Majonez do dań wielkanocnych jest konieczny. Dietetyk wybrał się do Biedronki i pokazał, który produkt jego zdaniem jest najlepszy. Zaletą wskazanego produktu jest niezły skład i dość niska cena. Sprawdziliśmy, na co się zdecydował.
Sos tatarski to doskonały dodatek do wielu potraw. Pyszna kompozycja jest jedną z kilku propozycji, jakie znalazły się w wielkanocnym cateringu oferowanym przez restaurację Zalipianki należącą do Ewy Wachowicz. Nie jest tani, na szczęście możecie go zrobić sami, chociażby według przepisu restauratorki.
Szukacie niezwykłego dodatku do gotowanych jaj, zimnych mięs i wędlin? Sięgnijcie po sos tatarski. Robi się go na bazie majonezu, ale wzbogaca kilkoma składnikami, które z pewnością każdy z Was ma pod ręką. Taki sos warto postawić na stole z wielkanocnym śniadaniem, ale jego przygotowanie jest na tyle proste, że można się nim raczyć i na co dzień.
Surówka z kapusty pekińskiej może być lekka i orzeźwiająca. Wystarczy, że zamiast podawać ją z majonezem czy śmietaną wybierzecie prosty sos na bazie oliwy z oliwek. Kompozycja będzie aromatyczna, chrupiąca i niesamowicie zdrowa. Idealna do niejednego obiadu.
Wyrzucasz łodygi z brokuła do kosza? Zupełnie niepotrzebnie marnujesz świetny produkt. Z tej części warzywa możesz przyrządzić rewelacyjny roślinny majonez. Domowy sos jest bardzo zdrowy i niezwykle smaczny, a do tego dużo tańszy niż jego kupne odpowiedniki.
Nie masz pomysłu na warzywa do obiadu? Wypróbuj rewelacyjną surówkę z kalafiora. Możesz ją przygotować nawet na ostatnią chwilę. Jej smak pozytywnie zaskoczy każdego.
Przygotuj pyszny i tani majonez. Proponowana przez nas wersja jest w 100 procentach roślinna. Nie ma potrzeby dodawać do niej także zbyt dużej ilości tłuszczu. Smak tego prostego sosu pozytywnie Cię zaskoczy.
Majonez jest coraz droższy. Jeden z internautów porównał ceny produktu sprzed kilku lat i pokazał, jak bardzo uległy zmianie. Wyniki analizy nie są optymistyczne — czeka nas droga lub skromna Wielkanoc.
Jajka faszerowane często podaje się z majonezem. Istnieje jednak inny sos, który podkreśli ich smak znacznie lepiej. Pyszna kompozycja marynowanych warzyw, majonezu i przypraw, czyli sos tatarski wzbogaci proste danie. Musicie spróbować — rodzina będzie zachwycona.
Klasyczne gołąbki są dość czasochłonne. Zamiast jednak ich sobie odmawiać, warto postawić na przepis niewymagający zawijania mięsa w kapustę. Danie jest równie smaczne, a robi się je zdecydowanie szybciej. Musicie spróbować.
Pewnie jak większość osób wylewasz zalewę z groszku konserwowego. Możesz ją jednak spożytkować w ciekawy sposób. Z wody spod groszku zrobisz rewelacyjny roślinny majonez. Produkt będzie w dodatku zdrowy, dzięki całkowitej kontroli nad jego składem.
Święta Wielkanocne za pasem. Radość oczekiwania mogą jednak skutecznie zepsuć wciąż rosnące ceny. Rekordy bije koszt słoika majonezu. Czy w te święta będziemy się musieli obyć bez uwielbianego sosu?
Znacie przepis na domowy majonez? Na pewno nie robicie go tak, jak Doda. Wokalistka nawet w tak banalnej kwestii musi mieć ostatnie słowo. W jej sosie znajdziecie nietypowe dodatki, między innymi kolendrę.
Masz w domu zapas schabu? Panierowanie i smażenie na oleju to nie jedyny pomysł na smaczny obiad z wykorzystaniem tego mięsa. Kotlety schabowe zamarynuj z ketchupie z dodatkiem słodkiego napoju i przypraw. Zdziwisz się, jak cudownie soczyste wyjdą po podduszeniu.
Zwykłe kotlety schabowe to przeżytek. Podczas obiadu zaskocz rodzinę i gości. Takiego smaku dania nikt nie będzie się spodziewał. Zapomnij o mleku z cebulą i przygotuj kotlety schabowe w majonezie. Kruche, dobrze przyprawione mięso zachwyci smakiem i soczystością.
Surówka na bazie kapusty pekińskiej może być jeszcze lepsza. Wystarczy, że zastąpicie ciężki majonezowo-jogurtowy sos prostą kombinacją oliwy z oliwek i kilku dodatków. Dodatek od razu zyska na lekkości i nawet zwolennicy klasyki będą nim zachwyceni.
Maryla Rodowicz pokazała, jak robi domowy ketchup. Pomidorowy dodatek do dań w jej wykonaniu zachwyca prostotą i w przeciwieństwie do produktów kupowanych w sklepie nie zawiera konserwantów czy wzmacniaczy smaku. Musicie spróbować — zachwyci was od pierwszego spróbowania.
Katarzyna Bosacka wpadła na trop kolejnej afery. Za sprawą zdjęcia przesłanego przez jedną z obserwujących obnażyła najnowszy sposób producentów na nabijanie nas w butelkę. Tym razem sprawa dotyczy sosu sojowego. A raczej przyprawy o smaku tego sosu, która się pod niego podszywa.
Zapiekanka w stylu greckim będzie znakomitym pomysłem na obiad. Karol Okrasa zaproponował do niej znakomity trzyskładnikowy sos z miodu, octu winnego i mięty, który świetnie podkreśla smak warzyw i serów. Musicie spróbować — wykonanie dania nie jest trudne.
Racuchy z pieczarkami stanowią pyszną wytrawną wersję placków, wprost idealną na obiad czy wczesną kolację. Odpowiednie smażenie, podczas którego wyrób tylko raz obracamy, sprawia, że przysmak staje się puszysty i delikatny, a przy tym zachowuje piękny złocisty kolor. Musicie spróbować.
Cykoria nie gości zbyt często na naszych stołach. Winić za to można jej gorzkawy smak, który nie zjednuje sobie wielu zwolenników. Tymczasem z tego niedocenianego warzywa można przyrządzić wykwintną kolację. Prekursorka rodzimej sztuki kulinarnej, Irena Gumowska, podawała ją na wzór bardziej modnych i luksusowych szparagów.Irena Gumowska była popularną postacią w czasach PRL-u. To właśnie ona jako pierwsza uczyła Polaków sztuki kulinarnej, a także zasad savoir-vivre. Jej pomysł na elegancką i smaczną kolację z cykorii wykonany został przez niejedną ówczesną panią domu. Dziś możemy odtworzyć go w swoich kuchniach.Dlaczego warto przekonać się do cykorii? Zima, to typowy sezon na to warzywo. Stanowi ono dla naszego organizmu niezwykłe bogactwo witamin i składników odżywczych. W cykorii znajdziemy także bardzo wartościowe antyoksydanty pomagające usuwać z organizmu wolne rodniki. Kolacja z cykorii Ireny Gumowskiej to doskonały sposób, aby włączyć to warzywo do codziennego jadłospisu.Cykorię a la szparagi podaje się na gorąco. Podczas duszenia warzywa powstaje także apetyczny sos. Potrawę Irena Gumowska polecała podawać z wędliną i pieczywem. To zdrowy i lekki sposób na sycącą kolację.
Ewa Wachowicz przyrządza buraczki do obiadu inaczej niż wszyscy. Nie gotuje ich, tylko ściera surowe, a zamiast octu dodaje świeży czosnek, sok z cytryny oraz musztardę. Sos dodaje burakom charakteru i wyraźnego smaku. Tak przygotowane buraczki będą pysznym dodatkiem do obiadu.Na stronie ewawachowicz.pl znajdziemy wiele kulinarnych inspiracji. To oficjalna strona Ewy Wachowicz, na której dzieli się przepisami na pyszne dania główne, zupy i ciasta. To właśnie z tej strony pochodzi przepis wykorzystany w artykule. Buraczki przyrządzone według Wachowicz rozpływają się w ustach.Ewa Wachowicz do tartych warzyw dodaje sos przygotowany na bazie czosnku, musztardy i soku z cytryny. Dodaje też do niego oliwę z oliwek, która nadaje odpowiedniej konsystencji. Sos dodaje buraczkom wyraźnego smaku i charakteru.Buraczki z aromatycznym sosem będą pysznym dodatkiem obiadowym. Podamy je z mięsem pieczonym, smażonym i gotowanym. Żeberka wieprzowe, czy kultowe mielone będą smakować obłędnie w towarzystwie tej surówki. Buraczki warto podać również do pieczonej kaczki i indyka.
Sos z kiszonych ogórków jest niezwykle smaczny i prosty do zrobienia. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych i gotowanych mięs. Nada im charakteru i wyrazistego, kwaskowego smaku. Jeśli jeszcze go nie znacie, koniecznie musicie spróbować. Prosty patent na przygotowany na bazie nabiału i ogórków kiszonych sos spodoba się osobom szukającym urozmacienia w kuchni. Z powodzeniem można go podać do wszelkich mięs pieczonych, pasztetów czy wędlin — będzie pasował zdecydowanie lepiej niż fermentowany produkt serwowany solo, prosto z zalewy.
Wyśmienity obiad nie wymaga żadnych skomplikowanych składników. Wystarczy w umiejętny sposób wykorzystać to, co akurat mamy w swojej kuchni. Najlepszym dowodem na to jest niezmiernie apetyczny makaron z serem w wykonaniu Kuby Przeździeckiego. Właściciel kanału Coocharz w serwisie pokazuje przepis na ten obiad krok po kroku.Bazą do przygotowania makaronu z serem jest oczywiście makaron. Użyjcie takiego, na którym dobrze będzie trzymał się ciężki, serowy sos. Do tego taniego obiadu nadadzą się świderki, kolanka, kokardki lub rurki. Istnieje duża szansa, że któryś z nich chowa się w Waszej kuchennej szafce.Miłośnik gotowania doradza także w temacie sera. Sam używa goudy, cheddara oraz parmezanu. Kurczowe trzymanie się tych gatunków nie jest jednak konieczne. "Użyjcie tego, co macie"- brzmi szczera porada od Coocharza.
Masz brokuł i nie wiesz, co z niego przygotować? Proponujemy przerobić go na żółto-zieloną sałatkę. Wystarczy dorzucić do niego kukurydzę, jajko i kilka innych składników, by otrzymać niezwykle smaczną i pożywną przekąskę. W sam raz na kolację czy drugie śniadanie. Sałatka z brokułem jest doskonałym daniem na imprezę, lunch lub kolację. Jest kolorowa i bardzo smaczna. Warto wzbogacić ją o roszponkę lub rukolę, a także twardy ser i prażone pestki dyni lub słonecznika. Przygotuj ją raz, a będziesz do niej wracać. Pestki dyni lub słonecznika przyrumień na suchej patelni teflonowej na złoty kolor. Pod wpływem wysokiej temperatury zaczną pięknie pachnieć, zrobią się chrupiące i uwolnią cały smak. Ten trik możesz też wykorzystać, gdy sięgasz po orzechy. Sałatkę z brokułem możesz doprawić na dwa sposoby: wykorzystać oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, jak w przepisie albo doprawić ją dwiema łyżkami majonezu wymieszanymi z łyżeczką musztardy i sokiem z cytryny. Sałatka będzie smakować obłędnie w jednej i drugiej wersji.
Ketchup, musztarda i majonez, mimo, iż po otwarciu mogą stać w lodówce naprawdę długo, również mają swój termin przydatności do spożycia. Zawsze zapisuj na opakowaniu datę otwarcia produktu i wyrzuć go po terminie. W przeciwnym razie możesz narazić na szwank zdrowie swoje i bliskich.Ketchup, musztarda i majonez to jedne z najbardziej popularnych sosów. Podajemy je do frytek, domowych chipsów, kanapek, jajek, mięs czy sałatek. Produkty te są również świetnymi dodatkami do marynat do mięs, np. do karkówki, czy kotletów schabowych. Gotowe sosy po otwarciu należy trzymać w lodówce. Mogą w niej stać o wiele dłużej niż pozostałe produkty spożywcze, jednak również mają swój termin przydatności do spożycia. Podstawowy jest ustalony przez producenta i jest podany na opakowaniu. Po otwarciu opakowania termin ten jednak ulega skróceniu. Musimy pamiętać, że gotowe sosy są żywnością przetworzoną. Bardzo ważne jest więc przestrzeganie ich terminu przydatności do spożycia, a po otwarciu zapisanie na opakowaniu daty otwarcia i trzymanie ich wedle zaleceń. W produktach może nie pojawić się pleśń, mogą nie zmienić smaku, koloru i zapachu, ale nie będą nadawać się już do jedzenia.
Surówka z cykorii będzie lepsza niż niejeden rarytas z restauracji. Ma niesamowity smak, a swój charakter zawdzięcza połączeniu z sosem na bazie śmietany. Kompozytcja będzie idealna do dań miesnych. Musicie spróbować- wasza rodzina ja pokocha. Smaczna surówka jest istotnym elementem drugiego dania. Tym razem proponujemy wam nietuzinkową kompozycję cykorii, jabłka i orzechów. Składniki doprawione pełnym charakteru, lecz bazującym na prostych produktach sosem z udziałem śmietany, skuszą nawet wybrednych. Warto skosztować.
Ziemniaki pieczone z musztardą i chrzanem będą doskonałą przekąską na Sylwestra. Dzięki dwóm lubianym dodatkom są wyraziste w smaku, a dodatkowo po upieczeniu nabierają przyjemnej chrupkości. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Spróbujecie?Przekąska z ziemniaków na Sylwestra będzie w sam raz. Smaczna, prosta i sycąca propozycja z pewnością uprzyjemni czekanie na północ i sprawi, że będziecie mieli siłę na zabawę. Podana w towarzystwie świeżych kotletów i surówek będzie też doskonała na obiad. Musicie skosztować.