Ziemniaki stanowią nieodłączny element naszych codziennych posiłków. Sprawdzą się idealnie jako dodatek do dań rybnych czy mięsnych, jednak jesteśmy w stanie przygotować z ziemniaków odrębne potrawy. Między innymi placki ziemniaczane, które cieszą się ogromną popularnością w kuchni polskiej. Przypominamy o przepisie na idealne placki ziemniaczane, który znajdziecie tutaj.Jeśli chodzi o wykorzystanie ziemniaków, najłatwiejszym przepisem jest przygotowanie domowej zapiekanki w naczyniu żaroodpornym. Najlepsze w tej propozycji jest to, że możemy przepis modyfikować według własnych preferencji. Tak naprawdę mimo dowolnego mieszania składników zapiekanka i tak wyjdzie pyszna.
Smakowite ziemniaki wykorzystujemy głównie jako dodatek do dań. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zmienić je w wyjątkową potrawę, która podbije serca najbliższych. Ziemniaki w tej odsłonie są nie lada pokusą dla smakoszy.
Ziemniaki na obiad najczęściej pojawiają się pod postacią dodatku do dania głównego, a nie samodzielnej potrawy. Traktowane po macoszemu kartofle, nieczęsto mają okazję do pokazania swojego pełnego potencjału. Zapiekanka to doskonały sposób na zakochanie się w nich na nowo. Bez zbędnych dodatków i góry mięsa, ziemniaki oferują nam to, co w nich najlepsze.
Ziemniaki pojawiają się na naszych talerzach praktycznie każdego dnia, warto więc wprowadzić odrobinę urozmaicenia. Porady szefa kuchni Dana Klugera z Nowego Yorku pozwolą wykonać je jedynie w 20 minut, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Trik polega na wykorzystaniu młodych ziemniaków oraz białek jaj, które pod wpływem temperatury w piekarniku tworzą chrupiącą skórkę.
Ziemniaki są dla Polaków wyjątkowo ważnym warzywem. Dodajemy do wielu dań, w których najczęściej grają rolę wypełniacza. Wiele zup czy kotletów bez kartofli zwyczajnie nie byłoby tym samym. Jeśli chcesz sprawdzić nowe połączenie, przygotuj je wraz z kiszona kapustą.