Zrobiła bajeczny obiad za 3 zł. Upiekła ziemniaki, wydrążyła miąższ i dodała co miała pod ręką
Smakowite ziemniaki wykorzystujemy głównie jako dodatek do dań. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zmienić je w wyjątkową potrawę, która podbije serca najbliższych. Ziemniaki w tej odsłonie są nie lada pokusą dla smakoszy.
Tanie danie, w którym ziemniaki grają pierwsze skrzypce
Nietrudno znaleźć smakoszy, którzy z miłą chęcią pałaszują ziemniaki. Warzywo wiele razy wywoływało zachwyt. Idealnym przykładem są wyborne ziemniaki hasselback. Tym razem postawimy na bulwy w innej odsłonie.
Ziemniaki można przygotować na rozmaite sposoby. Swoim niecodziennym przepisem podzieliła się prowadząca kanału na YouTube o nazwie Healthy Omnomnom. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej. Trzeba przyznać, że efekt wygląda bardzo kusząco.
Nie da się ukryć, że ziemniaki nalezą do niedrogich warzyw. Inne z wykorzystanych składników również możemy niedrogo nabyć. Zgodnie z informacjami opublikowanymi na kanale Healthy Omnomnom produkty na danie z ziemniaków kosztują mniej więcej 3 złote. Znaczną część składników znajdziemy we własnej kuchni.
Wydrążone ziemniaki z warzywnym farszem można uznać za zdrową potrawę. Jest ona zaskakująco prosta w przygotowaniu i nawet osoby, które na co dzień stronią od aktywności w kuchni, dadzą sobie radę z tym przepisem. Co nam będzie potrzebne?
2 spore ziemniaki
90 g białej fasoli
15 g musztardy
15 ml oleju
pół pomidora
ogórek kiszony
cebula dymka
sól
pieprz
oregano
majeranek
Ziemniaki w fantastycznej odsłonie
Youtuberka na początku przekroiła ziemniaki wzdłuż dłuższej krawędzi. Warto nadmienić, że w pieczonym daniu najlepiej sprawdzą się bulwy typu B. Nie będziemy ich obierać, w związku z tym powinny być uprzednio starannie oczyszczone.
Ziemniaki należy ułożyć środkiem do dołu na blasze. Możemy wyścielić ją papierem do pieczenia. Prowadząca kanału Healthy Omnomnom umieściła bulwy w piekarniku na 30 minut. Najlepiej, jeśli będzie on rozgrzany do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu wydrążamy ziemniaki. Przyszła pora na farsz. Biała fasola musi być uprzednio ugotowana. Jednak równie dobrze możemy użyć takiej z puszki. Rozgniatamy ją widelcem i mieszamy z miąższem z ziemniaków.
Mieszankę wzbogacamy o musztardę, przyprawy, olej, posiekaną cebulę dymkę oraz rozdrobnionego pomidora. Farsz umieszczamy w ziemniakach. Możemy je jeszcze przez chwilę podpiec. Taki posiłek momentalnie znika z talerzy. Jeżeli lubisz ziemniaki, koniecznie wypróbuj przepis na nieziemską zapiekankę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Podał Magdzie Gessler nieświeże flaczki. Spróbowała i się zaczęło
Dzieje się dzisiaj w Biedronce. Nowy Rok przyniósł zaskakujące zmiany cen
Źródło: YouTube / Healthy Omnomnom
undefined