest też niezwykle łagodna w smaku , dlatego warto pamiętać o marynacie z ulubionych ziół i przypraw.

pierś z kurczaka na cebuli
fot. youtube.com/pannalesia2336

Kurczak pieczony na patelni

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Panna Lesia. W roli marynaty występuje tam mieszanka papryki, suszonego czosnku i sproszkowanej cebuli. Cebula taka jest w polskich sklepach znacznie rzadsza niż jej granulowany wariant, ale w jej miejsce można użyć dowolnych ulubionych przypraw .

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 30 ml oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Sól i pieprz do smaku

Domowy obiad z miękkiego kurczaka

Do małego słoiczka wlewamy oliwę. Dodajemy paprykę, czosnek, sól i pieprz. Słoiczek zakręcamy i energicznie wstrząsamy, by całość wymieszała się w jednolitą masę.

Kurczaka oczyszczamy i smarujemy dokładnie marynatą. Odstawiamy na kilkanaście minut. Cebulę kroimy w grube plastry.

Odcinamy dwa kwadratowe arkusze papieru do pieczenia. Na połowie każdego arkusza układamy warstwę plastrów cebuli. Posypujemy tymiankiem, układamy na cebuli kurczaka i przykrywamy kolejną warstwą plastrów.

Papier składamy na pół i zawijamy jak pieróg starannie i szczelnie zawijając brzegi. Na małym ogniu rozgrzewamy suchą patelnię i układamy oba papiloty. Patelnię przykrywamy i pieczemy kurczaka przez 20 minut . Następnie obracamy i pieczemy kolejne 15 minut. Gotowy kurczak będzie ładnie przyrumieniony i miękki po naciśnięciu.

Wypróbuj też przepisy na bigos z młodej kapusty i wiejską zupę szczawiową .

upieczony kurczak
fot. youtube.com/pannalesia2336
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy