Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Obiad

Obiad

Kotlety mielone w wyjątkowej odsłonie
21.06.2021 02:00 Przepis na orientalną wersję kotletów mielonych

Kotlety mielone są jednym z najlepszych kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Kultowe kotlety mielone wiele zyskają, jeśli wzbogacisz je o sos sojowy. Orientalne wydanie obiadowego klasyka z pewnością podbije serca najbliższych.Smakowite kotlety mielone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą ich niepowtarzalnych walorów smakowych. Okazuje się, że wyśmienite mięsne frykasy można przygotować odrobinę inaczej. Nowa wersja kotletów mielonych na długo pozostaje w pamięci.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

rosół
20.06.2021 02:00 Co warto dodać do rosołu, by podkręcić jego smak?

Choć rosół jest bardzo tradycyjną zupą, z którą nie da się za mocno eksperymentować, nawet jeden drobny dodatek może zupełnie odmienić jego smak. Warto nawet odrobinę urozmaicać ten klasyczny przepis, tak by ta klasyczny wywar podawany zazwyczaj w niedzielę, nam nie spowszedniał. Ciekawymi dodatkami do tego typu zupy mogą może okazać się karmel, jabłko, pomidor czy ziemniaki. Każdy ma swój sprawdzony przepis na rosół. Często jest on przekazywany w rodzinie z pokolenia na pokolenie. Swoją recepturą na rosół podzieliła się Magda Gessler, która nieco urozmaiciła ten klasyczny przepis. Jednak nie tylko ona zdradziła tajniki tej pysznej zupy, bez której wielu Polaków nie wyobraża sobie niedzieli. Swój przepis udostępniła również Anna Lewandowska, która z kolei do swojego wywaru dodaje odrobinę kurkumy. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Woda po szparagach
17.06.2021 02:00 Resztkowa zupa z wody po szparagach

Szparagi można już dostać w całkiem przyzwoitej cenie. Jemy je więc na potęgę. Jednak niewiele osób daje sobie sprawę, że oprócz tych pysznych warzyw, możemy również spożywać wodę z ich gotowania. Na jej bazie powstaje pyszna zupa, która jest zdrowa, pożywna i wykorzystuje resztki, które inaczej wylądowałyby w koszu. Sezon na szparagi trwa, więc korzystając z niskich cen, przyrządzamy je w różnoraki sposób – pieczemy, grillujemy, a nawet blendujemy. Najczęściej decydujemy się jednak na ich klasyczne ugotowanie i wykorzystanie w charakterze dodatku do tradycyjnego obiadu. Gotując jednak te bogate w składniki warzywo, zapominamy o jednej bardzo ważnej rzeczy – wodzie. Woda, w której gotowały się szparagi, najczęściej traktowana jest przez nas po macoszemu, czyli po prostu wylewamy ją do zlewu. To samo dzieje się z końcówkami szparagów, które również lądują w koszu. Tymczasem można je ponownie wykorzystać, tak by nic się nie zmarnowało. Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:

image (1)
10.06.2021 02:00 Wyjątkowy przepis na aromatyczny bigos z młodej kapusty

Młoda kapusta niezwykle cieszy wszystkich miłośników jedzenia. Wielu marzy o delikatnej uduszonej kapuście z koperkiem, która wręcz rozpływa się w ustach, bo jest o wiele delikatniejsza niż warzywo, którym cieszymy się nieco później. Dlatego niżej prezentujemy przepis na bigos z jej udziałem. Sekretnym dodatkiem, który zmienia tę potrawę w coś obłędnego, jest zwyczajny koperek. To aromatyczne zioło nadaje kapuście wspaniałego smaku, a także bardzo korzystnie działa na cały układ trawienny. Bigos wywodzi się prawdopodobnie z tradycji myśliwskiej - myśliwi potrzebowali dużo energii na łowy, więc gotowali potrawkę z łatwo dostępnych dla nich składników. Z tego powodu w bigosie jest mnóstwo mięsa, przypraw i pysznej kapusty.

Projekt bez tytułu - 2021-06-07T135034.773
07.06.2021 02:00 Czym najlepiej zastąpić kostkę rosołową?

Kostka rosołowa jest wygodnym sposobem na doprawienie zup oraz sosów, lecz jej skład często przyprawia o dreszcze. Niestety, produkt ten wywołuje otyłość i problemy z krążeniem. Zamiast niej wykorzystuje esencjonalny bulion, lub przygotuj ją samodzielnie w domu. Kotki rosołowe znaleźć można w praktycznie każdym sklepie spożywczym - istnieje wiele różnych rodzajów, które pasują do danych dań. Przeciwnicy tego produktu zarzucają ich fanom leniwość i apelują o ich wyjątkowej szkodliwości. Okazuje się, że z łatwością można przygotować jej zdrowy odpowiednik w domu ze składników, które każdy z nas posiada w kuchni. Wystarczy jedynie odrobina pracy, dzięki której można cieszyć się znacznie lepszym smakiem i zdrowszymi właściwościami domowych kostek.

Obiad nad morzem
30.05.2021 02:00 Zadziwiająca cena obfitego obiadu nad polskim morzem

Obiad nad morzem zazwyczaj wiąże się ze sporym wydatkiem. Wiele doniesień potwierdza, że ceny znacząco poszły w górę. Mogłoby się wydawać, że za jakiś czas mało kto będzie mógł sobie pozwolić na posiłki w nadmorskich restauracjach. Okazuje się, że niektóre lokale zaskakują niskimi cenami.

Surówka z selera i rodzynek
17.03.2021 01:00 Pyszna surówka z selera

Smakowita surówka jest jednym z tych specjałów, którego nie może zabraknąć u boku wielu obiadowych specjałów. Z założenia porcja warzyw ma dostarczyć nam cennych składników odżywczych. Nie inaczej jest w przypadku surówki z selera.

Obiad
06.03.2021 01:00 Czego lepiej nie robić po obfitym obiedzie?

W tradycyjnej polskiej obiad jest najbardziej obfitym posiłkiem, który jemy zazwyczaj w drugiej połowie dnia. Nierzadko na naszych stołach pojawiają się tłuste mięsa, góra ziemniaków, a to wszystko polane jeszcze sosem. Nic dziwnego, że po takiej uczcie jedyne, na co mamy ochotę to drzemka czy kubek herbaty, jednak te pozorne niewinne czynności mogą przyczyniać się do uczucia ciężkości oraz problemów z żołądkiem. Jednak oprócz przestrogi, pokażemy także zdrowe nawyki, które pozwolą nam uporać się z przejedzeniem i szybko poczuć się lepiej nawet po dwóch dokładkach schabowych czy wyśmienitych gołąbków.

Obiad jednogarnkowy w przepysznej odsłonie
17.02.2021 01:00 Jednogarnkowy obiad za kilka złotych dla całej rodziny

Obiad jednogarnkowy może być smaczniejszy, niż mogłoby się wydawać. Każdy, kto lubi dobrze zjeść, nie spędzając w kuchni zbyt wiele czasu, powinien wypróbować niezawodny przepis. Domownicy będą zachwyceni takim obiadem.

Surówka krymska
06.01.2021 01:00 Ekspresowa, kwaśna surówka z dwóch rodzajów kapusty

Szukasz nietuzinkowego pomysłu na dodatek do kotleta schabowego i ziemniaków? Wybierzcie surówkę krymską. Przyrządzany z dwóch rodzajów kapusty specjał przygotujecie w chwilę, a z pewnością skradnie niejedno serce. Skuście się koniecznie na ten pełen kontrastów warzywny miks. Klasyczna surówka krymska łączy w sobie nieco goryczkowe nuty kapusty białej z lekkością dobrej pekińskiej. Kompozycję smaków wieńczą por i natka pietruszki. Niektórzy dodają tu jeszcze chrupiącego ogórka, który idealnie wpasowuje się w to ostro-slodkie towarzystwo. To miła odmiana od colesława czy marchewki z jabłkiem.