Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Sos

Sos

Jak przygotować wielkanocny sos chrzanowy?
09.04.2022 14:46 Jak przygotować wielkanocny sos chrzanowy? Najlepszy do jajek i mięs

Chrzan jest zdrowym warzywem, które dość często pojawia się w daniach kuchni polskiej. Ten wyrazisty korzeń będzie idealny do przygotowania szybkiego sosu na bazie śmietany z dodatkiem majonezu i octu winnego. Podajcie go do świątecznych potraw z jajkami i mięs, a wasi bliscy będą zachwyceni.Chrzan jest źródłem beta-karotenu oraz wielu witamin m.in. C i E, a także witamin z grupy B. W korzeniu tej rośliny znajdziemy też sporo żelaza, magnezu, potasu, fosforu i wapnia. Wyraziste warzywo obfituje również w liczne przeciwutleniacze, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki.Najczęściej chrzan wykorzystujemy jako przyprawę do pieczonych mięs czy pasztetów. Nierzadko trafia on też do buraków ćwikłowych czy ziemniaczanego purée, tworząc niezwykle smaczne dodatki obiadowe. Sprawdzi się również w przygotowaniu aromatycznego — idealnie pasującego do wielkanocnych jajek — sosu.

gęsty sos
01.04.2022 16:40 Jak zagęścić sos bez mąki? Najłatwiejsza metoda

Zastanawialiście się, jak można zagęścić sos bez mąki? Tak by było smacznie, ale bez zbędnych kalorii? Prezentujemy wam najłatwiejszą i najzdrowszą metodę zagęszczania sosów, polegającą na dodawaniu do nich ugotowanych i zmiksowanych warzyw. Będziecie nią zachwyceni, bo sprawdzi się, nawet gdy będziecie na diecie. Mięso czy warzywa w sosie, czy z dodatkiem sosu są niewątpliwie bardzo smaczne. Najlepiej, jeśli sos jest gęsty i aksamitny, bo wtedy doskonale pokrywa kawałki np. kurczaka. Jednak, aby uzyskał pożądaną konsystencję, zwykle trzeba go zagęścić. Czym?Do zagęszczania sosów zazwyczaj używamy mąki. Jest to bardzo tanie i wygodne rozwiązanie, bo mąkę wystarczy rozmieszać w odrobinie zimnej wody, zahartować, wlać do sosu, wymieszać i zagotować. Jednak mąka to tak naprawdę puste kalorie. Nie dodaje potrawie smaku, nie wnosi też wartościowych składników. Lepiej więc zastąpić ją czymś zdrowszym.

pyszny sos kurkowy
25.03.2022 22:52 Wyśmienity sos kurkowy bez goryczki - smakowity przepis

Do sosu najlepiej wykorzystać świeże kurki – zebrane własnoręcznie albo kupione w sklepie czy na straganie. Zimą można ratować się produktami mrożonymi – może nie smakują tak dobrze, ale uratują nas wtedy, gdy zamarzy nam się przepyszny sos, a nie będziemy mieli dostępu do grzybów prosto z lasu.

Sos holenderski
25.03.2022 22:52 Przepis na sos holenderski krok po kroku według samej Magdy Gessler

Magda Gessler podzieliła się ze swoimi fanami prostym przepisem, który pewnością nie sprawi dużych trudności nawet największym przeciwnikom gotowania. Korzystając z jej przepisu, z łatwością stworzysz pyszny sos holenderski. Jeśli nie za pierwszym razem, to z pewnością za drugim! A pamiętaj, im więcej czasu w kuchni tym prawdziwy smakosz ma więcej zabawy!

Sos beszamelowy
25.03.2022 22:50 Sos beszamelowy, podstawowy przepis na bazę do uwielbianych zapiekanek

Sos beszamelowy wydaje się być trudny w zrobieniu, bo często mały błąd skutkuje jego zepsuciem. Uwielbiany przez większość smakoszy, mocno mleczny i tłusty, idealny do dań zapiekanych. Spróbuj wykonać go z naszym przepisem, aby przygotować najlepszą wersję sosu beszamelowego.

Schab w sosie borowikowym po amerykańsku
25.03.2022 22:47 Schab w sosie borowikowym po amerykańsku

Schab w sosie borowikowym po amerykańskuDelikatny, duszony schab z kremowym sosem grzybowym. Soczyste mięso zanurzone w bogatym i esencjonalnym sosie borowikowym, któremu się nie oprzesz.

siostra Anastazja, sos tatarski
14.03.2022 01:00 Przepis na sos tatarski niezawodnej siostry Anastazji. 1 składnik może budzić zdziwienie

Jesteście wielbicielami sosów majonezowych? Jeśli tak, poznajcie przepis na sos tatarski niezawodnej siostry Anastazji. Jeden jego składnik może budzić zdziwienie. Jednak całość doskonale ze sobą harmonizuje, w wyniku czego powstaje pyszny, apetyczny sos. Idealny do jaj gotowanych na twardo i wędlin.Sos tatarski jest jednym z najpopularniejszych sosów robionych na bazie majonezu. Dzięki wyraźnym w smaku składnikom zamienia się w pełen wyrazu dodatek do wielu potraw. Zwykle dodaje się do niego kiszone ogórki i marynowane grzybki. Jednak siostra Anastazja pokusiła się też o groszek, dzięki czemu, sos nabrał ciekawej konsystencji i apetycznego koloru.

Sos chrzanowy na zimno
08.03.2022 01:00 Sos chrzanowy na zimno. Najlepszy, sprawdzony przepis

Sos chrzanowy na zimno z tartego chrzanu to pomysł na wyśmienity, kremowy sos z dodatkiem majonezu, śmietany i szczypiorku. Sos chrzanowy jest pysznym dodatkiem do zimnej płyty, wędlin, pasztetów, jajek na twardo. Poznaj przepis na wyśmienity sos chrzanowy na zimno.Sos chrzanowy na zimno z tartego chrzanu to pyszny dodatek do zimnej płyty na Wielkanoc, Boże Narodzenie, większe uroczystości i spotkania w rodzinnym gronie lub z przyjaciółmi. Sos ma bardzo ciekawy smak, z jednej strony jest dość ostry, a z drugiej skutecznie łagodzony majonezem i śmietaną.Taki sos z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Sos możesz również podać do pieczonej i smażonej białej kiełbasy, czy też do pasztetów wegetariańskich. Każda potrawa polana kremowym, chrzanowym sosem smakuje wyśmienicie. Jeśli szukasz pomysłu na sos do kanapek, mięsa i dań wegetariańskich- tu poznasz przepis na sos tatarski, jest przepyszny.

Szybki sos do ryżu z niczego
04.03.2022 01:00 Szybki sos do ryżu z niczego. Najprostszy przepis

Pomysł na ekspresowy obiad? Ryż w słodkim sosie śmietankowo- waniliowym z rodzynkami. Sos jest bardzo szybki w przygotowaniu i zrobisz go błyskawicznie. Poznaj przepis na szybki sos do ryżu i stwórz pyszny obiad na słodko.Ryż jest bardzo uniwersalny, pasuje do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Do dań wytrawnych i dań na słodko, do mleka, śmietany, mleka kokosowego, owoców, rodzynek, bakalii, czekolady, do wszystkiego i zawsze smakuje wyśmienicie.Szybki sos do ryżu z niczego to sos o smaku śmietankowym z wyczuwalną wanilią. Do sosu dodaję rodzynki, aby urozmaicić całe danie. Ryż z sosem jest świetny na obiad, ale i na pożywne śniadanie lub podwieczorek. Jeśli szukasz pomysłu na ryż na słodko- tu poznasz przepis na kokosowy ryż z mango, czyli tradycyjny deser prosto z Tajlandii.

Sos śmietanowy do ziemniaków
03.03.2022 01:00 Sos śmietanowy do ziemniaków - prosty i szybki przepis

Ziemniaki gotowane polane sosem śmietanowym zasmażkowym z posiekanym szczypiorkiem to pomysł na pyszny dodatek do obiadu, a także samodzielny posiłek. Ziemniaki z gęstym, kremowym sosem smakują wyśmienicie. Poznaj przepis na sos śmietanowy do ziemniaków.Jeśli nie masz czasu na gotowanie lub chcesz zrobić prosty, tani, ale bardzo smaczny i pożywny obiad, ugotuj ziemniaki, polej je sosem śmietanowym ze szczypiorkiem i podaj albo z piersią z kurczaka, albo z jajkiem sadzonym. Taki obiad posmakuje każdemu, a Ty przygotujesz go błyskawicznie i to z produktów, które z pewnością masz w domu.Sos robię na zasmażce, dzięki czemu sos jest gęsty i bardziej aromatyczny. Do sosu dodaję szczypiorek, kwaśną śmietanę i doprawiam solą i pieprzem. Ziemniaki gotowane polane kremowym sosem smakują wyśmienicie. Sosem możesz polać również ziemniaki pieczone, talarki, ziemniaki w mundurkach.W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne jajko sadzone, będzie doskonałym dodatkiem do obiadu.

Jak zrobić sos majonezowy?
01.03.2022 01:00 Jak zrobić sos majonezowy? Wyjawiamy doskonały przepis

Sos majonezowy z przyprawą curry to prosty i błyskawiczny sos do wielu dań, w tym tostów, frytek, krojonych w słupki warzyw. Sos jest kremowy, gesty i doskonale wzmacnia smak każdej potrawy. Jak zrobić sos majonezowy?Sos majonezowy z dodatkiem curry i miodu to świetny sos, który wykorzystasz niemal do każdego dania- do tostów, frytek, grillowanego mięsa, sałatek, kanapek i wielu innych. Sos ma kremową konsystencję i jest naprawdę przepyszny.Sos zrobisz w dosłownie kilka minut, wystarczą podstawowe składniki. W przepisie podany jest gotowany majonez, jednak możesz go również przyrządzić samodzielnie, a będzie jeszcze smaczniejszy i przede wszystkim mniej kaloryczny i ciężki- tu poznasz przepis na majonez dietetyczny bez oleju.Równie smacznym sosem jest tradycyjny sos tatarski, podaj go do zimnej płyty, wędlin, serów, mięsa, a wszyscy będą zachwyceni.

Wegański sos do makaronu
26.02.2022 01:00 Prosty do przygotowania wegański sos do makaronu

Pomysł na wegański obiad? Makaron w sosie pietruszkowym z orzeszkami pinii. Danie jest bardzo aromatyczne, pożywne i mocno zbilansowane, dostarczy Ci więc energii na wiele godzin. Poznaj przepis na wyśmienity, wegański sos do makaronu.Makaron na obiad to zawsze dobry pomysł. Wegańskie sosy świetnie łączą się z nitkami, świderkami, wstążkami, makaronem penne, tworząc tym samym wyśmienite i zbilansowane danie dla całej rodziny.Sos na bazie oliwy, pietruszki i orzechów jest jednym z lepszych sosów wegańskich, jaki jadłam. Jest świeży, wiosenny, lekki i pełen aromatu. Wyczuwalny w nim jest każdy składnik, sprawiając, że całe danie rozpływa się w ustach.Może wegański obiad na słodko? Tu poznasz przepis na wegańskie naleśniki bez mleka i jajek. Są lekkie i pyszne. Podaj je z ulubionymi dodatkami, a znikną błyskawicznie.

Biała kiełbasa podczas gotowania
19.02.2022 01:00 Obłędnie pyszna biała kiełbasa w sosie śmietanowym

Biała kiełbasa wcale nie musi być jedzona jedynie w żurku, jako odświętne danie. W pyszny i szybki sposób można przygotować ją w sosie śmietanowym z udziałem czosnku, cebuli oraz masła. Tak podana kiełbasa charakteryzuje się obłędnym aromatem oraz jeszcze lepszym smakiem. Biała kiełbasa jest mocno niedocenionym produktem, ponieważ Polacy ograniczają się do podawania jej jedynie z żurkiem. Ewentualnie niekiedy smażona jest również na grillowym ruszcie podczas wakacji na majówkę. Poniższy przepis nie tylko pozwala cieszyć się smakiem białej kiełbasy w nowym wydaniu, lecz także wprowadza powiew świeżości do codziennego jadłospisu. Jeśli więc chcesz sprawdzić coś niecodziennego, sięgnij po dzisiejszą propozycję.

Sos śmietanowy do pulpetów. Niezawodny przepis
18.02.2022 01:00 Sos śmietanowy do pulpetów. Niezawodny przepis

Sos śmietanowy do pulpetów to smaczny, lekki, kremowy sos, dzięki któremu pulpety smakują wyśmienicie. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodaj również ulubioną zieleninę- natkę pietruszki lub koperek, a będzie przepysznie. Poznaj niezawodny przepis na sos śmietanowy do pulpetów.Pulpety to danie, które wszyscy doskonale znamy. Delikatne, aromatyczne kuleczki z mięsa mielonego, doprawionego czosnkiem, cebulką i ziołami prowansalskimi rozpływają się w ustach. Pulpety najlepiej smakują z sosem: śmietanowym, kurkowym, koperkowym i pomidorowym. Sos śmietanowy to bardzo prosty sos, który dzięki przyprawom i zieleninie ma złożony smak. Sos jest gęsty, kremowy i jest pysznym wykończeniem całego obiadu- podaj pulpety z ziemniakami, ogórkiem kiszonym i całość polej sosem, a wszyscy będą zachwyceni. Przed wlaniem śmietany do garnka, zahartuj ją z mąką i odrobiną zimnej wody. W ten sposób unikniesz zważenia lub powstania grudek, które wyglądają nieestetycznie i psują smak sosu. Do sosu śmietanowego dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki, wyjdzie pysznie.Pulpety zrobisz nie tylko z wieprzowiny lub indyka- tu poznasz przepis na pyszne pulpety wołowe, są wyjątkowo aromatyczne i pełne smaku.

 Sos chrzanowy do białej kiełbasy. Szybki przepis
18.02.2022 01:00 Sos chrzanowy do białej kiełbasy. Szybki przepis

Sos chrzanowy do białej kiełbasy na gęstym jogurcie naturalnym to szybki sos, który przygotujesz w dosłownie 2-3 minuty, a efekt zachwyci wszystkich miłośników mięsa. Sos jest gęsty, bardzo aromatyczny, lekko ostry i doskonale łączy się z wieprzowiną. Poznaj szybki przepis na sos chrzanowy do białej kiełbasy.Białą kiełbasę jemy głównie w Wielkanoc, jest świetnym dodatkiem do żurku i barszczu białego. Podana samodzielnie na ciepło smakuje najlepiej w towarzystwie aromatycznego sosu na bazie chrzanu i jogurtu. Kiełbasa biała jest pysznym pomysłem na śniadanie, obiad lub kolację wielkanocną.Biała kiełbasa to mięso mielone z czosnkiem i przyprawami, które świetnie łączą się z ostrym chrzanem, wzmacniając smak całego dania. Jogurt nadaje gęstego, kremowego wykończenia i delikatnie neutralizuje ostrość chrzanu i czosnku z kiełbasy. W tym artykule dowiesz się, jak ugotować białą kiełbasę bez pękania. Jeśli natomiast chcesz usmażyć ją na patelni- tu poznasz prosty i sprawdzony przepis na kiełbasę smażoną z czosnkiem, majerankiem i rozmarynem.

Racuchy Karola Okrasy
18.02.2022 01:00 Obłędnie pyszne jogurtowe racuchy według Karola Okrasy

Racuchy niejednokrotnie wybierane są jako klasyczny deser po obiedzie, czy jako samodzielnie danie. Aby nadać im nowego smaku, Karol Okrasa podaje je z sosem na bazie soku pomarańczowego i imbiru. Dzięki temu racuszki stają się wyjątkowo orzeźwiające, a ich smak jest jeszcze intensywniejszy. Racuchy nie są skomplikowanym w przygotowaniu daniem, dlatego nie dziwne, że często goszczą na naszych stołach. Ich delikatne wnętrze, słodki smak i chrupiąca skórka sprawiają, że ciężko odmówić kolejnego placka. Karol Okrasa poszedł o krok dalej i zrezygnował z jedzenia racuchów ze zwykłym cukrem - zamiast niego stawia na swój pyszny cytrusowy sos. Sok pomarańczowy, imbir, limonka oraz likier kokosowy pysznie podkreślają smak delikatnych racuchów.

Pieczarki glazurowane
17.02.2022 01:00 Niesamowity patent na pieczarki w glazurze - idealny dodatek do obiadu

Czasem zdarza się, że mamy pomysł na główne danie, lecz brakuje do niego dodatków - w takiej sytuacji z pomocą może przyjść poniższa propozycja. Pieczarki w glazurze, czyli słodko-kwaśnym gęstym sosie, świetnie komponują się do wielu obiadów. Najlepiej podać je do mięs oraz ryb. Glazurowane pieczarki są idealnym przysmakiem dla osób, którym klasyczne zasmażane buraczki już się znudziły. Czasem trzeba bowiem wprowadzić do kuchni powiew świeżości, by ciągle móc być z niej zadowolonym. Ich przygotowanie jest banalnie proste - szczególnie, jeśli korzysta się z poniższej receptury. Wyjaśniamy w niej krok po kroku zasady gotowania glazurowanych pieczarek, aby nikt nie popełnił żadnego błędu.

Sos tatarski
17.02.2022 01:00 Jak zrobić sos tatarski?

Sos tatarski to prawdziwy ulubieniec osób, które kochają zimne przekąski i kanapki. Przygotowuje się go na bazie majonezu, musztardy, ogórków konserwowych oraz kaparów. Doskonale pasuje do mięs, wędlin, jajek na twardo i wielu innych. Niżej zdradzamy jak sporządzić go krok po kroku. Początek historii sosu tatarskiego datowany jest na XVIII, kiedy popularne stały się potrawy gotowane "po tatarsku", a więc panierowane mięsa w bułce tartej i smażone na głębokim tłuszczu. W połączeniu z sosem tatarskim smak takich dań jest doskonały. Sos ten łączy w sobie smaki słodkie, kwaśne, słone oraz cierpkie, co daje niesamowite doznania. Często dodaje się do niego kwaśne produkty, jak ocet jabłkowy, musztarda czy sok z cytryny, które podkreślają słoność sosu. Poniższa receptura jest jedną z najbardziej tradycyjnych wersji.

Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym
15.02.2022 01:00 Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym - idealna na obiad

Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym z majerankiem i natką pietruszki to pomysł na uroczyste śniadanie lub kolację wielkanocną. Biała kiełbaska jest delikatniejsza od tradycyjnej, a zapieczona w aromatycznym, gęstym sosie wprost rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na białą kiełbasę zapieczoną w sosie chrzanowym.Biała kiełbasa to kiełbasa z mięsa wieprzowego z dodatkiem czosnku, majeranku, pieprzu i soli, jest delikatniejsza w smaku od tradycyjnej kiełbasy. Białe kiełbaski świetnie łączą się z tradycyjną sałatką jarzynową, chrzanem, barszczem białym, są jedną z tradycyjnych potraw wielkanocnych.Na święta od lat zapiekam białą kiełbasę z sosem chrzanowym, moim zdaniem to chyba najlepsze połączenie. Kiełbaska ma lekko chrupiącą skórkę, a gęsty, aromatyczny sos chrzanowy z cebulką i majerankiem nie ma sobie równych.Kiełbaski przygotowuję na świąteczne śniadanie lub kolację na ciepło, podaję je z pieczywem i sałatką jarzynową. Takie połączenie zawsze wszystkim smakuje i każdy prosi o dokładkę. Kiełbaski, oprócz walorów smakowych, mają jeszcze jeden atut- przygotowanie trawa pół godziny, z czego 25 minut to pieczenie.Jeśli masz ochotę na pyszne danie wielkanocne w nowym wydaniu- tu poznasz przepis na tradycyjny barszcz biały na zakwasie z kiszonej kapusty, jest prosty i przepyszny.

Sos z wołowiny z pieczarkami
09.02.2022 01:00 Sos z wołowiny z pieczarkami. Wychodzi idealnie za każdym razem

Sos wołowy z pieczarkami do ziemniaków, knedli, klusek śląskich jest pomysłem na pyszny obiad dla całej rodziny. Gęsty, aromatyczny sos z wołowiny z dodatkiem warzyw i świeżego tymianku to prawdziwa uczta dla wszystkich smakoszy. Poznaj przepis na sos z wołowiny z pieczarkami do obiadu.Sos z wołowiny jest ciemnym, bardzo aromatycznym, wyraźnym sosem, który doskonale pasuje do niemal każdego dodatku. Kasza, ziemniaki, czeskie knedle, czy kluski śląskie polane gęstym, mięsnym sosem z pieczarkami to jedno z tych dań, po których zawsze chce się dokładkę.Do sosu wybierz kawałek wołowiny bez kości, szczególnie polecam łopatkę, ponieważ ma lekkie przerosty tłuszczu, które podczas gotowania stają się nośnikami smaku. Sos gotuj minimum 1,5 godziny, żeby wołowina była tak miękka, że aż będzie rozpadać się podczas krojenia. Wołowinę duś z włoszczyzną i podsmażoną na oleju cebulką i czosnkiem, które wzmocnią smak całego dania, pamiętaj również o niezbędnych ziołach, które wydobędą najlepszy smak mięsa. Do wołowiny najlepszy jest świeży tymianek, majeranek suszony, liście laurowe i ziele angielskie.Przygotuj również wołowinę w nieco innej wersji- tu poznasz przepis na poliki wołowe z warzywami korzeniowymi w gęstym sosie. Danie wychodzi za każdym razem i smakuje rewelacyjnie.

Sos śmietanowo koperkowy do pulpetów
07.02.2022 01:00 Sos śmietanowo-koperkowy do pulpetów. Fantastyczny dodatek

Sos śmietanowo- koperkowy do pulpetów jest jednym z najlepszych sosów do delikatnych, mięsnych kuleczek. Bazą do sosu jest lekki, ale aromatyczny wywar ugotowany z marchewki, pora i liścia laurowego. Poznaj przepis na domowy sos śmietanowo- koperkowy do pulpetów bez kostki rosołowej.Pulpety, niezależnie od tego, czy przygotowane z mięsa mielonego wieprzowego, czy drobiowego, zawsze smakują rewelacyjnie, są delikatne, miękkie, soczyste. Pulpety do obiadu będą smakować jeszcze lepiej, kiedy ugotujesz do nich sporą ilość sosu. Domowy sos śmietanowo- koperkowy to bardzo aromatyczny dodatek do pulpetów. Przygotujesz go na prostym wywarze bez dodatku kostki rosołowej, dzięki czemu sos będzie o wiele zdrowszy i pozbawiony sztucznych ulepszaczy smaku. Do sosu możesz dodać również łyżeczkę tartego chrzanu, który podbije cały smak i doda ostrości.Pulpety w sosie śmietanowo- koperkowym są genialnym pomysłem na obiad, podaj je z tłuczonymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym, a znikną z talerzy błyskawicznie. Jeśli chcesz, żeby sos miał mięsny posmak, przed dodaniem śmietany i mąki obgotuj w nim pulpety. Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczny sos do pulpetów- tu poznasz przepis na pulpety w sosie kurkowym, czyli danie idealne w chłodne, jesienne i zimowe dni.

Jak zrobić sos śliwkowy do mięs?
07.02.2022 01:00 Jak zrobić sos śliwkowy do mięs?

Sos śliwkowy jest świetnym dodatkiem do mięsa, wzmacnia jego smak i aromat. Sos śliwkowy jest bardzo uniwersalny- pasuje zarówno do drobiu, kaczki, jak i schabu, polędwiczek, pieczeni i wędlin. Sos przygotujesz z suszonych i świeżych owoców. jak zrobić sos śliwkowy do mięs z suszonych śliwek? Jak zrobić sos śliwkowy do mięs ze świeżych śliwek?Sos śliwkowy to jeden z moich ulubionych sosów do mięsa, znacznie podkreśla jego smak, a danie wygląda bardzo świeżo i apetycznie. Sos śliwkowy to również pyszny dodatek do zimnej płyty, doskonale komponuje się z wędlinami i pasztetem. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić dwa rodzaje sosu- z suszonych i świeżych śliwek, każdy sos ma swój wyjątkowy smak i jest idealny do mięs. Sos z suszonych śliwek jest bardzo esencjonalny i bardziej wytrwany. Sos ze świeżych owoców jest słodszy i bardziej korzenny, z wyczuwalną nutą goździków i imbiru.Sos śliwkowy podaję do polędwiczek wieprzowych, pieczonego schabu, kaczki, indyka. Schab pieczony z sosem jest idealny zarówno na obiad, jak i na zimną płytę, jako dodatek do kanapek- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić soczysty, pieczony schab na kanapki.

Sos z serka mascarpone do mięsa
04.02.2022 01:00 Sos z serka mascarpone do mięsa - lekki i kremowy dodatek

Sos z serka mascarpone do mięsa to pomysł na aksamitny sos, idealny do schabu, polędwiczek i filetów z kurczaka. Danie jest jednogarnkowe i przygotujesz je w niecałą godzinę, mięso będzie idealnie miękkie, a sos z mascarpone, musztardy francuskiej i cebulki doskonale uzupełni całą potrawę. Poznaj przepis na sos z serka mascarpone do obiadu.Mascarpone jest delikatnym, kremowym serkiem o delikatnym smaku. Najczęściej wykorzystujemy go w kuchni do deserów i kremów do przekładania ciast i tortów, jednak mascarpone równie dobrze sprawdza się w wytrawnych daniach. Jeśli masz ochotę na pyszny deser po obiedzie- tu poznasz prosty przepis na tartę śliwkową z mascarpone i migdałami. Sos z mascarpone do mięsa to propozycja na szybki, jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Sos najczęściej przygotowuję do schabu, dobrze rozbite, cienkie kawałki mięsa duszone w mascarpone i musztardzie mają świetny smak, są delikatne i miękkie.Schab w sosie z mascarpone podaję z ziemniakami tłuczonymi lub pieczonymi w mundurkach, puree lub kopytkami. Lekka surówka warzywna, ogórki kiszone, fasolka szparagowa lub szparagi doskonale uzupełniają całe danie, które znika błyskawicznie z talerzy.Z mascarpone zrobisz również wyśmienity sos do makaronu- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić bosko kremowy sos z mascarpone z suszonymi pomidorami i roszponką

Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym
01.02.2022 01:00 Idealne na obiad pulpety wieprzowe w sosie koperkowym

Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym to pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Pulpeciki gotowane w aromatycznym sosie warzywnym z koperkiem są delikatne, miękkie i aż rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na tradycyjne pulpety wieprzowe w sosie koperkowym.Pulpety w sosie koperkowym to jedno z podstawowych dań polskiej, domowej kuchni. Wszyscy znamy je już z czasów dzieciństwa, kiedy były przygotowywane przez nasze mamy i babcie. Delikatne, puszyste i miękkie kuleczki mięsne polane sosem koperkowym to jedno z najlepszych domowych potraw. Sekretem idealnych pulpetów jest ich gotowanie w sosie przed dodaniem do niego śmietany i mąki, dzięki czemu mięso ugotuje się bez ryzyka przypalenia. Pulpety koniecznie obsmaż przed gotowaniem, aby wieprzowina była zwarta i nie rozleciała się w sosie. Pulpety uwielbiam w tradycyjnej wersji, z ziemniakami tłuczonymi lub puree i ogórkami kiszonymi. Pulpety świetnie smakują również z kromką świeżego pieczywa. Pulpety przygotujesz w nieco innym stylu- tu poznasz przepis na rybne pulpety z dodatkiem suszonych pomidorów, są idealne na obiad i kolację.

Sos z brokułów do makaronu
31.01.2022 01:00 Sos z brokułów do makaronu - szybki, sprawdzony obiad

Sos z brokułów do makaronu to pomysł na prosty obiad włoskiej kuchni. Sos na bazie brokuła, świeżej bazylii, czosnku i parmezanu to niezwykle aromatyczny dodatek do makaronu. Poznaj przepis na sos z brokułów do makaronu, idealny na obiad, lunch i kolację.Sos brokułowy z parmezanem, czosnkiem i świeżą bazylią jest bezkonkurencyjnym, lekkim sosem do makaronu w włoskich stylu. Danie jest idealne zarówno w zimowe, pochmurne dni, jak i upalne popołudnia, jest świeży, aromatyczny, ziołowy, jest przepyszny.Sos do makaronu z brokułem ma również wyczuwalną nutę oliwy z oliwek i cytryny. Danie gotuję go zawsze wtedy, kiedy mam ochotę na błyskawiczny, ale pożywny i smaczny obiad, lunch lub kolację. Do sosu ugotuj swój ulubiony makaron, osobiście polecam penne lub paccheri, czyli grube, krótkie rurki, które doskonale łączą się z każdym sosem i wyglądają bardzo ładnie, jak z prawdziwej, włoskiej restauracji. Każdą porcję makaronu podsmażam z sosem na patelni, aby rurki były jeszcze smaczniejsze.Jeśli również jesteś miłośnikiem włoskiej kuchni i lubisz proste i szybkie dania- tu poznasz przepis na domowe pesto bazyliowe, idealne do makaronów, mięs i sałatek w prawdziwie włoskim stylu.