Smakosze.pl
Sklep spożywczy

CreativeNature_nl, Getty Images Pro

Czym najlepiej zastąpić kostkę rosołową?

7 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kostka rosołowa jest wygodnym sposobem na doprawienie zup oraz sosów, lecz jej skład często przyprawia o dreszcze. Niestety, produkt ten wywołuje otyłość i problemy z krążeniem. Zamiast niej wykorzystuje esencjonalny bulion, lub przygotuj ją samodzielnie w domu.

Kotki rosołowe znaleźć można w praktycznie każdym sklepie spożywczym - istnieje wiele różnych rodzajów, które pasują do danych dań. Przeciwnicy tego produktu zarzucają ich fanom leniwość i apelują o ich wyjątkowej szkodliwości.

Okazuje się, że z łatwością można przygotować jej zdrowy odpowiednik w domu ze składników, które każdy z nas posiada w kuchni. Wystarczy jedynie odrobina pracy, dzięki której można cieszyć się znacznie lepszym smakiem i zdrowszymi właściwościami domowych kostek.

Co zawiera kostka rosołowa?

Poza esencją warzyw, przypraw i mięsa, z których gotuje się zupy czy bulionu, kostki wypełnione są ogromną ilością soli, która w nadmiarze może przyczynić się do schorzeń układu krążenia, zaburza pracę układu hormonalnego, a także podnosi ciśnienie tętnicze.

Kolejnym niezdrowym składnikiem jest utwardzony tłuszcz roślinny - najczęściej palmowy. Zalicza się go do szkodliwych tłuszczów trans, które odpowiadają za powstawanie cukrzycy, podwyższonego poziomu cholesterolu, a także miażdżycy.

Projekt bez tytułu - 2021-06-07T130802.527

Prosty i naturalny sposób na ogromne zbiory ogórków

CZYTAJ DALEJ

Sporym problemem jest również kolosalna porcja szkodliwych dodatków, takich jak konserwanty, mające na celu wydłużenie przydatności do spożycia kostek, a także barwników - które pozwalają uzyskać ładniejszy i bardziej przyjemny kolor gotowego wywaru.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, co ma do powiedzenia o cenach nad polskim morzem znany youtuber. Ten tekst poświęcony został jajkom z chowu klatkowego, które już niedługo znikną z większości dużych sieci sklepów.

Projekt bez tytułu - 2021-06-07T142608.406

Kostki rosołowe w złotku.

Źródło: s1llu, Getty Images

Jak przygotować domową kostkę rosołową?

Potrzeba będzie do nich włoszczyzny, czosnku, cebuli, pietruszki, lubczyku, ziela angielskiego, soli, pieprzu, liści laurowych, kurkumy, tymianku oraz oregano. Wszystkie warzywa należy umyć, obrać i bardzo drobno posiekać, ewentualnie zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Przyprawy zetrzeć w moździerzu.

Następnie na odrobinie oliwy podsmażyć wszystkie rozdrobnione warzywa przez 10 minut na wolnym ogniu. Do warzyw dodaje się przyprawy i smaży kolejne 5 minut, uważając przy tym, aby niczego nie przypalić. Po tym czasie zalewa się całość 2 szklankami wody.

Gdy woda zacznie wrzeć, należy odczekać kolejne 15 minut i zblendować mieszankę. Po ostudzeniu masę przekłada się do słoika i przechowuje w lodówce przez tydzień lub w zamrażalniku przez kilka miesięcy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: porady.interia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Czytaj więcej >
czasznica olbrzymia

Porady

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Czytaj więcej >

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >
owoce derenia

Porady

Jak wykorzystać w kuchni owoce derenia?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Mięso na rosół lepiej wrzucać na wrzątek, czy zimną wodę?

Czytaj więcej >