Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taką szczawiową robiła moja prababcia. To prawdziwa wiejska zupa
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.06.2024 10:24

Taką szczawiową robiła moja prababcia. To prawdziwa wiejska zupa

zupa szczawiowa z jajkiem
fot. Canva

Ta prosta, wiejska zupa to sposób na lekki, ale sycący obiad. Podana tradycyjnie, z kleksem śmietany i jajkiem na twardo, jest kwintesencją letniego posiłku. Po wiejsku przyrządza się ją na kiełbasie. Ten przepis jest z nami od pokoleń i chyba nigdy się nie znudzi.

Tradycyjna zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa zajmuje dość szczególne miejsce w kategorii, którą nazywamy kuchnią wiejską, a rzadziej – kuchnią ubogą. O wielu z tych przepisów na zupy z chwastów myślimy w kategoriach anegdoty. Rzadko robimy więc zupę z mniszka, pokrzywy czy lebiody. 

Od szczawiowej jednak nie odeszliśmy chyba nigdy. I bardzo słusznie, bo niezwykły, kwaśny smak szczawiu nie da się zastąpić niczym innym. Smak ten zjednał zupie w Ukrainie nazwę zielonego barszczu. Dzisiaj przygotowujemy taki barszcz.

szczawiowa w misce
fot. Canva
Zimowy bigos niech się schowa. Czegoś takiego jeszcze nie jadłem

Sekret smaku

Za pełnię smaku i wiejski, swojski charakter zupy odpowiada właśnie kiełbasa. To najlepsza baza dla tego typu potrawy. Zupę szczawiową można zabielić przed podaniem lub podawać z hojną łyżką gęstej śmietany dodanej już na talerzu.

Składniki

  • 400 g szczawiu
  • 300 g kiełbasy
  • 3-4 ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 100 ml gęstej śmietany
  • 4 jajka
  • 5-6 łyżek posiekanego koperku
  • Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy

Zupa szczawiowa na kiełbasie

W garnku zagotowujemy dwa litry wody, solimy i gotujemy do miękkości pietruszkę i marchewkę wraz z opaloną cebulą. Warzywa można podzielić na mniejsze kawałki, ale tylko tak, by mieściły się do garnka. Kiedy będą zaczynały się robić miękkie, wyjmujemy je z garnka i odkładamy na talerz do przestudzenia.

Na patelni podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Kiedy się zarumieni, przekładamy ją do gotującego się bulionu i gotujemy. Patelnię po kiełbasie deglasujemy: nalewamy na nią chochlę bulionu, płuczemy i przelewamy z powrotem do garnka. Dodajemy czosnek, ziele angielskie i liść laurowy.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z gotującą się kiełbasą. Kiedy ziemniaki zaczną się robić miękkie, dodajemy drobno posiekany szczaw. Gotujemy przez 15 minut, w międzyczasie dodając pokrojone w półplasterki podgotowane marchewkę i pietruszkę, większość posiekanego koperku i przyprawiając solą i pieprzem.

Pod koniec gotowania zabielamy lub podajemy z łyżką śmietany i jajkami na twardo pokrojonymi w ćwiartki. Talerze przybieramy pozostałą częścią koperku.

Wypróbuj też przepisy na ogórki papieskie i zupę naleśnikową.

zupa szczawiowa z koperkiem
fot. Canva