Taką szczawiową robiła moja prababcia. To prawdziwa wiejska zupa
![zupa szczawiowa z jajkiem](https://images.iberion.media/images/1920/szczawiowa1_0edd5693cb.jpg)
Ta prosta, wiejska zupa to sposób na lekki, ale sycący obiad. Podana tradycyjnie, z kleksem śmietany i jajkiem na twardo, jest kwintesencją letniego posiłku. Po wiejsku przyrządza się ją na kiełbasie. Ten przepis jest z nami od pokoleń i chyba nigdy się nie znudzi.
Tradycyjna zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa zajmuje dość szczególne miejsce w kategorii, którą nazywamy kuchnią wiejską, a rzadziej – kuchnią ubogą. O wielu z tych przepisów na zupy z chwastów myślimy w kategoriach anegdoty. Rzadko robimy więc zupę z mniszka, pokrzywy czy lebiody.
Od szczawiowej jednak nie odeszliśmy chyba nigdy. I bardzo słusznie, bo niezwykły, kwaśny smak szczawiu nie da się zastąpić niczym innym. Smak ten zjednał zupie w Ukrainie nazwę zielonego barszczu. Dzisiaj przygotowujemy taki barszcz.
![szczawiowa w misce](https://images.iberion.media/images/origin/szczawiowa3_a4c1e6f80d.jpg)
Sekret smaku
Za pełnię smaku i wiejski, swojski charakter zupy odpowiada właśnie kiełbasa. To najlepsza baza dla tego typu potrawy. Zupę szczawiową można zabielić przed podaniem lub podawać z hojną łyżką gęstej śmietany dodanej już na talerzu.
Składniki
- 400 g szczawiu
- 300 g kiełbasy
- 3-4 ziemniaki
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 100 ml gęstej śmietany
- 4 jajka
- 5-6 łyżek posiekanego koperku
- Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy
Zupa szczawiowa na kiełbasie
W garnku zagotowujemy dwa litry wody, solimy i gotujemy do miękkości pietruszkę i marchewkę wraz z opaloną cebulą. Warzywa można podzielić na mniejsze kawałki, ale tylko tak, by mieściły się do garnka. Kiedy będą zaczynały się robić miękkie, wyjmujemy je z garnka i odkładamy na talerz do przestudzenia.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Kiedy się zarumieni, przekładamy ją do gotującego się bulionu i gotujemy. Patelnię po kiełbasie deglasujemy: nalewamy na nią chochlę bulionu, płuczemy i przelewamy z powrotem do garnka. Dodajemy czosnek, ziele angielskie i liść laurowy.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z gotującą się kiełbasą. Kiedy ziemniaki zaczną się robić miękkie, dodajemy drobno posiekany szczaw. Gotujemy przez 15 minut, w międzyczasie dodając pokrojone w półplasterki podgotowane marchewkę i pietruszkę, większość posiekanego koperku i przyprawiając solą i pieprzem.
Pod koniec gotowania zabielamy lub podajemy z łyżką śmietany i jajkami na twardo pokrojonymi w ćwiartki. Talerze przybieramy pozostałą częścią koperku.
Wypróbuj też przepisy na ogórki papieskie i zupę naleśnikową.
![zupa szczawiowa z koperkiem](https://images.iberion.media/images/origin/szczawiowa2_61027412cd.jpg)
![zupa z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_wisni_05a8654931.jpg)
![brukiew](https://images.iberion.media/images/origin/brukiew1_0231b493bf.jpg)
![zupa gołąbkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_b7050f8029.jpg)
![zupa krem z bobu](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_krem_z_bobu_eb1bb6a12f.jpg)
![zalewanie gołąbków sosem](https://images.iberion.media/images/origin/golabki1_36d3fd0164.jpg)
![owoce](https://images.iberion.media/images/origin/owoce_1f4bc766ea.jpg)
![truskawki](https://images.iberion.media/images/origin/truskawki_cd4f56cd3d.jpg)
![twarogi](https://images.iberion.media/images/origin/twarogi_887455a1a3.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_cfde3988da.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/67wy_YJJJD_Cmopl_H9_UT_Zr_Rz_Projekt_bez_tytulu_8_dd529dd757.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![kotlety gyros](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_gyros_de33fa9c93.jpg)
![domowe paszteciki](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_c84b4f95fa.jpg)
![wlewanie masy na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_0334ac2d22.jpg)
![sałatka ziemniaczana](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_ziemniaczana_48457b877d.jpg)
![sernik z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_f9000004bc.jpeg)
![mięso mielone do pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/mielone1_9f41834d5a.jpg)
![sok z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/7j_QQ_8_Fwp_ZI_8_W4_Et_Ptp_Fe_W0_Projekt_bez_tytulu_2022_07_18_T211057_831_4730527018.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_838153949b.jpg)
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_56ba37eef3.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_48b1998ffa.jpg)
![zupa ogórkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_ogorkowa_e5b7a60f9e.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_38609e143e.jpg)
![syrop](https://images.iberion.media/images/origin/syrop_77a6d79875.jpg)
![surówki](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_60a342eae0.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)
![wisząca babka](https://images.iberion.media/images/origin/wiszaca_babka_85d138b55e.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_rabarbarem_24a5090247.jpg)
![Sałata łodygowa](https://images.iberion.media/images/origin/Salata_1547267d3b.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_6c1b5d4c53.png)
![ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_9b44f88675.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![Ciasto francuskie z truskawkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_truskawkami_6fee297aac.jpg)