Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Sos

Sos

Ziemniaki pieczone z musztardą i chrzanem
29.12.2022 12:33 Wymieszaj 2 wyraziste dodatki i oblej nimi ziemniaki. Nie ma lepszej przekąski sylwestrowej

Ziemniaki pieczone z musztardą i chrzanem będą doskonałą przekąską na Sylwestra. Dzięki dwóm lubianym dodatkom są wyraziste w smaku, a dodatkowo po upieczeniu nabierają przyjemnej chrupkości. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Spróbujecie?Przekąska z ziemniaków na Sylwestra będzie w sam raz. Smaczna, prosta i sycąca propozycja z pewnością uprzyjemni czekanie na północ i sprawi, że będziecie mieli siłę na zabawę. Podana w towarzystwie świeżych kotletów i surówek będzie też doskonała na obiad. Musicie skosztować.

salatka jarzynowa
25.12.2022 07:56 Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynowa? 1 zasada jest kluczowa

Sałatka jarzynowa jest świąteczną klasyczną potrawą, której na pewno nie zabraknie na naszych stołach. Zazwyczaj spora jej porcja zostaje do zjedzenia po świętach. Jak długo można bezpiecznie przechowywać sałatkę jarzynową? Trzymana w lodówce wytrzyma nawet do 3-4 dni.Sałatkę jarzynową najlepiej zjeść od razu po przyrządzeniu lub na następny dzień. Nie zawsze jednak mamy taką możliwość. Na szczęście istnieje kilka prostych zasad, dzięki którym maksymalnie wydłużymy zdatność tej potrawy do spożycia. Przedstawiamy je w poniższym materiale.

sałatka jarzynowa
18.12.2022 20:58 Czego nie dodawać do sałatki jarzynowej? 1 składnik powinien być zakazany

Bez sałatki jarzynowej nie sposób sobie wyobrazić tradycyjnego świątecznego stołu. Ta klasyka gatunku w każdym domu pokazuje nieco inne oblicze. Jest jednak jeden składnik, którego lepiej w sałatce unikać ze względu na jego intensywny smak i aromat. Mowa oczywiście o cebuli.Idealny smak sałatki jarzynowej wymaga sporych nakładów czasu i pracy. Z należytą starannością należy dobierać poszczególne jest składniki. Dowiedz się, czemu lepiej zastąpić cebulę innymi produktami.

Lekka sałatka jarzynowa
16.12.2022 12:32 Sałatka jarzynowa jest dla Ciebie zbyt tłusta? Przygotuj ją w wersji fit, bez dodatku majonezu

Lekka sałatka jarzynowa z sosem na bazie jogurtu będzie świetną alternatywą dla dbających o linię amatorów wigilijnego specjału. Do jej zrobienia nie użyjemy majonezu, więc dostarczy znacznie mniej tłuszczu. Pozostanie przy tym smaczna i dobrze zbalansowana. Koniecznie spróbujcie — będziecie nią zachwyceni. Majonez jest smaczny, lecz niestety zawiera znaczne ilości tłuszczu. Jeżeli chcecie przygotować smaczną i zdrową sałatkę jarzynową, warto zastąpić go jogurtem. W połączenie z odrobiną musztardy soli i pieprzu uzyskamy znakomity sos, który wspaniale podkreśli smak warzyw.

Zagęszczasz sos mąką? Zawsze pamiętaj o 1 szczególe. Inaczej zaliczysz wpadkę
09.12.2022 20:30 Zagęszczasz sos mąką? Zawsze pamiętaj o 1 szczególe. Inaczej zaliczysz wpadkę

Sos z duszonego mięsa jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Zwykle jednak wymaga zagęszczenia mąką. Produkt należy odpowiednio przygotować, w przeciwnym razie danie może stracić na apetycznym wyglądzie i smaku. Poznaj skuteczny trik na zagęszczanie sosu mąką. Sos wychodzi za każdy razem aksamitny. Gulasz, bitki, rolady wołowe. To tylko niektóre z dań, które smakują najlepiej w aromatycznym sosie. Sos na bazie soku z mięsa, cebuli i przypraw niekiedy wymaga dodatkowego zagęszczenia. Zagęszczenie sosu mąką teoretycznie jest proste. W praktyce niestety często pojawiają się nieapetyczne grudki.Aby zapobiec powstawaniu grudek podczas zagęszczania sosu, mąkę zawsze wymieszaj wcześniej z zimną wodą. To skuteczny sposób na sos, który wychodzi za każdym razem. Sos nie rozwarstwi się i nie będzie miał galaretowatej konsystencji.Sos nie tylko zagęścisz mąką rozmieszaną z wodą. Dobrym sposobem jest również przygotowanie zasmażki z masła, mąki i odrobiny zupy lub sosu. Zasmażka jest pozbawiona grudek. Mąka nie dość, że nie zmieni smaku potrawy, to jeszcze wzmocni jej aromat.

Błyskawiczny sos do makaronu
09.12.2022 17:26 Błyskawiczny, bezmięsny sos do makaronu. Sycący dzięki 1 aksamitnemu dodatkowi

Błyskawiczny sos do makaronu będzie idealny na obiad dla całej rodziny. Sycący i kremowy dodatek do klusek uzyskamy, łącząc pomidory z serkiem topionym. Doprawiony odrobiną ziół będzie smakował obłędnie. Pyszny posiłek sprawdzi się na obiad, a nawet jako ciepła kolacja. Prosty i smaczny sos do makaronu bez mięsa można przygotować w kilka chwil. Dzięki dodatkowi śmietankowego serka topionego będzie aksamitny i aromatyczny, a przy okazji nasyci na bardzo długo. Warto skosztować.

karp w pikantnym sosie
02.12.2022 13:09 Świąteczny karp z pikantną nutą. Jego tajemnica tkwi w obłędnym sosie

Prezentujemy dziś smakowitą alternatywę dla klasycznej smażonej ryby. Karp w pikantnym sosie z pewnością znajdzie swoich zagorzałych zwolenników. Dobrze przyprawiony sos pomidorowy z dodatkiem cebuli i pieczarek sprawia, że każdy prosi o dokładkę. Zaskocz bliskich tą niezwykłą odsłoną karpia na święta.Sos do tej potrawy przygotowuje się na bazie rybnego wywaru. Dzięki temu ryba może poszczycić się intensywnym smakiem. Gotowe danie warto obficie udekorować koperkiem. Dodatek zioła nadaje karpiowi w pikantnym sosie przyjemnej świeżości.

salsa pomidorowa
24.11.2022 22:38 Pikantna salsa pomidorowa. Dip do czipsów w sam raz na mundial

Przeżywanie sportowych emocji jest dużo łatwiejsze ze smacznymi przekąskami pod ręką. Kupne chipsy lub nachosy podaj do najbliższego meczu z wyśmienitą domową salsą. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. Pikantna salsa pomidorowa to sos idealny.Przygotowanie salsy pomidorowej jest błyskawiczne. Aby cieszyć się jej pełnym smakiem należy jednak przed podaniem schłodzić ją w lodówce. Z podanych przez nas składników otrzymasz dość pikantny sos pomidorowy. Ilość ostrych dodatków możesz w razie potrzeby dostosować do własnych upodobań.

Burger Drwala już niedługo w McDonald's. Mamy przepis na kultową kanapkę
22.11.2022 12:53 Burger Drwala już jutro w McDonald's. Mamy przepis na kultową kanapkę

Burger Drwala jest kultową kanapką sieci McDonald's. Kanapka pojawia się w ofercie pod koniec każdego roku kalendarzowego. Wiemy, jakie będą warianty popularnego burgera w 2022 roku. Mamy również niezawodny przepis na domową kanapkę jak z McDonald's.Burger Drwala jest najbardziej wyczekiwaną kanapkową popularnej sieci restauracji szybkiej obsługi. Wołowina, kotlet serowy, chipsy z boczku to gratka dla każdego smakosza. Kanapka będzie dostępna w ofercie McDonald's już od 23 listopada. Jakie będą warianty popularnego burgera?Burger Drwala 2022 to aż pięć wariantów pysznej i treściwej kanapki. Burger Drwala Klasyczny z kotletem wołowym, serowym, chipsami z boczku i prażoną cebulką. Burger Drwala z Kurczakiem z kotletem drobiowym w chrupiącej panierce.Burger Drwala z Żurawiną, czyli klasyka z dodatkiem słodkiego sosu. Burger Drwala na Ostro z pikantnym sosem i papryczkami jalapeno. W ofercie znajdziemy również Burger Drwala Podwójny z dwoma kotletami wołowymi, kotletem serowym, boczkiem i cebulką.Według nieoficjalnych doniesień internautów, w niektórych restauracjach McDonald's widnieją już tablice informacyjne z cenami popularnej kanapki. Prezentują się następująco:Burger Drwala Klasyczny 24,90 złBurger Drwala Podwójny 29,90 złBurger Drwala z Kurczakiem 24,90 złBurger Drwala z Żurawiną 26,40 zł.Przepis na domowy burger Drwala jest przepisem na kanapkę na ostro. Jeśli wolisz klasyczną wersję, pomiń sos pikantny i nie dodawaj marynowanej papryczki jalapeno. Burger Drwala będzie smakować jak z McDonald's.

Jakie jest najlepsze mięso na gulasz?
19.11.2022 19:22 Jakie jest najlepsze mięso na gulasz? Znamy odpowiedź

Gulasz jest prostym daniem jednogarnkowym, które wymaga jednak odpowiedniego przygotowania. Kluczowy jest rodzaj mięsa i sposób jego przyrządzenia. Jakie jest najlepsze mięso na gulasz? Danie będzie idealne na rodzinny obiad i zachwyci smakiem każdego.Gulasz możemy przyrządzić na samym mięsie, warto jednak wzmocnić jego smak odpowiednimi dodatkami. Papryka czerwona, pomidory, grzyby, marchewka i cukinia to warzywa, które doskonale łączą się z duszoną wieprzowiną i wołowiną.Nie każdy kawałek wołowiny i wieprzowiny nadaje się na gulasz. Danie wymaga mięsa, które będzie miało przerosty tłuszczu i włókien. To właśnie one są nośnikiem smaku, a w trakcie gotowania tworzą pełen smaku sos. Jakie jest najlepsze mięso na gulasz?Samo mięso na gulasz musimy dobrze przygotować. Zrezygnujmy z solenia wieprzowiny i wołowiny przed duszeniem. Dodajmy przyprawy i cebulę, zalejmy gorącą wodą i duśmy do miękkości. Dopiero wtedy dodajemy inne składniki. Jakie jest najlepsze mięso na gulasz? Do dania jednogarnkowego wybierzmy tłuste kawałki wołowiny lub wieprzowiny.

domowy majonez
17.11.2022 15:56 Niezawodny przepis na domowy majonez. Już nigdy nie kupisz go w sklepie

Nadchodzący czas w roku sprzyjać będzie rozmaitym kulinarnym dokonań. Wiele tradycyjnych potraw nie obejdzie się bez dodatku majonezu. Pójdź o krok dalej i przygotuj popularny sos samodzielnie. Gwarantujemy, że smakowi domowego majonezu nie dorówna żaden gotowiec.Przygotowane domowego majonezu nie jest niczym trudnym. Wystarczą odpowiednie proporcje składników i delikatne obroty miksera. Poszczególne produkty dodawaj stopniowo, kontrolując smak i konsystencję sosu. Rezultat końcowy po prostu Cię zachwycą.

sos pieprzowy
15.11.2022 22:57 Jak zrobić sos pieprzowy do mięs? Ciepły, szybki, doda smaku też innym potrawom

Sosy są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Dodają im smaku, wyrazu i soczystości. Jeśli chodzi o dania mięsne, doskonale pasują do nich pikantne sosy, takie jak klasyczny sos pieprzowy. Charakteryzuje się on kremową konsystencją oraz wyraźnie wyczuwalnym smakiem przyprawy. Taki sos podkręci niejeden mięsny posiłek.Sos pieprzowy oryginalnie podaje się do steków wołowych. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by w jego towarzystwie zaserwować wieprzowinę, kurczaka lub rybę. Ten sos jest doprawdy uniwersalny w zastosowaniu.Sos pieprzowy możesz zrobić w rozmaitych wariantach. Przygotuj bardziej pikantną wersję z suszonych ziaren lub łagodniejszą z użyciem pieprzu marynowanego oraz mleka. Niezależnie, który wariant wybierzesz, gotowy sos pieprzowy będzie wyśmienitym dodatkiem.

Kremowy sos grzybowy - prosty przepis
06.11.2022 21:53 Jedwabiście kremowy sos grzybowy. Wielki przysmak z darów lasu

Czy wiecie, jak zrobić kremowy sos grzybowy? Pyszny i pełen aromatu dodatek bez trudu wykonacie w domu. Potrzebować będziecie tylko świeżych leśnych grzybów i kilku innych składników, które z pewnością znajdziecie w każdym sklepie. Koniecznie spróbujcie — tak aksamitny sos dawno nie gościł na waszym talerzu.Domowy sos grzybowy jest świetnym dodatkiem do wielu dań. Sprawdzi się zarówno w kombinacji z pieczonym mięsem, jak i delikatnymi kluskami ziemniaczanymi czy makaronem. Zrobienie go jest niezwykle proste i wymaga zaledwie kilku produktów.

sztuka mięsa w sosie chrzanowym
06.11.2022 17:01 Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Przypominamy popularny specjał sprzed lat

Przypominamy dziś przepis, który jeszcze kilkanaście lat temu uchodził za prawdziwy przysmak. Mowa o sztuce mięsa w sosie chrzanowym. Długo gotowany kawałek wołowiny, podany z aromatycznym dodatkiem, niektórzy pamiętają z rodzinnego domu. Czy znasz to eleganckie danie?Do przygotowania sztuki mięsa w sosie chrzanowym należy wybrać odpowiedni kawałek tuszy. Dobrze sprawdzi się tutaj pręga wołowa. Poprzerastane tłuszczykiem mięso zachowuje soczystość podczas gotowania. Mimo niewątpliwych walorów kulinarnych, pręgę można dostać w sklepie w całkiem rozsądnej cenie.

jak zagęścić sos bez mąki
05.11.2022 22:17 Jak zagęścić sos bez mąki? Mamy najlepsze patenty

Jeśli Twoje danie wyszło zbyt rozwodnione, mamy kilka prostych sposobów, jak temu zaradzić. Nie musisz nawet używać do tego celu mąki. Wystarczy dodać jeden ze sprawdzonych składników lub zwyczajnie zredukować ilość wody w potrawie. Zobacz, jak prosto i skutecznie zagęścić sos bez mąki.Intensywny, gęsty sos to podstawa wielu potraw. Zagęszczanie go mąką może jednak zmienić smak podanego posiłku, ponad to stanowi ona także źródło zbędnych kalorii. Na szczęście istnieją skuteczne metody jak zagęścić sos bez mąki. Zdziwisz się, jakie to proste.

Siostra Anastazja ma niezawodny patent na sos do sałatek. Absolutny hit
02.11.2022 14:44 Siostra Anastazja ma niezawodny patent na sos do sałatek. Absolutny hit

Sos do sałatek według przepisu siostry Anastazji jest rewelacyjnym dodatkiem do każdej sałatki. Sos przygotowany na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny, musztardy i innych składników rewelacyjnie podkreśla smak przygotowanej potrawy.Sos do sałatek według przepisu siostry Anastazji jest bardzo uniwersalnym sosem, który urozmaici każdą potrawę, niezależnie od tego, czy chcemy przygotować sałatkę z samych warzyw, z mięsem lub z rybą. Sos podkreśli smak wszystkich składników i doda sałatce niezwykłego aromatu.Do sosu do sałatek potrzebujemy kilku składników: oliwy z oliwek, wody, soku z cytryny, ząbku czosnku, musztardy i natki pietruszki. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu możemy wykorzystać zarówno musztardę francuską, jak i klasyczną, ostrą lub łagodną.Sos do sałatek według przepisu siostry Anastazji jest o wiele smaczniejszym i przede wszystkim zdrowszym i lżejszym sosem niż gotowe produkty, które dostaniemy w sklepach. Sosy w saszetkach zawierają dodatkowo konserwanty i naprawdę dużo soli, dlatego lepiej z nich zrezygnować.

sałatka jarzynowa
25.10.2022 19:14 Jak przedłużyć świeżość sałatki jarzynowej? Kilka składników robi ogromną różnicę

Sałatkę jarzynową często przygotowuje się w większych ilościach, więc jej nadmiar trzeba odpowiednio przechowywać. Aby sałatka dłużej pozostała świeża, lepiej unikać dodawania do niej szybko psujących się składników. Należy do nich na przykład majonez, ale nie tylko. Co jeszcze może przyspieszyć psucie się sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa często uświetnia świąteczny stół. Potem zazwyczaj zostaje spora jej ilość, którą je się przez kilka kolejnych dni. Warto dowiedzieć się, które składniki sałatki odpowiadają za jej szybsze zepsucie, po to, by dodać je w ostatniej chwili.

Sos ze śliwek
24.10.2022 12:56 Znakomity sos do mięsa i nie tylko zrobisz z pysznego jesiennego owocu. Smak na długo pozostanie w pamięci

Sos ze śliwek podkręci smak niejednego dania. Gęsty, aromatyczny i wyrazisty dodatek na bazie sezonowego owocu odmieni wasze spojrzenie na ten składnik. Jest tak smaczny, że bliscy będą zajadać go łyżkami. Spróbujecie?Śliwka świetnie smakuje w deserach, lecz w daniach wytrawnych również znajdzie się dla niej miejsce. Pyszny sos z jesiennym owocem w roli głównej znakomicie uzupełniają pomidory i ostre papryczki. Z wyglądu przypominał będzie klasyczny sos barbecue, ale jego smak bije na głowę amerykański specjał.Jeżeli nie lubicie pikantnych przysmaków, sos ze śliwek możecie zrobić z pominięciem chili lub zastąpić ją kawałkiem czerwonej papryki słodkiej — najlepiej upieczonej i bez skórki. Zachęcamy jednak, by dodać choć odrobinę — wtedy rarytas jest najsmaczniejszy.

gęsty sos
20.10.2022 22:00 3 nietypowe składniki, którymi zagęścisz sos. Czas by mąka odeszła w niepamięć

Zwykle zagęszczasz sosy mąką? Zamień ją na inne produkty, a będzie smaczniej i zdrowiej. Poznaj trzy składniki, dzięki którym zagęścisz sos, a nawet zupę. Danie nie zmieni smaku, nie przypali się, a w sosie nie będzie grudek. Fasola, chleb razowy i ugotowany ziemniak spiszą się w tej roli znakomicie. Sosy mięsne przeważnie zagęszczamy zwykłą mąką. Musimy jednak dobrze ją rozmieszać z wodą, a następnie pilnować, żeby nie powstały nieapetyczne grudki. Zagęszczanie sosu będzie o wiele prostsze, kiedy zamienimy mąkę na inne składniki. Do zagęszczania sosu wybierzmy fasolę białą lub czerwoną, ziemniaki albo razowe pieczywo. Składniki błyskawicznie zagęszczają całe danie, a sos staje się aksamitny. Fasola i ziemniaki są doskonałym zamiennikiem mąki, gdy musimy uważać na gluten. Chleb potrafi też dodać potrawie smaku.Fasola, chleb razowy i ziemniaki nadaje się nie tylko do zagęszczania sosu. Produktami możemy równie dobrze zagęścić każdą zupę. Pamiętajmy, że sosy i zupy z dodatkiem mąki są ciężkostrawne i bardziej kaloryczne. Wybierajmy więc jej zdrowsze zamienniki.

Bajeczne, duszone grzyby Marty Stewart. Na ich smak wpływają proste detale
20.10.2022 17:54 Bajeczne, duszone grzyby Marthy Stewart. Na ich smak wpływają proste detale

Jesienią koniecznie wybierzmy się do lasu na grzyby. Przygotujemy z nich wiele wyśmienitych dań, w tym grzyby duszone według przepisu Marthy Stewart. Stewart do grzybów dorzuca kilka dodatków, dzięki którym danie nabiera niezwykłego aromatu.Grzyby duszone możemy podać z kromką świeżego pieczywa, ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem lub ulubionym mięsem pieczonym. Tak przygotowane grzyby zachwycają smakiem i aromatem. Warto więc skorzystać z ich obfitości i pokusić się o przygotowanie grzybów z patelni. Sekretem smaku grzybów duszonych według Marthy Stewart są dodatki i odpowiednia długość smażenia. Na początku Martha smaży grzyby wyłącznie na maśle i oliwie, aż się zarumienią. Następnie dodaje do nich pozostałe składniki. Na samym końcu wlewa słodką śmietanę, żeby sos stał się gęsty i kremowy.Grzyby leśne przygotujmy jeszcze tego samego dnia, w którym je zebraliśmy, wtedy będą najsmaczniejsze. Grzyby dokładnie oczyścimy z igieł, piasku i ziemi przy pomocy szczoteczki. Potem opłuczmy je w letniej wodzie z dodatkiem soli, osączmy i pokrójmy.

Sos grzybowy Tomasza Strzelczyka
15.10.2022 14:06 Prosty przepis na sos grzybowy od Tomasza Strzelczyka. 1 składnik jest niezastąpiony

Sos grzybowy powinien być gęsty i aromatyczny. Tomasz Strzelczyk podkreśla smak leśnych skarbów, dodając czosnek. Wystarczy rozdrobnić kilka ząbków i wrzucić pod koniec gotowania, a przysmak nabierze charakteru. Musicie spróbować.Dobrze przyrodzony sos grzybowy nie może być zbyt rzadki. Zaproponowany przez Tomasza Strzelczyka przepis pozwoli wam przygotować dodatek o niezwykle kremowej konsystencji. Będzie świetny do klusek placków czy mięsa, a nie zrobienie go nie wymaga wiele wysiłku. Skusicie się?

sos paprykowy
14.10.2022 09:54 Jak zrobić pikantny sos paprykowy? Wspaniale podniesie smak mięs i wędlin

Jeśli lubisz ostre smaki, na pewno rozsmakujesz się w naszym pikantnym sosie paprykowym. Przygotowany ze słodkiej czerwonej papryki z dodatkiem papryczki chili, jest idealnym, uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Z pikantnym paprykowym sosem pod ręką możesz zapomnieć o istnieniu ketchupu.Sos paprykowy smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz użyć go jako dodatku do makaronu, mięsa, smarować nim kanapki czy nawet wykorzystać jako dip. Warto przygotować większą porcję, gdyż sos znika ze słoika w mgnieniu oka.

sos do zapiekanki
13.10.2022 20:27 Jedwabiście kremowy serowy sos do zapiekanki ziemniaczanej lub z makaronem. Będą Cię błagać o przepis

Zapiekanki obiadowe są prostym i pożywnym daniem, które łatwo przygotować ze składników akurat zalegających nam w lodówce. Makaronową lub ziemniaczaną bazę zalewa się sosem i wstawia do piekarnika. Przedstawiamy uniwersalny przepis na serowy sos do zapiekanki. Jego kremowej konsystencji trudno się oprzeć.Nasz sos do zapiekanki powstaje na bazie mleka, mąki oraz żółtego sera. Wystarczy połączyć składniki w odpowiedniej kolejności i doprawić je do smaku. Ten serowy sos do zapiekanki to szybki i prosty sposób na wyśmienity obiad.

maślaki w sosie śmietanowym
12.10.2022 20:32 Z jakich grzybów wychodzi najlepszy sos? Odpowiedź jest tylko jedna. Mamy kapitalny przepis

W sezonie jesiennym grzyby możemy znaleźć w swoich spiżarniach pod każdą postacią. My prezentujemy jeszcze jedną grzybowa odsłonę czyli maślaki w sosie śmietanowym. Tak przygotowane grzyby idealnie komponują się nie tylko jako dodatek do dań mięsnych. Zdziwisz się niebywałą uniwersalnością tej potrawy.Maślaki są grzybami, które nie za bardzo nadają się do suszenia, za to świetnie się smażą i duszą. To sprawia, że doskonale sprawdzają się jako baza do zup czy sosów. Aksamitne maślaki w sosie śmietanowym pasują do dań mięsnych i rybnych. Możesz podać je z plackami ziemniaczanymi lub jako dodatek do pieczywa. Możliwości są nieograniczone.

jak wykorzystać pianę z białek
11.10.2022 20:48 Jak wykorzystać białka z jajek? Te patenty mogą zadziwić

Jak wykorzystać białka z jajek, kiedy realizujemy przepis wymagający użycia jedynie żółtek? Nie musisz już wyrzucać niechcianej połowy jaja. Istnieje wiele pomysłów na to, jak ją zagospodarować w smaczny i prosty sposób. Zapraszamy do lektury.Najprostszą odpowiedzią na pytanie: jak wykorzystać białka z jajek? jest upieczenie bezy. W pewnym momencie jednak beza może okazać się niewystarczająca, zwłaszcza kiedy te nadprogramowe białka mamy dość często. Jak wykorzystać białka z jajek na inne sposoby? Poniżej znajdziesz inspiracje zarówno na słodkie jak i na wytrawne potrawy.

jajka w sosie
09.10.2022 07:44 Podajesz majonez do gotowanych jaj? Sos musztardowy jest lepszym rozwiązaniem

Jajka na twardo zwykle podajemy z majonezem. Jednak doskonale smakują również w towarzystwie innych, wyrazistych dodatków. Dziś proponujemy wam przygotowanie prostego, a jednocześnie pysznego sosu na bazie musztardy. Będzie kremowy i bardzo smaczny — nikt mu się nie oprze.Jeśli nie chcecie podawać do jajek ostro doprawionego majonezu, mamy dla was inny smaczny pomysł. Wyrazisty i kremowy sos musztardowy z powodzeniem zastąpi jajeczny klasyk. Przygotowuje się go w kilka chwil, a smak na długo zapada w pamięć. Spróbujecie?

Rozgrzewająca surówka z cukinii
02.10.2022 21:33 Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Pełna charakteru surówka z cukinii ożywi niejeden obiad. Rozgrzewający dodatek czosnku i ostrej papryki sprawi, że warzywo będzie smakowało obłędnie. Koniecznie spróbujcie — na chłodniejsze dni będzie znakomita i ekspresowo zniknie z talerzy. Szukacie prostej i wyrazistej surówki do niedzielnego obiadu? Specjał z cukinii z pikantnym sosem na bazie oliwy z oliwek będzie w sam raz. Przyjemnie rozgrzewa i chrupie — każdemu posmakuje. Warto skosztować.

kluski śląskie
22.09.2022 22:45 Słoneczne kluski śląskie zachwycają nie tylko kolorem. Przepis jest banalnie prosty

Kluski śląskie są serwowane w naszych domach przez cały okrągły rok. Na jesień możemy nieco odświeżyć ten popularny dodatek i przygotować je w nowej odsłonie. Kluski śląskie z puree z dyni mają piękny pomarańczowy kolor i subtelny słodkawy smak. Palce lizać.Słoneczne kluski śląskie można podawać z tradycyjnym mięsnym sosem, ale będą idealnie pasować też z sosem grzybowym lub śmietanowym. W każdej odsłonie sprawdzą się wyśmienicie, a przy tym ich przygotowanie jest banalnie proste.