Surówka z selera i rodzynek
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Smakosze

Pyszna surówka z selera

Surówka niejednokrotnie przyprawiała nas o autentyczny zachwyt. Niepozorny dodatek można przyrządzić na rozmaite sposoby. Tym razem warto postawić na surówkę, w której główną rolę gra seler. Domownicy nie będą mogli się jej oprzeć.

Smakowita surówka jest jednym z tych specjałów, którego nie może zabraknąć u boku wielu obiadowych specjałów. Z założenia porcja warzyw ma dostarczyć nam cennych składników odżywczych. Nie inaczej jest w przypadku surówki z selera.

Co skrywa w sobie surówka z selera?

Surówka wielokrotnie gościła na naszym portalu w rozmaitych formach. Wcześniej wspominaliśmy o dodatku, w którym można było odnaleźć pyszne buraki. Dziś sięgniemy po przepis, w którym podstawowym składnikiem będzie seler i rodzynki.

Surówka to nie tylko fantastyczny smak. W większości tego typu dodatków możemy natknąć się na bardzo zdrowe warzywa. Zalicza się do nich między innymi seler. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Poradnik Zdrowie, warzywo często pojawia się w dietach odchudzających.

Seler jest niskokaloryczny i dostarcza organizmowi witaminy grupy B oraz witaminy C, A, E i K. Oprócz tego jest bogactwem fosforu, wapnia, potasu i cynku. Jednak surówka w swoim składzie ma również rodzynki. One także skrywają w sobie cenne składniki odżywcze.

Szczegóły najnowszej oferty spożywczej LidlaSzczegóły najnowszej oferty spożywczej LidlaCzytaj dalej

Niepozorne rodzynki są cennym źródłem błonnika. Wpływają one również na ciśnienie krwi. Za ich sprawą surówka stanie się jeszcze zdrowsza. Przepis jest bardzo prosty. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki.

  • seler
  • jabłko
  • 40 g rodzynek
  • 30 ml soku z cytryny
  • 30 g majonezu
  • 30 g jogurt naturalnego
  • odrobina soli, cukru i pieprzu

Surówka

(Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Smakosze)

Surówka, która na długo pozostaje w pamięci

Na początku obieramy seler i jabłko. Z owocu wycinamy gniazda nasienne. Oba składniki ścieramy na tarce o sporych oczkach. Jogurt naturalny łączymy z majonezem i dodajemy do startych składników. Wszystko mieszamy.

Surówka jest już prawie gotowa. Wystarczy wzbogacić ją o rodzynki i doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Warto wstawić ją do lodówki, żeby smaki się ze sobą przegryzły. Surówka w tej odsłonie dobrze sprawdzi się jako dodatek do kotletów ziemniaczanych. Warto sięgnąć po przepis od Karola Okrasy.

Surówka może być również wzbogacona o przyprawy takie jak cynamon lub kurkuma. Przepis na bardzo podobny dodatek można znaleźć na naszym kanale na YouTube. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane powyżej. Wideo prezentuje jak krok po kroku przygotować surówkę z selera.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Poradnik Zdrowie; One Day More; Winiary; YouTube / Smakosze

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł